Co wybrac ?
Moderator: Moderator
Zastanawiam sie co lepiej kupic czy poszukac nyse teoretycznie w dobrym stanie czy kupic z zajechanym silnikiem ? Pocztyalem troche forum i widze ze naprawde ciezko trafic egzemplarz chociaz w miare dobrym stanie dlatego moze lepiej kupic zajechany za grosza zrobic remoncik i wiedziec czym sie smiga , oczywiscie podczas remontu poskladac tak silnik zeby moc wyjsciowa byla od 250KM ! Nie wiem co wybrac dlategto licze na wasza pomoc 
ja bym wolal kupic za mniejsze pieniadze z padnietym silnikiem(najlepiej nominal) i zrobic samemu,bedziesz wtedy wszystko wiedzial co robiles i jak wyglada sprawa
a jak kupisz z "dobrym" nie wiesz po jakich przejsciach jest i ile wytrzyma,bo pelno jest zdrutowanych
a jak kupisz z "dobrym" nie wiesz po jakich przejsciach jest i ile wytrzyma,bo pelno jest zdrutowanych
Nigdy nie licz na "igle" mimo zapewnien sprzedawcy
lepiej kupic taniej, zrobic remont, i jestes swiadom ze nie rozleci ci sie po 1000km.
Kupisz drozej, cos pie**** i juz masz wieksze nieprzewidziane wydatki
Chyba ze kupisz od np klubowicza, tutaj jest troche inna sprawa, wszyscy mniej wiecej znaja samochody swoje i kolegow, ale i tak zawsze kieruj sie zasada ograniczonego zaufania
Kupisz drozej, cos pie**** i juz masz wieksze nieprzewidziane wydatki
Chyba ze kupisz od np klubowicza, tutaj jest troche inna sprawa, wszyscy mniej wiecej znaja samochody swoje i kolegow, ale i tak zawsze kieruj sie zasada ograniczonego zaufania
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
No i wlasnie w tym jest problem ze sprzedajacy moze bog wie co opowiadac i jakie to auto nie jest super ale wozek posmiga 1tys km i okaze sie ze silnik gruz
a rozbierajac silnik i skladajac go samemu wiem co mam i nie ma mowy o jakims fajansie a przy okazji pare grzebniec by bylo (moze nawet ukol bym
)
ryzyk fizyk decyzja nalezy do ciebie 
ja kupilem za srednia cene, i na razie stoje i dlubie
ja kupilem za srednia cene, i na razie stoje i dlubie
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Najwazniejsza jest buda,zeby byla bez rdzy, silniki w tych samochodach ( pomijajac forumowiczow sprzedajacych swoje nyssy ) sa w wiekszosci zajechane. Ja za swojego dalem za duzo, bo 7000, ale bylem wtedy zielony. Auto ledwo przejechalo do domu 250km i silnik poszedl na generalne dlubanie, jedyny plus to stan blacharki- auto bylo lekko pukniete z tylu, ale rdzy calkowicie brak.
S13 3city, wydech-przelot 2,5`,K&N,Koni Sport+Apex, poliuretany, blow off,ic-saab2.3T
wśród ludzi na forum tez moga być kanciarze - dzabazateam
Klubowicze też już gruzy kupowali od klubowiczy - Rafi od Małpy
A poza tym każdy silnik może się wysrać.
Są też ludzi którzy kupili, jeżdżą i są zadowoleni.
Grunt to sprawdzenie auta przed sprzedażą - bardzo kompleksowe.
A co do budy bez rdzy to chciałbym taką zobaczyć za pieniądze z przedziału wydac trochę mniej.
Mie oszukujmy się taki auto będzie musiało swoje kosztować a i tak trzeba się przygotować na remont przy podnoszeniu mocy.
KONIEC I KROPKA.
Tak musi być, tak być musi lub nie będzie niczego.
Klubowicze też już gruzy kupowali od klubowiczy - Rafi od Małpy
A poza tym każdy silnik może się wysrać.
Są też ludzi którzy kupili, jeżdżą i są zadowoleni.
Grunt to sprawdzenie auta przed sprzedażą - bardzo kompleksowe.
A co do budy bez rdzy to chciałbym taką zobaczyć za pieniądze z przedziału wydac trochę mniej.
Mie oszukujmy się taki auto będzie musiało swoje kosztować a i tak trzeba się przygotować na remont przy podnoszeniu mocy.
KONIEC I KROPKA.
Tak musi być, tak być musi lub nie będzie niczego.
EMWU is dead
Obejrzalem auto jednego z forumowiczy, pojechalem do Szczecina z polecenia jednego z forumowiczy(1200km)-w obu przypadkach auto mialo byc w super stanie okazalo sie zupelnie inaczej.
Kupienie Sxa to nie jest prosta sprawa, nikt nie sprzedaje SXa jesli jest w dobrym stanie(bo po co). Ostatnia moja proba bedzie wyjazd do Niemiec w poszukiwaniu czegos. Jak to tez nie wypali to kupuje gruza i go robie.
