Poprzedni temat «» Następny temat
2 pytania
Autor Wiadomość
Turbokj
[Usunięty]

0 TurboCash
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 20:42   2 pytania

1. Pytanie - zamontowałem bov ale nie syczy no moze baaaaaardzo cicho jak sie przyłoży do niego ucho .... Jedyne co mam nie podłączone to ta rurka od bova . I nie wiem czy to od tego nie działa czy co :P


2. Pytanie- Bov to jednak pikus bo w silnik zaczeło cos cykać nie wiem czy to napinacz czy co ... Po dodaniu gazu cykania nie słychać . Jakieś sugestie ?
 
 
wolak240sx 


Posty: 290
Skąd: Okolice Rzeszowa
0 TurboCash
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 21:02   

co do pyt. 1 to duuużo zależy od modelu zaworka

co do pyt. 2 prawdopodobnie popychacz zaworów Ci się przyciął
_________________
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
 
 
 
Turbokj
[Usunięty]

0 TurboCash
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 21:07   

Zawór to proper II czy jakos tak .

A co do popychacza to jakl sie pozbyc tego przycinania ? wymienic olej ? Ma dopiero 500 km najechane
 
 
blurek 



Posty: 685
Skąd: Sosnowiec
169 TurboCash
Wysłany: Pią 04 Maj, 2007 21:20   

Ad.1 - ta rurka MUSI byc podlaczona, inaczej BOV nie zadziala bo nie ma co pociagnac za tloczek zeby go otworzyc, rurke podepnij za przepustce (jak sie postarasz to znajdziesz fotki)
_________________
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
 
 
 
Turbokj
[Usunięty]

0 TurboCash
Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 11:58   

Rurke podpiełem za przepustnice zaraz dam zdjecie .
Bov po odpaleniu silnika jest cały czas otwarty jak dodam gazu to sie zamyka jak odejme to sie otwiera ale syczec nie syczy .

1.JPG
Plik ściągnięto 31 raz(y) 1,3 MB

2.JPG
Plik ściągnięto 48 raz(y) 1,37 MB

 
 
rysiul123 



Posty: 125
Skąd: Tworóg k/ Tarnowskich Gór
4 TurboCash
Wysłany: Sob 05 Maj, 2007 13:59   

żle podpieleś nie to miejsce. tu masz obrazek gdzie podłączyć.

boost1.jpg
tu najlepiej podłaczyc bov i wskaznik doladownia
Plik ściągnięto 85 raz(y) 189,17 KB

_________________
power by DRiFT
 
 
 
Rafi(S)X 



Posty: 51
Skąd: 3Miasto
6 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 16:22   

Czesc Panowie mam takie pytanie co moze byc przyczyna cichego "psss" w BOV'ie ? biorac pod uwage ze caly dolot jest szczelny flansza elegancko zespawana wezyk dobrze podlaczony no i najwazniejsze ze w poprzednim samochdzie (nie byla to nysa) dzialal elegancko bo ja nie mam juz pojecia co moze byc . Licze ze mi pomozecie ;) Pozdrawiam
 
 
rtuber 


Posty: 1215
Skąd: Legnica
1820 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 16:34   

Może cos z cisnieniem ?? Dzwiek w duzej mierze zalezy od cisnienia jakie sie wytworzy.
Pierwsze co mi do głowy przyszło :?
_________________

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
 
 
 
Rafi(S)X 



Posty: 51
Skąd: 3Miasto
6 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 17:08   

no wlasnie cos w tym jest bo teraz tak patrzylem to zawor nie chce sie otwierac czy jest to mozliwe zeby sprezyna byla za mocna?
 
 
Binio_ 



Posty: 4755
Skąd: Łódź
13147 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 17:28   

a patrzyles podczas jazdy ?
bo na postoju to nie napompujesz az tak duzo cisnienia by zawor ( WG ) sie otworzyl a przynajmniej u mnie sie nie otwierał bo cisnienei na zegarze przy postoj dochodzilo do max 0,4 bara

jesli by sie nie otwieral wogole to turbo by ladowalo ile mu sie tylko uda czyli do odciecia kompa - 1 bar wiec ten 'psssss' byloby slychac napewno


moze za malo radykalnie wciskasz gaz ?
sprawdz podczas jazdy m najepiej na 2-3 biegu , wcisnij od 2500 obrotow do okolo 3500 w podloge i nagle pusc gaz
jesli dalej bedzie cichu ty moze masz za male cisnienie na turbinie ?
 
 
 
rtuber 


Posty: 1215
Skąd: Legnica
1820 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 17:29   

Może jest za twarda :roll: Spróbuj pokręcić śruba i testować czy bedzie lepiej lub gorzej
_________________

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
 
 
 
TURBO maniac 



Posty: 443
Skąd: Rzeszów
15 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 17:38   

Masz wskaźnik doładowania? Ile turbo bije?
Gdzie jest BOV zamontowany - przed czy za IC?
Wkręć go podczas jazdy na 4,5 klocka i puść gaz, powinien się odezwać.
_________________
Gdy dał gazu to wał urwoł, bo pod maską było TURBO!
 
 
 
Rafi(S)X 



Posty: 51
Skąd: 3Miasto
6 TurboCash
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 17:43   

Binio podczas jazdy jest tak samo krecilem go do 4 5 6tys puszczalem gaz i nic...

rtuber regulowalem go pol dnia i nic...

rozbiore chyba ten zaworek i zobacze co nie halo z nim

[ Dodano: Sob 01 Lis, 2008 18:12 ]
wskaznik zdemontowany pare dni temu a BOV umieszczony miedzy TURBO a IC
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów 2 Pytania
Gość Silniki CA 11 Sro 19 Sty, 2005 09:08
Paweł
Brak nowych postów pytania , pytania
Anonymous Turbo 8 Sro 01 Paź, 2003 19:07
Gość
Brak nowych postów gwint JIC - pytania i porady
rusek300zx Ogólne 1 Sob 20 Gru, 2008 16:29
Booster
Brak nowych postów Pytania dotyczace wydechu
Yakuzaa Układ wydechowy 6 Wto 08 Kwi, 2008 16:13
GRAQ
Brak nowych postów 180sx import + swap lhd. pytania
matt-wawa Ogólne 27 Sro 27 Lut, 2008 15:38
matt-wawa


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group