Poprzedni temat «» Następny temat
Problem po remoncie
Autor Wiadomość
GRAQ 



Posty: 327
Skąd: Łęczyca
619 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 19:45   Problem po remoncie

Panowie potrzebuję pomocy. Zrobiłem remont silnika panewki, pierścienie, uszczelka pod głową itd. Przy okazji że silnik był na wierzchu rozebrałem wszystko pomyłem poczyściłem. Złożyłem do kupy i wszystko ładnie pięknie...było wczoraj. Dziś odpalam nadal ładnie EGT 500stopni na jałowym, boost -0.8bar, ciśnienie paliwa 3bary. Przejechałem kilometrów ze dwa i EGT na jałowym 700stopni, boost -0,8bar, ciśnienie paliwa 4,5bar. Miałem juz podobną sytuację przed remontem jak mi lewego powietrza łapał, ale wtedy boost wskazywał 0bar. Co z tym począć? Jakieś sugestie mile widziane. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.
 
 
 
Ban0ff 



Posty: 1875
Skąd: Jarosław
4025 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 20:13   

500 na wolnych to i tak troche za duzo, gdzie masz wpieta termopare??
u mnie to tak po jezdzie ok 400 jest, sprawdz wezyk od regulatora cisnienia paliwa, jak skoczylo cisnienie w gore to moze byc zatkany albo nieszczelny, a jeszcze co do cisnienia to cisnienie mierzone na jalowym i wolnych obrotach?? cos za wysokie jak na serie, z tego co pamietam ma byc 2 bary,
_________________
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 260zl, SR20 280zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM

 
 
 
ige 



Posty: 1212
Skąd: zg
1783 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 20:49   

cisnienie ma byc 2bary z podcisnieniem

egt strasznie wysokie ja na jalowym po normalnej jedzie mam egt 350-380 a jak dluzej postoi to 300
700stopni na jalowym to wogole jakas abstrakcja nie potrafie sobie tego wyobrazic

jaki masz wskaznik egt?

cos mi sie wydaje ze masz uszkodzona termopare

ps. to co podajesz jako boost to podcisnienie na jalowym tak?
Ostatnio zmieniony przez ige Czw 13 Maj, 2010 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
GRAQ 



Posty: 327
Skąd: Łęczyca
619 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 21:48   

boost to podciśnienie na jałowym. Wskaźniki mam AG SM. Termoparę mam jakieś 1,5cm od wylotu 4 cylindra(kolektor wydechowy rurowy od Odinna, należy doliczyć jakiś 1cm na flanszę kolektora). Teraz najciekawsze... Auto pół dnia postało. Odpaliłem chwilę temu EGT 450stopni, ciśnienie paliwa 2,8bara, podciśnienie -0,8bar... Zrobiłem 20km i nadal wsio ok. jest. Nieco wyższe ciśnienie paliwa można tłumaczyć walbro 255? Co do wężyka od regulatora, to był czysty i szczelny. Miałem silnik wydłubany, sprawdziłem każdy możliwy przewód. Eliminacji nie przeszedł jeden wąż wodny. Miał ordynarną dziurę, co tłumaczy gubienie wody sprzed remontu. Ciekawi mnie fakt, że samo z siebie się naprawiło...Jeżeli padłaby termopara to czemu ciśnienie paliwa było wysokie? Po odpięciu wężyka od regulatora ciśnienia paliwa wskaźnik pokazywał 5bar.
Ostatnio zmieniony przez GRAQ Czw 13 Maj, 2010 21:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
cypher47 



Posty: 109
Skąd: opolskie
344 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 22:06   

Napisz w jaki sposób i gdzie masz wpięty czujnik ciśnienia paliwa, bo te wskazania są trochę... niepoprawne.

Powinno być ok. 2 bary na jałowym i rosnąć wprost proporcjonalnie do ciśnienia doładowania.
_________________
"You're under boost, the turbo is fully spooled, and life is good"

"Stereo stuff really isn't important. I like to hear the motor and the turbo wind up when I drive."
 
 
 
ige 



Posty: 1212
Skąd: zg
1783 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 22:24   

GRAQ napisał/a:
Nieco wyższe ciśnienie paliwa można tłumaczyć walbro 255?

Nieco :mrgreen:
Nie, powino byc ok 2barow z podcisnieniem i 2,5 z odpietym wezykiem z regulatora.
 
 
GRAQ 



Posty: 327
Skąd: Łęczyca
619 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 22:27   

czujnik od ciśnienia paliwa mam zaraz za filtrem paliwa i tym samym tuż przed listwą wtryskową.
 
 
 
ige 



Posty: 1212
Skąd: zg
1783 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 22:38   

czujnik cisnienia paliwa powinienes miec za regulatorem paliwa czyli na powrocie
_________________
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
 
 
m0rr1s 



Posty: 1083
Skąd: od o. Rydzyka
1549 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 22:42   

bez szans.... na powrocie za regulatorem paliwo ma znikome ciśnienie chyba, że sie przewód zatka.... co nam po mierzeniu ciśnienia paliwa, ktorego nie wykorzystuje silnik tylko wraca do baku ?

