Nissan Klub Turbokillers Strona Główna
Home  SzukajSzukaj  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
 UżytkownicyUżytkownicy  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

Problem with registration page or language ?
Read Forum in English (topic: "English forum - forum rules - how to register")

Jesteś nowy ? Zanim coś napiszesz przeczytaj REGULAMIN !!!

ZANIM ZAŁOŻYSZ TEMAT W DZIALE SPRZEDAM, ZAŁÓŻ TEMAT W DZIALE OPINIE >> UNIKNIESZ WARN'A

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubezpieczenie 180sx ... ;)
Autor Wiadomość
tothic 

56 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 04:55   Ubezpieczenie 180sx ... ;)

Witajcie :)

Postanowilem opisac moją dzisiejsza przygode w ubezpieczalni - Wbrew pozorom to nie jest zart ...

Jakoż ze przesiaduje obecnie w Zachodniej Kanadzie- rzecz dzieje sie w Edmonton.

Kilka Dni Temu wypatrzylem w Calgary, bardzo ciakawa 180 sx. Swiezutko zwieziony z Japoni. Jak to na japoncow przystalo- autku nic nie brakuje na pokladzie- doslownie model o ktorym niejeden z nas marzy.

Jakoz ze moja 13 stka , grzecznie czeka w Polsce, postanowilem nie kombinowac wielce i zabic tesknote i polatac tutaj 180sx. Jako ze prawo Kanadyjskie nie zabrania poruszania sie RHD.... Podjalem decyzje- jade obejrzec. Na miejscu jak najbardziej w porzadku, oprocz delikatnego zagniecenia nad tylnym zderzakiem- ale to bajkaaa. Udalo sie stargowac cene do 4200$. Tak wiec wyposazony w VIN, zadowolony wracam do Edmonton zalatwic papirki, czyli ubezpieczenie i rejestracje.

Sama rejestracja pojazdu kosztuje 68$ i jest zalatwiana od reki, jako ze auto z innej prowincji- potrzebujemy inspection jakies 150 $. I to by bylo na tyle,, - ale by to osiagnac musimy miec ubezpieczenie... I tu zaczela sie przygoda :)

Poszedlem Do Ama. Duza ubezpieczalnia- Wyposazony w odcinek mojego ubezpieczenia w Polsce z 60 % znizka, i kilkoma papierkami "ze umiem jezdzic" .... Wchodze...

Mila Pani bardzo szybko rozpatrzyla moje podanie, i zaproszono mnie do pokoiku "zwierzen"/

I zaczelo sie- za pakiet basic, podstawa podstaw cos jak Polskie OC, czego praktycznie tu nikt nie bierze- bo ubezpieczaja sie ludziska praktycznie od wszystkiego - zawołali ode mnie 3482 $ + 80$ za Ama Club (obowiazkowe).!!! stawka za rok i cash- w innym przypadku , okresu ubezpiecznia czy platnosci w ratach- odpowiednio wzrasta ;)

Uwierzcie- poczulem sie jakby mi ktos w pysk dał :)

Resztka sil witalnych zapytalem- dlaczego ???

Odpowiedz prosta- Zwyzka za:

-wiek pojazdu
-pojazd "sportowy" czyt. Wybitnie niebezpieczny
-Wiek moj, skonczone 25, ale wala zwyzke do 30 roku zycia bez skrupulow
-Brak histori bezszkodowowsci w CAN ( na nic ponad 6 lat bezwypadkowej w Polsce)
-Brak doswiadczenia w kierowaniu pojazdem w CAN i Ame. !!!! :) ( i tutaj slowa ciagle usmiechnietej Pani- "Czy Pan bedzie potrafil poruszac sie po Kanadyjskich drogach"???
- a na to ja grzecznie- a czy Pani mysli ze na to pustkowie dostalem sie na nogach ??? :) -

- i jeszcze kilka innych ktore tez mialy znaczenie .