Kupienie Sxa to nie jest prosta sprawa, nikt nie sprzedaje SXa jesli jest w dobrym stanie(bo po co). Ostatnia moja proba bedzie wyjazd do Niemiec w poszukiwaniu czegos. Jak to tez nie wypali to kupuje gruza i go robie.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Jest: 200sx s13 CA18DET
Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Powiem tak
Ja swoją nyskę szukałem jakieś 4 miesiące i mogę jedno powiedzieć na dolnym śląsku były w sprzedaży nie trupy tylko po prostu złom !!!
Po bardzo wielu zwiadach kupiłem nyskę za 3500 buda w stanie bardzo dobrym podstawa prosta, bita 1 raz lekko w tylny błotnik ( w sumie tylko przetarcie ) w środku czysto nic nie poprzecierane, zawieszenie nie puka nie stuka amorki w sprawne itp...
Silnik miał uszkodzone panewki i turbo.
Autko stało 2 tygodnie w serwisie, chwili obecnej mam silnik igła !! wszystko po szlifie nowe turbo, sprzęgło itp... koszt całej zabawy zamkną sie w okolicach 8000-9000 ale mam 100% pewności co do auta. Polecam takie rozwiązanie każdemu.
A dla chętnych opowiem o Czerwonej 240 właściciel kobieta przebieg 110 podobno igła nigdy nie bity itp... a na miejscu auto wyspawane z kątowników
szpachla wszędzie dach słupki wszystko w stanie agonalnym przebieg grubo ponad 300 albo i więcej elektryka nie działa ale Sprzedający nawet na miejscu przyrzeka że to igła
cena za niego to 5500 jeśli ktoś sie na niego nadział to wspułczuje ...
A i jak kupujesz auto to zawsze weź kogoś kto ma pojęcie na temat 200
Ja swoją nyskę szukałem jakieś 4 miesiące i mogę jedno powiedzieć na dolnym śląsku były w sprzedaży nie trupy tylko po prostu złom !!!
Po bardzo wielu zwiadach kupiłem nyskę za 3500 buda w stanie bardzo dobrym podstawa prosta, bita 1 raz lekko w tylny błotnik ( w sumie tylko przetarcie ) w środku czysto nic nie poprzecierane, zawieszenie nie puka nie stuka amorki w sprawne itp...
Silnik miał uszkodzone panewki i turbo.
Autko stało 2 tygodnie w serwisie, chwili obecnej mam silnik igła !! wszystko po szlifie nowe turbo, sprzęgło itp... koszt całej zabawy zamkną sie w okolicach 8000-9000 ale mam 100% pewności co do auta. Polecam takie rozwiązanie każdemu.
A dla chętnych opowiem o Czerwonej 240 właściciel kobieta przebieg 110 podobno igła nigdy nie bity itp... a na miejscu auto wyspawane z kątowników
A i jak kupujesz auto to zawsze weź kogoś kto ma pojęcie na temat 200
Lubimy ostro zakurzyć .....
ja swojego s13 kupiłem od usera forum ( przejechałem również jak przedmówca 1200 kilometrów
także Szczecin )
kupiłem za relatywnie wysoką cenę - ale auto naprawdę sprawne ( poza kilkoma bzdetami które i tak były dla mnie mało istotne )
przez rok użytkowania zainwestowałem w auto ponad 100% jego wartości nie dlatego że musiałem tylko chciałem.
...a tak naprawdę na tym forum jest może 40% userów którzy "poprawiają" swoje S13 i wykorzystują je do czegoś innego niż lans ( o ile tym autem gdziekolwiek można się lansować..)
reasumując zakup auta za 3000pln i włożenie w odrestaurowanie i poprawienie osiągów kolejnych 10 - 15 tyś pln dla 60% userów to tylko fikcja, marzenia i plany na bardzo daleką przyszłość...
....dla większości kupione padło już zawsze pozostanie padłem!
jeśli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam
pozdrowienia
PQ
kupiłem za relatywnie wysoką cenę - ale auto naprawdę sprawne ( poza kilkoma bzdetami które i tak były dla mnie mało istotne )
przez rok użytkowania zainwestowałem w auto ponad 100% jego wartości nie dlatego że musiałem tylko chciałem.
...a tak naprawdę na tym forum jest może 40% userów którzy "poprawiają" swoje S13 i wykorzystują je do czegoś innego niż lans ( o ile tym autem gdziekolwiek można się lansować..)
reasumując zakup auta za 3000pln i włożenie w odrestaurowanie i poprawienie osiągów kolejnych 10 - 15 tyś pln dla 60% userów to tylko fikcja, marzenia i plany na bardzo daleką przyszłość...
