Poprzedni temat «» Następny temat
blokowanie kó?
Autor Wiadomość
sonic20 



Posty: 97
Skąd: Piaseczno
298 TurboCash
  Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 15:41   blokowanie kół

na początek konfiguracja:

• przód
- zacisk żeliwny s14/300zx + klocek Ferodo FDB986
- tarcza 300zx zamiennik serii nowy (nie pamiętam jaka firma :/ )

• tył
- zacisk alu sky r33/300zx + seryjny sky
- tarcza Delphi BG3354

• pompa 300zx używka
• płyn Motul RBF 660

Układ bez ABS, porządnie odpowietrzony w zaciskach nowe gumki.

Powstaje bardzo dziwna sytuacja, po przejechaniu kilku/kilkunastu kilometrów blokuje hamulce tak ze nie da się ruszyć z 1 biegu na asfalcie :( i nie pomaga szpera.

Dokładniej wyglądało to tak, złożyłem s13 po roku stania w garażu wyjechała na parę jazd próbnych wszystko ok hamulce działają wszystko spoko. Pedał mega był twardy i łapał na samej gorze, ale bardzo dobrze auto hamowało. Po zrobieniu jakiś 50km od odpalenia (hamowania różnorodne, ale bez ostrego do zera) nagle auto po ruszeniu ze sklepu dostało muła, na każdym biegu ciężko szlo, myślę debil nie spuścił z ręcznego jak ze sklepu odjechał, ale ręczny był odpuszczony. Przejechałem tak ze 2-3km zjechałem na bok, a ze wszystkich kół dym i czuć spalone hamulce :( . Płyn hamulcowy w zbiorniku zimniuteńki.
Dojechałem jakoś kolejne 2km do domu, tam po radzie innego użytkownika wyregulowałem pedał hamulca tak ze łapał gdzieś w połowie dopiero. Po jakieś godzinie od tej akcji, wyjechałem sprawdzić co i jak, zrobiłem trasę 15km wszystko ok.

Następnego dnia rano robię trasę 3km wracam i nagle ta sama sytuacja, tylko tak ze auto finalnie stanęło na środku pasa i nie dało się go ruszyć.

Poluzowałem przewody przy pompie, płyn wytrysnął pod mega ciśnieniem i klocki w zaciskach odpuściły.

Dodam ze jeszcze nie rozbierałem pompy i nie wiem w jakim jest/była stanie, wiem na pewno ze była założona na auto i stała bezczynnie rok czasu, a pedałem hamulca na pewno w tym czasie ktoś się bawił (czytaj. "wciskał").

Macie jakieś pomysły co to może być??
 
 
kamil 240 


Posty: 261
Skąd: z grubej rury 2,5cala
1684 TurboCash
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 16:11   jak w temacie

sprawdz w jakim stanie jest plyn. mialem tak z suzuki gsx ze servisant mi dolal innego plynu i przedni hamulec zaczol sam chamowac tak ze opone palilem na 1ce i nie chcial ruszyc. po rozkreceniu przeczyszczeniu i wlaniu nowego plynu bylo dobrze
 
 
matthew 



Posty: 331
Skąd: Tczew
1278 TurboCash
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 16:18   

Też mam hamulce od 300zx i miałem z nimi problem. Co prawda nie blokowały mi się tak, że nie mogłem ruszyć, ale przód cholernie mi się grzał (dla ścisłości żeliwne 4-tłoczkowe). Po czasie jak ostygły można było dalej jechać, ale po paru wciśnięciach pedału hamulca zaczynało się to samo. Kilkukrotne czyszczenie i składanie zacisku chwilowo pomagało. Wleciały zestawy naprawcze, nowe tłoczki i problemu nie ma do dziś.
 
 
FUNO 



Posty: 282
Skąd: Gorzów wlkp.
785 TurboCash
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 16:27   

pompa hamulcowa prawdopodobnie do wymiany. podobny obiaw byl z pompka sprzegla u znajomego, na poczatku nie wiedzialem co jest ale pozniej zauwazylem ze puszczala plyn przez uszczelnienia i im dluzej jezdzil tym mocniej podpieralo sprzeglo az do momentu kompletnego wycisniecia wysprzeglika. wymien pompe hamulcowa i powinno byc git. gdyby to byla wina zaciskow nie blokowalo by wszystkich kol, nie wiem jakiego pecha trzeba by miec zeby poszly wszystie zaciski.
_________________
Spawanie wydechow, kolektorow, uturbianie silnikow, modyfikacje blacharskie, swapy, spawanie klatek. Produkcja zestawow skretu Kontakt PW, gg, tel.605100281
http://www.facebook.com/fatpl
 
 
 
matthew 



Posty: 331
Skąd: Tczew
1278 TurboCash
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 16:31   

:above: fakt
 
 
sonic20 



Posty: 97
Skąd: Piaseczno
298 TurboCash
Wysłany: Pon 11 Lip, 2011 16:48   

właśnie tez obawiam się ze to pompa, bo w zaciskach są nowe gumki jest tez nowiutki płyn w całym układzie, wszystko zmienione przeze mnie wiec nie ma możliwości ze ktoś dolał jakiś inny itp.