[ Dodano: Czw 13 Maj, 2010 23:46 ]
GRAQ, zmiana pompy na walbro nie powinna zmienić nic a nic ciśnienia w układzie, bo tym wszystkim steruje PR... jak masz podpięty PR? przez te cuda za turbiną czy bezpośrednio w koletor? jak masz przez tamte cuda to wepnij w kolektor bezpośrednio....

może jakieś podciśnienia poplątaliście przy wkładaniu? ;x
wskaźnik masz w BARach czy przeliczasz? :mrgreen:
_________________
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Ostatnio zmieniony przez m0rr1s Czw 13 Maj, 2010 22:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
roball 



Posty: 3147
Skąd: dziura na zachód od Wieliczki
2367 TurboCash
Wysłany: Czw 13 Maj, 2010 23:23   

Jak termopara nawala to EGT leci do zera a nie w kosmos (może się po prostu nie spotkałem z taką awarią). Wysokie EGT połączone z brakiem mocy wskazuje na przestawiony zapłon - ale to by się samo nie naprawiło.
_________________
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
 
 
GRAQ 



Posty: 327
Skąd: Łęczyca
619 TurboCash
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 07:05   

Z zapłonem to było tak że kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby żeby zbić EGT ale to zero efektu dawało. Co do mocy to się nie mogę wypowiedzieć bo nie docieram na ostro tylko kulturalnie. Zrobiłem tym autem po remoncie ze 25km. To jak z tym czujnikiem od ciśnienia paliwa ma być przed listwą czy za listwą? PR podpięty jest bezpośrednio w kolektor za pomocą ok 15cm wężyka. Lecąc dalej to autko ma dość dziwny dźwięk. Jakoś tak jak bokser. Zatem wydaje mi się że któraś świeca nie do końca działa. Chociaż jak odpinałem kolejno cewki różnica była duża.
 
 
 
scooter 



Posty: 4184
Skąd: koszalin
15181 TurboCash
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 07:18   

Ja miałem przecież awarię termopary że stojąc na światłach poleciało mi na 1200;C ;)
potem do zera i zaczęło migać sygnalizując brak czujnika.Potem się naprawiło samo na kilka dni.Potem pokazywało co chciało :D a potem umarło ma maxa.
To wszystko nagle i samo z siebie bez ingerencji młotkiem czy innym ciężkim sprzętem
_________________


Potrzebujesz części samochodowych, akcesoriów do tuningu?
W sklepie
SilverProject znajdziesz ich masę!

 
 
GRAQ 



Posty: 327
Skąd: Łęczyca
619 TurboCash
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 07:31   

No to powiedzmy że EGT może mieć hopla...a co z ciśnieniem paliwa? Nagle na chwilę szlak trafił dwa zegarki? A potem się samo naprawiło? Ja wiem że cuda się zdarzają i właśnie na taki wczoraj liczyłem. I się nie zawiodłem haha już po raz drugi od 3 lat. Pierwszy raz był przy pierwszym odpaleniu po remoncie. Dźwięk z silnika walącej korby. Ucichł prawie do zera cud...a tak na prawdę szklanki...ale strach u dupy był...
 
 
 
Ban0ff 



Posty: 1875
Skąd: Jarosław
4025 TurboCash
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 08:18   

cisnienie mierzysz miedzy pompa a FPR, jak po sciagnieciu wezyka masz 5 bar to cisnienie jest 2x za duze, jak silnik normalnie pracuje to pewnie masz walniety zegar albo czujnik, sprawdz jakims innym zegarkiem jakie jest cisnienie albo wymien regulator

ew sprawdz jeszcze czy masz drozny powrot do baku, moze byc gdzies przytkany i cisnienie bedzie roslo powyzej tego co ustali regulator
Ostatnio zmieniony przez Ban0ff Pią 14 Maj, 2010 08:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Binio_ 



Posty: 4751
Skąd: Łódź
13139 TurboCash
Wysłany: Pią 14 Maj, 2010 08:28   

jak nie masz lampu do ustawienia zaplonu to wpadnij do nas.
daleko nie masz a obadamy sprawe ;-)
_________________
JDMbodyshop
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Problem z ca18det po remoncie
Popękane porcelany na świecach ;/
tiger_11_ Silniki CA 9 Czw 25 Gru, 2014 11:22
kazio
Brak nowych postów Ca18det po remoncie , problem z popychaczami.
Chestkiller Techniczne 3 Czw 14 Lut, 2019 01:48
domino
Brak nowych postów Dymi po remoncie
daniopl Silniki CA 13 Sro 29 Lip, 2009 14:22
daniopl
Brak nowych postów Dymi po remoncie
JoKeR Silniki CA 39 Wto 13 Sty, 2009 01:31
p.g.
Brak nowych postów Nie pali na 2 cylindrze po remoncie
OLO s13 Silniki CA 11 Sob 05 Kwi, 2014 16:47
OLO s13


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group