wymiana panewek, a szlif wału

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
sobi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

w mojej s13 poszła panewka... standart. teraz szukam rozwiazania...

mam do kupienia blok z nominalnym wałem, czy w takim wypadku mozna wymienic zapobiegawczo panewki i wsadzic nowe nominalne, czy trzeba robic szlif i panewki nadwymiar?

czy lepiej zrobic szlif swojego wału który prawdopodobnie juz był szlifowany(podpory wału zamienione 3 z 4)?

bede wdzieczny za pomoc
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jedz do szlifierza niech pomierzy ten wal, moze akurat wejda nominalne panewy, z tego co zauwazylem to acl'ki sa robione z lekkim nadwymiarem, 2 razy zakladalem acl i 2x trzeba bylo cos zebrac z walu, nawet nominalnego gdzie szly panewy nominal, pomierz wal i jak sie beda nadawac nominaly to kup acl i daj szlifierzowi zeby je dopasowal do walu
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Osobiscie odradzam Acl. Pisalem w jakims watku czym skonczylo sie przekielenie tych panewek dla nowej pompy oleju. Ja swojego zlozylem na zwyklych tdc i jak narazie mocne katy znosi i nie narzeka. Pozatym jak nie obrucilo ci pqnewy o zakladaj nominal raczej. Pamietal ze szlifierz tez chce zarobic wiec raczej cos znajdzie do zrobienia;)
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

PiotrekŁDZ pisze:Osobiscie odradzam Acl. Pisalem w jakims watku czym skonczylo sie przekielenie tych panewek dla nowej pompy oleju. Ja swojego zlozylem na zwyklych tdc i jak narazie mocne katy znosi i nie narzeka. Pozatym jak nie obrucilo ci pqnewy o zakladaj nominal raczej. Pamietal ze szlifierz tez chce zarobic wiec raczej cos znajdzie do zrobienia;)
Jak masz pisać takie madrosci to lepiej zamilcz.

ZAWSZE ALE TO ZAWSZE JESLI SA JAKIES RYSY NA WALE/PANEWY LEKKO ZACZEŁY KLEPAĆ/WYJEBAŁO JE W KOSMOS NALEŻY ZAWIEŹĆ WAŁ DO SZLIFIERZA ŻEBY GO POMIERZYŁ I SPRAWDZIŁ CZY NIE JEST KRZYWY!!
A nie isć metoda: a jest lekka ryska to przeszlifujemy papierkiem i zalozymy nominał !!
Ostatnio zmieniony pt 02 lip, 2010 21:31 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sobi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

borimichal chyba nie zrozumiałes do konca wypowiedzi PiotrekŁDZ. Piorek odpowiedział na moje pytanie odnosnie "zapobiegawczej" wymiany panewek na nominalnym wale bez rys. Wiadomo ze gdy pojawią sie rysy to tylko szlif...

dowiedziałem sie tez ze nawet majac nominalny wał i nowe panewki trzeba to spasowac, o innaczej moze byc lipa

mój wał okazał sie jednak byc nominalny :) panewki były NISSAN STD, wiec dzis zawiozłem silnik do szlifu. Splanuje głowice i blok, szlif wału, nowe panewki głowne i korbowe, przy okazji wlecą nowe pierscienie... i zobaczymy :)

PS: słyszał ktos o panewkach PAUTERS? mam do wyboru Glyco za 90zl lub podobno wzmacniane Pauters za 210zł. mowa o panewkach korbowych
Ostatnio zmieniony pt 02 lip, 2010 23:55 przez sobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jeżeli to ten sam pauters co korbowody robi to powinny być dobre :)
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
sobi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

w koncu poszły ACL race... zobaczymy co z tego bedzie
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Osobiscie odradzam Acl. Pisalem w jakims watku czym skonczylo sie przekielenie tych panewek dla nowej pompy oleju. Ja swojego zlozylem na zwyklych tdc i jak narazie mocne katy znosi i nie narzeka.
o...

a popatrz sobie na budowe panew TDC i budowe ACL...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
sobi
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Odinn, mógł bys rozwinąc temat? chetnie sie czegos dowiem :)

róznice widac gołym okiem, wagowo ACL tez sie róznią, są cięższe. Gdziesz wyczytałem ze seryjne panewki są robione ze stopów aluminium, a ACL ze stopów ołowiu (chyba ze cos pomieszałem ;p)
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

http://www.tdcb.com.tw/products/index.php

http://www.aclperformance.com.au/index.html

he.......... :mrgreen:

i to wlasciwie wszystko...

co do ACL to zalezy od rodzaju, bo sa aluglide, duraglide, RACE, i CALICO coated... itd itp. (rodzaje i budowa opisana gdzies u nich na www)

Jak dla mnie to na skorce od banana mozecie jezdzic, byle by smarowanie bylo... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

to ja sie dolacze do tematu. Czy ACL wychodza tylko jako nominał?? Jezeli miłem juz robiony szlif...a nie wiem czy miałem bo jeszcze silnika nie rozbieralem (220000km) a mysle ze bylo cos robione przy tym przebiegu, to acl nie wsadze????
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

ALC tak jak normalne panewki są też na 1 i 2 szlif.
ODINN ma na stanie prawdopodobnie.
Jak będziesz miał silnik u szlifierza to on zmierzy i Ci powie jakie masz kupić.
Awatar użytkownika
Scratch
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja mam acl calico coated na korbach na 2 szlif i musiałem czekać aż mi wyprodukują bo nigdzie nie mieli :P
s13 SR20DET
GREEN APPLE
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja do najmocniejszych silników stosuję ACL Race. Jest jeszcze jedna lepsza firma Powerenterprice ale ceny są kosmiczne.Cana za kpl. głównych i korb to z 2000zł
YAKUZA Tuning-Bydgoszcz
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no, powerenterprise to cos kolo 1600zeta+ za set na 4 cyl.

tylko gdzie sens?

taki powerenterprise dotkniety/zarysowany paznokciem zmienia grubosc (sciagasz powloke :mrgreen: ), a tam sa tolerancje 0.003mm... wiec fortuna na szlifierza + fortuna na panewki + cala reszta.

sumujac - przesadzac mozna jezeli ktos chce, tylko po co? no jak kogos stac...
kupujac megadrogie panewki, trzeba wydac rowniez spora kase na szlifierza, bo przy glupim bledzie przy dopasowaniu, np pomylka o 0.0005mm ( :mrgreen: ) rowna sie kolejnemu remontowi, co sie rowna wiecej $$$ :mrgreen:
ALE - w tym przypadku pojezdzi sie dluzej, lub przynajmniej proces padania panew sie opozni - to glowna zasluga lepszych panewek.

z kolei w 2 strone tez nie warto przesadzac, kupujac tanie panewki i dopasowywanie ich na pale na wal, rowna sie temu samemu co w przypadku drogich panew, tyle ze tutaj pad bedzie szybszy.

CZYLI - najlepiej wyposrodkowac koszta do wartosci czesci i planowanej pracy.

a pomiedzy powerenterprise i TDC jest... ACL. :mrgreen:

o. :mrgreen:

Ale jak ktos kozak jest to na skorce od banana bedzie dymac, a do silnika wazeline bedzie lac... :mrgreen:

tak a propo:

http://www.tomei-p.co.jp/_2003web-catal ... aring.html

na koncu strony, poczytajcie przez kogo sa te panewki robione...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”