szukając przyczepności..
Moderator: Moderator
albo jakakolwie (czyt. s14) by sporroooo pomogła 
s13,4 rb25det
/ http://www.mlife.pl
Najwiecej przyczepnosci mozna znalesc na umiejetnym uzywaniu pedalu gazu d :
W S14 okolo 280-290HP z lekkim kolem zamachowym, jezdzilem na zimowych michelinach ok 3mm bieznika (starych uzywanych raczej do cwiczen) i bez wiekszych problemow jezdzilem szybko, ale duzo pracy bylo na pedale gazu. Opony przy starcie umialy sie slizgac na 2-2.5 tys RPM przy pol strzale sprzegla. Ogolnie przy setapie jaki mam, pelen gaz + zakret na deszczu rownalby sie obrot lub inna nie fajna sprawa na drodze.
Przyczepnosc:
- dobre opony ( toyo t1r przyznam ze sa nieglupie, ale znajomy co sprzedaje hurtowo opony od lat mowil, ze japonskie opony maja ladne biezniki ale nie dorownuja jakoscia opona typu michelin, dunlop (wyzszym modela), stawial je raczej na polce srednie-dobre a nie wyzsza itp)
- sprawny zawias (nie koniecznie gwint, ale amorki ktore cos tlumia)
+ jazda z glowa i wyczucie wlasnego samochodu * a to daje najwiecej
W S14 okolo 280-290HP z lekkim kolem zamachowym, jezdzilem na zimowych michelinach ok 3mm bieznika (starych uzywanych raczej do cwiczen) i bez wiekszych problemow jezdzilem szybko, ale duzo pracy bylo na pedale gazu. Opony przy starcie umialy sie slizgac na 2-2.5 tys RPM przy pol strzale sprzegla. Ogolnie przy setapie jaki mam, pelen gaz + zakret na deszczu rownalby sie obrot lub inna nie fajna sprawa na drodze.
Przyczepnosc:
- dobre opony ( toyo t1r przyznam ze sa nieglupie, ale znajomy co sprzedaje hurtowo opony od lat mowil, ze japonskie opony maja ladne biezniki ale nie dorownuja jakoscia opona typu michelin, dunlop (wyzszym modela), stawial je raczej na polce srednie-dobre a nie wyzsza itp)
- sprawny zawias (nie koniecznie gwint, ale amorki ktore cos tlumia)
+ jazda z glowa i wyczucie wlasnego samochodu * a to daje najwiecej
W123 81` 280E 185 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP
" Most important thing is not power but engine response "
Don`t say what you think cause you get Ban
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP
Ni jestem z tych Michelin'ow PS2 zadowolony. Bardziej mi sie podobaja Bridgestone RE050A lub 070. Teraz mysle o jakis semislick'ach. Z prob zaufanych osob chybe pomysle o Kumho v70a, bo na suchym sa lepsze od dostepnych Toyo R888.
-
Tomek89
- Postojebca

- Kontakt:
A więc tak
Toyo Falken FK452
T1R
R1R
R888
rozmiary wchodzące w grę to 215/45 R 17 lub 225/40
ale kłaniam się ku pierwszemu bo felga szeroka na 7"
cenowo wszystko podobnie,
a najbardziej korci mnie na R1R bo niby trzymią lepiej niż r888 na mokrym,a na suchym bardzo podobnie no a wiadomo że jak leje nie bede zapierdzielał
Auto docelowo 200~210 KW, męski zawias i buda i hample i ma kleić
Toyo Falken FK452
T1R
R1R
R888
rozmiary wchodzące w grę to 215/45 R 17 lub 225/40
ale kłaniam się ku pierwszemu bo felga szeroka na 7"
cenowo wszystko podobnie,
a najbardziej korci mnie na R1R bo niby trzymią lepiej niż r888 na mokrym,a na suchym bardzo podobnie no a wiadomo że jak leje nie bede zapierdzielał
Auto docelowo 200~210 KW, męski zawias i buda i hample i ma kleić
Ja proponuje opony Pirelli P Zero. Miałem u siebie 225/45 na 16" i przy 240KM/287NM strzały ze sprzęgła na 1 biegu , nawet z uślizgiem sporym dawały efekt katapulty
wg mnie lepsze od T1R.
Z przodu miałem opony 205 jakieś "zwykłe" i muszę przyznać że to był układ kiepski, bo auto było w zakrętach bardzo pod sterowne!, nawet ze szperą i strzałem ze sprzęgła potrafiło wyjechać przodem na wprost! Zastanawiam się czy powodowała to mała szerokoścćopony czy raczej jej kiepski gatunek?
Teraz przy zmianie na ~300KM, chyba przegiąłem bo na tył idą opony 245/40 na 17" (również Pirelli P Zero). I się zastanawiam właśnie jaka powinna być szerokość na przodzie, żeby auto było neutrale w zakręcie - przy założeniu "wysokiego gatunku opon" - 215, 225 czy 235 ?
Z przodu miałem opony 205 jakieś "zwykłe" i muszę przyznać że to był układ kiepski, bo auto było w zakrętach bardzo pod sterowne!, nawet ze szperą i strzałem ze sprzęgła potrafiło wyjechać przodem na wprost! Zastanawiam się czy powodowała to mała szerokoścćopony czy raczej jej kiepski gatunek?
Teraz przy zmianie na ~300KM, chyba przegiąłem bo na tył idą opony 245/40 na 17" (również Pirelli P Zero). I się zastanawiam właśnie jaka powinna być szerokość na przodzie, żeby auto było neutrale w zakręcie - przy założeniu "wysokiego gatunku opon" - 215, 225 czy 235 ?
215 lub 225
Osobiscie skierowalbym sie bardziej na 225
Osobiscie skierowalbym sie bardziej na 225
W123 81` 280E 185 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP
- robacek
- Stały gość

- Kontakt:
grrrr chwilowo niewazne jakie opony dam bo moje sprzeglo z driftworksa znow sie slizga!!!!!! GLUPIA PALA!!!!!!!!!!!!!! GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRrr tyle kasy i gowno nawet stockowej mocy nie moze utrzymac w ryzach i to z 1 osoba na pokladzie;/ co za zalamka.. nie mam pomyslu na to sprzeglo;(
F*** JDM be a ricer. :]
- robacek
- Stały gość

- Kontakt:
ja mam na 7" 225 i na tyl tak zostawie na przod dam 215 ale tylko ze wzgledow estetycznych:) zamach szczerze nie wiem w jakim stanie.. nic z nim nie robilem. to moze byc jego kwestia?
F*** JDM be a ricer. :]
twarda guma ma gorsza przyczepnosc ale duzo lepsza wytrzymalosc. Opony z miekiej gumy sa wrecz przylepione do ziemi ale szybko gubia bieznik przy powazniejszym jezdzeniu.
W123 81` 280E 185 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP
200SX 94` 280 HP
V70 97` 2.0T AWD 225 HP