....dla większości kupione padło już zawsze pozostanie padłem!
jeśli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam
pozdrowienia
PQ
chyba wiecej...a tak naprawdę na tym forum jest może 40% userów którzy "poprawiają" swoje S13 i wykorzystują je do czegoś innego niż lans
bez problemu, wystarczy wypucowac( o ile tym autem gdziekolwiek można się lansować..)
zwykle dostajesz to za co zaplacisz....dla większości kupione padło już zawsze pozostanie padłem!
Czy warto - pewnie.
piszesz ze jestes z london/wroclaw
chcesz kupic w pl czy w uk.
moze kup w pl z ladna buda a z uk sprowadz silnik
wg mnie jezeli ktos siedzi w uk wie co i jak zrobic zeby tanio kupic i do pl dowiesc
a jezeli chcesz kupic w uk to polecam SXOC mozna cos znalesc
ja kupilem tu (w uk) za 150f z silnikem do remontu-ale teraz wiem ze koszt remontu w pl.bylby kilkakrotnie mniejszy (widzialem cennik jarkowego)
wg mnie jezeli ktos siedzi w uk wie co i jak zrobic zeby tanio kupic i do pl dowiesc
ja kupilem tu (w uk) za 150f z silnikem do remontu-ale teraz wiem ze koszt remontu w pl.bylby kilkakrotnie mniejszy (widzialem cennik jarkowego)
oni tam remonty robia po ponad 2000F wiec kosmos... pisalem juz Tomowi ile kosztuje wymiana uszczelki w lagunie tam u nich... prawie 1000F...
koszta robocizny kosmiczne. Lepiej kupic w polsce i zrobic w polsce. czesci mozna posciagac taniej z usa/japonii - dla przykladu podam ze "fabrycznie" nowy wal kosztowal mnie cos kolo 700$ (nie pamietam dokladnie ale i tak bolalo), w polsce kosztuje grubo ponad 3000zl, Pelen komplet panew ACL 150$, itd... a w polsce... strach sie bac...
dla przykladu, zobaczcie sobie ceny kompletu tulejek w PWS i Pajakowych...
trzeba niestety kombinowac... a silnik z UK ? srednio z sensem. za 300F moze i kupisz ale i tak do remontu. + koszta transportu.]
Rozmyslalem ostatnio czy nie kupic jakiegos padaki za 200-300F i nie przejechac nim do pl zeby miec baze pod czesci zapasowe, ale szczerze mowiac, wiecej z tego dlubania niz sensownego zysku. Zreszta, kto jak trafi
trzeba niestety kombinowac... a silnik z UK ? srednio z sensem. za 300F moze i kupisz ale i tak do remontu. + koszta transportu.]
Rozmyslalem ostatnio czy nie kupic jakiegos padaki za 200-300F i nie przejechac nim do pl zeby miec baze pod czesci zapasowe, ale szczerze mowiac, wiecej z tego dlubania niz sensownego zysku. Zreszta, kto jak trafi
Dokladnie lepiej ladna bude, choc ladna nie znaczy idealna bo to prawie malo realne. Nie ma sily by auta tylu letnie byly w stanie super chyba ze staly w jakims pomieszczeniu ktore zapewnialo idealne warunki.
Jak by nie patrzec jak wezmiesz gumowy mlotek i solidnie obstukasz to wygrzebiesz pare dziurek - hmm z tego co sie ostatnio motam to koszty malowania narazie mnie np. zalamaly...
Z silnikami jest roznie tak jak Karrlos napisal kazdy moze sie osrac...
Jak by nie patrzec jak wezmiesz gumowy mlotek i solidnie obstukasz to wygrzebiesz pare dziurek - hmm z tego co sie ostatnio motam to koszty malowania narazie mnie np. zalamaly...
Z silnikami jest roznie tak jak Karrlos napisal kazdy moze sie osrac...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Ogolnie to urodzilem sie w PL ale mieszkam na stale w londynie ! Zrobil bym sobie sam remont tylko niestety nie mam garazu pod domem i nie mam gdzie tego robic ! Mam w PL zaufana osobe ktora wiem ze naprawde dobrze zrobi remont dlatego bude chcem kupic w PL bo nie wyobrazam sobie jak mozna driftowac z kiera po prawej stronie , nie chodzi tu o zmiane strony tylko zmiana biegow lewa reka , do tego naprawde trzeba sie przyzwyczaic i dlugo jezdzic ! A jezeli chodzi o silnik to poszukam w GB moze trafie jakis z wypasami albo chociaz z wypasami do remontu ! Jezeli chodzi o zrobienie remontu tutaj to wogole mija sie z celem bo spokojnie moge kupic sky-a R33 za 3999funtow (cena z przed tygodnia z komisu) w stanie BDB a za sam remont w 200sx polozyl bym lekko polowe z tej kwoty , nie wspoaminajac o ubezpieczeniu jak dla mnie tutaj 1,5tys funtow czyli na polskie jakies 9tysmart pisze:piszesz ze jestes z london/wroclaw