Dobrze ze mam juz Kanadyjskie Prawko- bo za Miedzynarodowe Polskie tez by byla zwycha jak nic ( a tak na marginesie prawko robi sie w ok 15 min, mozna podjechac swoim autkiem, pan wsiada, jedziesz z nim kawalek i jak umiesz jechac to zdales :) ))

Takze finalnie dowiedzialem sie,ze jestem w Kategori HIGH RISIC ;) Na nic zdaly sie certyfikaty z wyscigow, na nic druczki z ubezpieczalni.
Niestety kapitalizm w tym kraju, to malo powiedziane, do tego zlepek narodowosciowy robi Swoje.

No nic- teraz kombinuje jak temat dalej ogarnac:
Nikle szanse by ktos dopisal mnie do ubezpiecznia- jak to sie u nas robilo..
Takze pozostaja mi Brokerzy i mam nadzieje,ze z nimi uda sie jakos te znizke wyciagnac

Wiec Panowie i Panie :) , cholernie mi sie teskni za Polska.
Za ludzmi, za tym kochanym szalonym krajem gdzie ciagle samochody sa kradzione a waluta to Polski złoty, za piwem, a w tej chwili najbardziej za tym czego tak nienawidzilem....(bo zawsze mi duzo za to oc bylo).... Za motocykl 62 zl na rok, i sx 500 zl na rok.....

Szanujmy to co mamy- bo moze byc gorzej :) :)

Pozdrawiam Serdecznie z Can.

Do zobaczenia W Polsce :)

Tothic

http://picasaweb.google.com/tothic

roball 

1650 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 12:42   

O rejestracji w stanach i tamtejszym ubezpieczeniu nie myślałeś?
może będzie mega taniej ;)

Marcinrat1 
Coś już wiem

7 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 13:38   

u mnie nie było problemu z kasą ale:

poprzedni właściciel

max zniżki
park. na ulicy
warta

Ja: (znaczy ojciec bo ja nie mam zniżek :-)

max zniżki
park. na ulicy
warta
Miasto: Wągrowiec (26 tys. mieszkańców)

(auto oczywiście to samo)
poprzedni wł. 856zł
ja 439

tylko za miejscowość
|_________________WAITING________________|
Drift learning in progres...
??________________LOŁDING__7%____________|

bielakxxx 

296 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 14:46   

Hehe stary nieprzejmuj sie ja nadal tesknie za moja s13 a mieszkam w irl.Kupilem tutaj Bmw e36 316i. I powiem tyle ze za auto zaplacilem okragle 2000 euro a ubezpieczenie wynioslo mnie 1745euro a rok.I w tym wupadku tez niebylo wazne ze 2 pip...... lata jezdze Vanem zarejestrowanym na siebie po irl drogach ,glowa do gory, niestety musisz dojsc do kompromisu i powtarzac sobie za pieniadz rzecz nabyta;).A tak propo kolega na cieniasa i jest odemnie starszy o rok za ubezpieczenie placi 1600 euro rocznie.Moze potarguj sie z nimi tak jak to jest tutaj.??Probuj stary

Moja nyska----^

KOLEKTORY SR20DET T25/T28
ZESTAWY XENON
OPONY TOYO

rusek300zx 
Coś już wiem

49 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 18:49   

No to niezle ladnie cie okradli ale wszedzie kradna :angered: .Ja od trzech lat juz w anglii siedze i sie poruszam po ich drogach i co kiedy kupilem w sobote wymarzonego 200sx S14a to sie okazalo ze musze zaplacic 1500 funtow na rok bo auto sportowe ma turbo itd. ale o ile dobrze to,ze moge placic ratami co miesiac 8) .Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma hehe dasz rade brachu :)

suchy071 
Stały gość

26 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 20:26   

to i tak pikuś... ja siedze w irlandi i choć bym kupił S13 to nikt mi go nie ubezpieczy boooo.... qffa za duży silnik.... ;/

a później ubezpieczenie prawie 2,5 tysia EURO !!!! pier.... wole kupić coś do nysy za ten hajsik... jedyna możliwość to ściągnąc nyse z pl zapłacić tutaj podatki drogowe itd itp. i męczyć się z kierą po lewej stronie... ale tak właśnie zrobie...

bielakxxx 

296 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 21:54   

Suchy niesciagaj nysy z Polski do irl bo wrocisz tak szybko jak ja.Masz 24h na przerejestrowanisamochodu jezeli masz PPS-a(odpowiednik polskiego nipu,dla niewedzacych).Za mojego nissana chcieli w quien direckt 1950 euro ubezpieczenia ,do tego vrt(vehical registration tax)Nct zapomnij ze da rade sam road tax zaplacic ,Uwierz mi kombinowalem na wszystkie sposoby.