a niestety blokuje wszystkie cztery kola :(

kupie zestaw naprawczy pompy i zobaczę co będzie
 
 
gh 


Posty: 420
Skąd: 3miasto
1294 TurboCash
Wysłany: Nie 31 Lip, 2011 12:21   

A może żle układ miałeś odpowietrzony? Odpowietrznik trzeba zakręcić przy wciśnientym pedale. Pedał -pompka wracająć na pozycje zero wytwarza podciśnienie i odciąga tłoczki od tarczy. Bo innaczej jeździć się da ale,klocki lekko trą i zaczynają się powoli nagrzewać, całe hamulce tak się nagrzewają, że się blokują. I właśnie 20km przejedziesz i tyle. Nie odpowietrzałeś na zasadzie -odkręcam odpowietrznik i czekam aż samo zleci?
 
 
Litwinow 



Posty: 436
Skąd: Warszawa
1659 TurboCash
Wysłany: Czw 24 Maj, 2012 16:41   

Przepraszam, za odgrzanie, ale mam taki sam problem z blokowaniem. Pompka BM-57 z 300ZXa.

sonic20 gdzie kupiłeś zestaw naprawczy i czy pomógł on przy tym problemie?
_________________
 
 
sonic20 



Posty: 97
Skąd: Piaseczno
298 TurboCash
Wysłany: Czw 24 Maj, 2012 18:40   

tak jak pisałem na pw

jeśli chodzi o zestaw naprawczy to kupiłem w ic ale był to zestaw od primery p11 ponieważ moja pompa to BM50 nie BM57 i tylko ten zestaw pasował, był to bodajże autofren D1-366

niestety nie rozwiązało to problemu
wiec przód podłączyłem przez trójnik zamiast bezpośrednio każdy zacisk osobno (bo moja pompa ma 3 wyjścia 2x przód 1x tył) niestety nie zdążyłem jeszcze odpowietrzyć dobrze układu i mało jeździłem po tym zabiegu wiec nie mam jeszcze żadnych wyników
 
 
kolosezw 



Posty: 555
Skąd: wroclaw
791 TurboCash
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 13:07   

tez mialem problem z blokowaniem kola tylnego i chwilowo zaradzilem wymieniajac na szybko caly zacisk na uzywany... teraz mysle nad renowacja przodu i znalazlem cos takiego (link) ile to jest warte i czy ma to sens?

http://www.iparts.pl/czes...acje-produktowe
_________________
 
 
Litwinow 



Posty: 436
Skąd: Warszawa
1659 TurboCash
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 16:26   

Ja bym się najpierw ich spytał czy są dostępne ;)
_________________
 
 
kolosezw 



Posty: 555
Skąd: wroclaw
791 TurboCash
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 18:06   

nie pytam sie bo daleko mi do zakupu. pewnie nie za ta cene, albo sa z plastiku.
_________________
 
 
Tomek89 


Posty: 1613
Skąd: Gm. G?ogówek(opolskie)
2780 TurboCash
Wysłany: Wto 05 Cze, 2012 18:32   

czy hamuje też na zgaszonym silniku po przepchaniu go?
jak nie to zaślep serwo od hebla i się przejedź

bo mi to śmierdzi że zerwał się wór/membrana z serwie hebla i jak tylko pojawi się podciśnienie po zapaleniu silnika hamuje :)
_________________
Rice is nice
 
 
 
Tomek89 


Posty: 1613
Skąd: Gm. G?ogówek(opolskie)
2780 TurboCash
Wysłany: Czw 07 Cze, 2012 16:28   

i jak?
bo sam ciekaw :)
_________________
Rice is nice
 
 
 
sonic20 



Posty: 97
Skąd: Piaseczno
298 TurboCash
Wysłany: Sro 17 Cze, 2015 20:54   

odgrzeje :P

w miedzy czasie walczyłem, odkręcałem pompę od serwa jak blokowało, podmieniałem zaworki i inne dziwne cuda, ale jeździłem autem raz na miesiąc po parę km wiec nic nie udało się osiągnąć żadnego wyniku

dopiero od jakiegoś czasu jeżdżę regularnie i
problem blokowania pojawiał się dość rzadko, ale jednak się pojawiał

wiec zajrzałem jeszcze raz w zaciski przód okazało się ze w obu zaciskach stoją po dwa tłoczki z czterech wiec je rozruszałem ale jeszcze dopatrzyłem się, że jest nie dokręcona obejma na zaworku zwrotnym

po dokręceniu auto dostało lekkości w prowadzeniu, toczy się z górki samo (co wcześniej było nie realne) i na razie problem nie wraca

przez ta obejmę musiało łykać lewe powietrze które ciągle podpierało hamulce

jak widać na taki stan złożyło się kilka rzeczy i długo trwało rozpracowanie problemu, a głównie to ze auto stało
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group