Witam. Chce kupić Nissan'a 200sx s13. Interesuje mnie czy zakuty CA wytrzyma wakacyjną podróż np. na Chorwacje, Włochy? Wiem, że mankamentem w tych silnikach jest chłodzenie oleju. Jeżeli bym zadbał o chłodzenie oleju i inne sprawy jest możliwość, że dojadę?
Z góry dzięki za odpowiedź.
CA18DET a wakacje
Moderator: Moderator
-
fire
Wyczytałem na innych forach, że są problemy z układem olejowym i jadąc w długą podróż i przy wygłupach może się silnik zatrzeć. Ale jeśli mówisz że dojadę to mnie pocieszyłeś 
- roball
- Postojebca Nałogowy

masz 50% szans że dojedziesz..
drugie 50% przypada na opcję że nie dojedziesz
temat może nie jest do końca durny - tam jest gorąco i z olejem 10W40 mogą być problemy,
ale jak jest zalany motul 15W50 to problemów nie będzie..
ustaw sobie doładowanie na 0.5 bara i nawet jak będziesz miał najdroższy zakuty CA na świecie to będzie bezawaryjny bez względu na styl jazdy (bez przesady oczywiście - 1000obr na V z gazem w podłodze to żadne panewki/korby nie zniosą)
drugie 50% przypada na opcję że nie dojedziesz
temat może nie jest do końca durny - tam jest gorąco i z olejem 10W40 mogą być problemy,
ale jak jest zalany motul 15W50 to problemów nie będzie..
ustaw sobie doładowanie na 0.5 bara i nawet jak będziesz miał najdroższy zakuty CA na świecie to będzie bezawaryjny bez względu na styl jazdy (bez przesady oczywiście - 1000obr na V z gazem w podłodze to żadne panewki/korby nie zniosą)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Jak będzie 10w40 Lotosa to może niezbyt dawać rade.Ale porządny syntetyk 10w40 to co innego.W Australii jeżdża na 10w40 w Ca i nie ma problemów.A ogień pewnie się naczytał o japońskich Ca18det które nie miały chłodnicy oleju,która za to miały europejskie Ca18det.Btw z zakutym silnikiem powinieneś chyba wziąć olej na dolewki?Ze względu na luźniejsze pasowania ofc
- roball
- Postojebca Nałogowy

Ze specyfikacji dla klasy 10W40 wynika że taki olej nadaje się do jazdy w temp. otoczenia do +35*C
chłodnica oleju jest ale jak na zewnątrz gorąco to jej wydajność spada (zwłaszcza że jest w takim a nie innym miejscu)
PS
zależy gdzie w Australii..
w Alice Springs takie CA długo by nie pożyło
chłodnica oleju jest ale jak na zewnątrz gorąco to jej wydajność spada (zwłaszcza że jest w takim a nie innym miejscu)
PS
zależy gdzie w Australii..
w Alice Springs takie CA długo by nie pożyło
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty, 2009 21:00 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
nie glupiej na drodze - dojedziesz.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
hehe kolega objechal wartburgiem Gruzje i wrocil
Jesli silnik zdrowy i bedzie normalnie traktowany to i seryjny spokojnie wytrzyma...
Jesli silnik zdrowy i bedzie normalnie traktowany to i seryjny spokojnie wytrzyma...
tematy10/najduzsza-podrlz-nissanem-200s ... 12415580f4
Poczytaj gdzie ludzie sie wybierali Nissanami i z jakim skutkiem
Poczytaj gdzie ludzie sie wybierali Nissanami i z jakim skutkiem

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
a czemu akurat zakuty? Chcesz od razu "kuc" motor po zakupie?fire pisze:Witam. Chce kupić Nissan'a 200sx s13. Interesuje mnie czy zakuty CA wytrzyma wakacyjną podróż np. na Chorwacje, Włochy? Wiem, że mankamentem w tych silnikach jest chłodzenie oleju. Jeżeli bym zadbał o chłodzenie oleju i inne sprawy jest możliwość, że dojadę?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Bez przesady te silniki nie sa tak delikatne...chyba ze bys napieprzal przez autostrade non-stop ponad 200km/h to w pewnym momencie moze sie "zagotowac" olej. Jesli silnik bedzie w dobrym stanie kup sobie od razu czujnik temp. oleju i wody(ten ostatni na desce potrafi oklamywac)...jak testowalem sobie Nyse na trasie to wiedzialem kiedy odpuscic wlasnie wtedy jak widzialem, ze temp. oleju miala juz duza wartosc.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
- Elmer
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
ja nie mialem problemu z oliwa w trasie, jak gdzies korek byl i sie zatrzymalem to wzrastala ale jak tylko ruszalem to od razu spadala.
oczywiscie bez szalenstw - spokojna jazde z gazem przy wyprzedzaniu
oczywiscie bez szalenstw - spokojna jazde z gazem przy wyprzedzaniu
EnDrIu do ilu ci dochodziła temp oleju przy ostrych zabawach ??