Moja nyska----^

ZESTAWY XENON
OPONY TOYO

boruch 

13 TurboCash
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 22:41   Re: Ubezpieczenie 180sx ... ;)

tothic napisał/a:

Wiec Panowie i Panie :) , cholernie mi sie teskni za Polska.
Za ludzmi, za tym kochanym szalonym krajem gdzie ciagle samochody sa kradzione a waluta to Polski złoty, za piwem, a w tej chwili najbardziej za tym czego tak nienawidzilem....(bo zawsze mi duzo za to oc bylo).... Za motocykl 62 zl na rok, i sx 500 zl na rok...

Tothic

Jest takie powiedzenie "Cudze chwalicie , swego nie znacie" :D :D
Jedank w Polsce nie jest tak zle........

A tak na powaznie to tez mialem przygody z ubezpieczeniem fury wiec jak najbardzie Cie rozumiem.
Podobnie jak koledzy Suchy071 i Bielak siedze w Irl i potwierdzam ich zdanie .Jest drogo nawet bardzo , natomiast jesli masz jakies papiery z PL tzn znizki i masz pow 25lat to jeszcze dasz rade znalesc ubezpieczenie w miare rozsadnej cenie .

Natomiast moj rekord za polise jaki uslyszalem to 3200? za pojemnosc 1.6 :lol:
Z propozycji oczywiscie nie skorzystalem...

Obecnie natomiast za Corolle 1.3 place ok 500? ,wiec nie ma tragedii, ale chcac np uezpieczyc tu Nyske to cena naprawde odrazu mocno idzie w gore .
Tutaj maja naprawde dziwny system ubezpieczen , majc np Civica z silnkiem V-tec juz placisz wiecej nie wspomne juz o silnkach z turbo.

Tothic sprobuj faktycznie moze troszke pochodzic ,popytac , potargowac sie.
Z tutejszego doswiadczenia , wiem ze czasami sporo mozna "ugrac", moze u Ciebie u jakiegos brokera tez da rade cos zbic z ceny.

suchy071 
Stały gość

26 TurboCash
Wysłany: Sro 05 Lis, 2008 02:20   

bielakxxx napisał/a:
Suchy niesciagaj nysy z Polski do irl bo wrocisz tak szybko jak ja.Masz 24h na przerejestrowanisamochodu jezeli masz PPS-a(odpowiednik polskiego nipu,dla niewedzacych).Za mojego nissana chcieli w quien direckt 1950 euro ubezpieczenia ,do tego vrt(vehical registration tax)Nct zapomnij ze da rade sam road tax zaplacic ,Uwierz mi kombinowalem na wszystkie sposoby.

hehe ja również się dowiadywałem... i w irlandi jest Alianz... jeśli jeździłeś bezkolizyjnie w PL 2 lata mając auto własnie w Alianzie to bez problemów ci go tutaj wtedy ubezpieczą i przyznają ci zniżki z polski + dodadzą dodatkowe za kontynuacje w IRL... :D + doliczą wzwyżke za wiek... :( ... na przerejstrowanie nie jest obowiązkowe znam kolesia z mojego miasta Wrocław który już 2 lata śmiga rozklekotanym golfiaczem II na blachach DW :D i żadnych problemów... jest ubezpieczenie zapłacony podatek drogowy to śmigasz... :P tylko zawsze pozostaje kwestia kiery... na przeglądach problemów nie robią.... ale troche sie dygam jeździć z tą kierą, żeby nie jeździć pod prąd hahahah :lol:

bielakxxx 

296 TurboCash
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 00:27   

To ja juz niewiem,powiem ci dokladnie jak to byloze mna.Niczego nieswiadomy trafilem na checkpoint-a w centrum dublina ,przed podjechaniem do gliniarzy wyciagnalem dowodzik ,prawko i podjerzdzam ,daje gardziarzowi papierki a on do mnie ze mam zjechac na bok.Gadka szmatka ile tutaj jestem,czy pracuje.Mowie teraz co on mi powiedzial ze jezeli mam pps number to mam zasrany obowiazek przerejestrowac samochod w ciagu 24h po przbyciu na teren irlandii, jezeli jestem turysta to moge jezdzic po irlandii do 14 dni,jezeli jestes np.na tydzien dluzej czyli 21 dni to musisz udowodnic ze wracasz za te 21 dni spowrotem (bilet na prom).Powiedzial mi ze mnie teraz pusci ale jak na nastepny raz mnie zlapie to zabiora mi samochod i bede zmuszony dokonac przerejestrowania samochodu ubezpieczenia i zaplacenia podatku drogowego w Irlandii.Powiedzial ze niemoge zaplacic podatku za samochod nieprzerejestrowany na blachy irlandzkie.Mam rowniez znajomego co smiga Audi 80 juz prawie 3 lati lapia go i zadnych konsekwencjii ,ale moj inny znajomy niemial tyle szczescia co on i zabrali mu samochod.Wiec Suchy niewiem jak to tu dokladnie jest chyba mozna powiedziec ze glupi ma szczescie.Ale czy warto ci ryzykowac, moze poza county Dublin inacze na to patrza,przymykaja oko.Niewiem ja ci pisze co bylo ze mna, po 3 tygodniach wracalem nissanem do polski.Daj znac jak bedziesz wiedziec cos konkretnego np.zadzwon do prawnika polskiego on powinien ci wszyso wytlumaczyc co i jak,napwno bedzie zorientowany.Powodzenia stary

Moja nyska----^

ZESTAWY XENON
OPONY TOYO

suchy071 
Stały gość

26 TurboCash
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 00:34   

jeszcze jak spotkam ziomka to sie wszystkiego dowiem i dam znać... a czytałem w gazecie że jeśli nie masz numeru PPS i jesteś turystą to z tego co pisało mozesz jeździć autem max 3 miesiące bez płacenia podatku drogowego... to ja juz sam niewiem jak to jest... popytam i wtedy napisze...

pozdrooo

boruch 

13 TurboCash
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 19:13   

Suchy jesli masz "PPS number" to jest dokladnie tak jak pisze Bielak. Naprawde duzo formalnosci do zalatwienia i spore koszta, chyba ze jedank takowego nie posiadasz .Jesli tak jest to nie wiem jak w tym przypadku wyglada sprawa poruszania sie polskim samochodem w Irl.

Russel555 
Coś już wiem

11 TurboCash
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 12:51   

Tez dodam swoje 3 grosze jak wiecie jade dzis do niemiec po s 13 ale chcialem sie wczesniej zorientowac ile bedzie mnie kosztowac ubezpieczenie zadzwonilem do comerciala chwala sie ze maja najlepsze ceny itp na 94 r klima i to co ma w podstawie kazda nysa wyliczyli mi 1640 zl zdembialem a to przy dobrych znizkach dzwonie do linka 820 zl z opcja szyb ze jak wybija mi boczne i tyle to wstawiaja mi za free a na przednia place chyba 100zl a reszte oni czy cos takiego wiec nie ma porownania.

dziubas 

174 TurboCash
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 13:35   

Cytat:
z opcja szyb ze jak wybija mi boczne i tyle to wstawiaja mi za free a na przednia place chyba 100zl a reszte oni czy cos takiego wiec nie ma porownania.

przez tą opcję kiedyś wycofałem swoje 3 auta bo miałem straszne problemy ,żeby dostać kasę za przednią szybę i do tej pory mi nie uznali wiec powiedziałem pa pa ,a oni za 400pln,które powinni dołożyć do szyby mają 3 wozy mniej ,czyli przez 2 lata od tamtej pory parę tysi w plecy :lol:

ige 
Stary Wyjadacz

620 TurboCash
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008 19:12   

Nie polecam link4 straszni z nich kretacze i trzeba zrobic niezla zadyme zeby sie z nimi dogadac w wrazie W,nie polecam.
Obecnie mam w PZM i place 538 za rok jako czlonek klubu :D

Odpowiedz do tematu