Remont silnika

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Czy ja kiedy kolwiek komuś mydliłem oczy? - chyba ktoś ostro przesadził - ale miało być nooffence więc nie bede się rozwodziłna ten temat. Wielu klubowiczów ma do mnie większe zaówanie niż moja własna żona :wink: więc wcale mnie to nie zabolało.

Silnik nie daje znaków życia klijent ma tyle pieniędzy i jeszcze w dodatku chce zaoszczędzić to mu przecież nie powiem ze ma : kupić nowe tłoki nadwymiarowe, rozwiercić blok, kupić nowy wał, zamówić panewki bezpośrednio w nissanie, a głowice dać do kompletnej renowacji jeśli wystarczy tylko dotarcie zaworów.
Remont wykonany przezemnie nie jest "pół remontem" ale regeneracją wszystkich elemenntow które MUSZĄ być zrobione. I jak narazie (odpukać :wink:) nie miałem żadnej reklamacji.

Na marginesie dodam ze jeśli właściciel proponuje "drutowanie samochodu" to się na to nie zgadzam i takiej roboty się nie podejmuje.

A co do cen to tak jak kiedyś powiedział Green Apple "konkurencja jest po to zeby jedni mieli drożej, a drudzy taniej"
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
AUTO-LIDER

Nie piszę tego bezpośrednio do Ciebie jako osoby i nie jest moim celem "dotykanie" Twojej osoby, jednak podobne praktyki na silnikach często trafiją do mnie na warsztat i żal mi klientów którzy wywalili sporo kasy w błoto. Ja wychodzę z założenia że jak cos się robi to należy to zrobić dobrze, lub nie robic wcale, a jesli kogoś nie stać na naprawy i utrzymania auta to niech je lepiej sprzeda, a nie leczy syfa pudrem na 5min, na 5, 10, 20tyś km ?
gdzie po porządnej naprawie i serwisie musi wytrzymać 10x tyle, dlaczego większość 200sx i 300zx w Polsce pomijając powypadkową przeszłość wygląda tragicznie? właśnie a w/w powodów.
wspomnę tylko że piszesz że nie drutujesz aut, na życzenie klienta, a wyżej piszesz co masz zrobić jak ktoś nie ma kasy.... to nie druciarstwo, półśrodek ?.
jeszcze raz no offence.
pozdro
Robert[/fade]
Valo

Wpisuję w tym temacie,bo sprawa tyczy silnika.
Więc od początku.Kupiłem w niemczech 200sx S13 z 1992r.Na obrotach powyżej 2500 tys. silnik zaczynał stukać.
Auto do mechanika.Dostał się do panewek korbowych od spodu poprzez miskę olejową.
Stwierdził,że trzecia panewka jest padaczka i wał na niej ryśnięty.
Zmieniłem komplet panewek korbowych,a wał mechanik szlifował nie wyciągając go...papierem ściernym.
Po złożeniu przejechałem około 60 km,nie żałując mu obrotów i ...zaczął stukać znowu! :x
Co możecie poradzić?Czy powinienem jednak zrobić szlif wału?Doradźcie coś,bo ja jestem laikiem jeśli chodzi o S13.
Awatar użytkownika
kubus
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Valo pisze:Wpisuję w tym temacie,bo sprawa tyczy silnika.
Więc od początku.Kupiłem w niemczech 200sx S13 z 1992r.Na obrotach powyżej 2500 tys. silnik zaczynał stukać.
Auto do mechanika.Dostał się do panewek korbowych od spodu poprzez miskę olejową.
Zmieniłem komplet panewek korbowych,a wał mechanik szlifował nie wyciągając go...papierem ściernym.
Po złożeniu przejechałem około 60 km,nie żałując mu obrotów i ...zaczął stukać znowu! :x
Co możecie poradzić?Czy powinienem jednak zrobić szlif wału?Doradźcie coś,bo ja jestem laikiem jeśli chodzi o S13.
ujjj hehe nie to zebym sie smial bo mechanikiem nie jestem ale co zrobil ????
przez miske papierem wal szlifowal ??
i po wymianie panewek zaczales palowac auto ??
hmmm ciekawie sie to czyta :)
pozdrow mechanika....
Thou S-H-to-tha-izzalt not bear false witness against thy neighbour n' shit.

Nissan Klizzay Pusha - Nissan 200sx,300zx, Skyline K-L-to-tha-izzub.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Valo pisze:Wpisuję w tym temacie,bo sprawa tyczy silnika.
O ja pierdo... :angered: :angered: :angered: sluchaj wez tego pana i wydymaj go w pysk - niech ten fachowiec od dymania owiec robi sobie polonezy. Jak tak mozna ty to jakbys wywalil pieniadze w błoto. Wyjmaj wał i niech przeszlifują do panewek z obmiaru.
W głowie sie nie miesci co ludzie robia i za co biora pieniadze. Korba napewno tez jest rozdymana.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Valo

KUBUS

Liczyłem,bardziej na jakąś radę...
Choćby jak długo mam docierać te panewki?Sądzisz,że przekręciłem auto z tymi obrotami?
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

??????????

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Przepraszam naprawde - ale co zrobił ??? papierem , niewiem to jakiś żart , czy to prawda.

Ja też niejestem mechanikiem 100%

Facet , po pierwsze czy to mechanik czy weterynarz ?

Po 2 nawet malucha po zmianie panewek nie pałuje sie przez 1500km

A co do nissanów , stary nowe audiole , najnowszej generacji mają 150KM z 1.8 , tu masz silnik znacznie starszy i ma 170KM , niema mowy nawet o szlifowaniu i wymianianiu jednej panewy , ci co mają więcej kasy to walnięciu panewy wymieniają wał na nówke bo po szlifie to itak już nie ten wał co nówka . Jak już ,szlifuje sie i dobiera gradacje do Wału i robi sie odrazu całość !!! , a potem jeździ bez turbo do max 4000 obr. przez 3500 tys KM . Weź ten papier i wyszlifuj mu nim dupe do cholery , bo powiem ci że teraz to napewno z wału zrobiłeś przez niego szrot. Ja już niewspomne tu że co bardziej kochający to auto kupują nawet 5xdroższe panewy ale oryginały !! , czeka cie poważna przeprawa stary , niewiem co on tam ci jeszcze narobił - ale to katastrofa jakaś , aż sie uniosłem z wrażenia.

Przeciesz to jakieś nie porozumienie ...
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Valo

A no widzicie,tak jest jak się nie zna :?
Auto odstawiłem do innego mechanika,w poniedziałek,wtorek ma zacząć rozbierać,i będę wiedział na czym stoję.Ehh!
Valo

No i już wiem.Wał u szlifierza.Po pomiarach wychodzi,że szlifujemy wał(2 szlif),do wymiany panewki i główne i korbowe + do roboty trzecia korba na której panewka się obróciła.

Na coś powinienem zwrócić jeszcze uwagę? :?:
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

No to już jest konkret , drugi szlif to troche słuyszałem już nie to , ale spoko chyba , powiedz jeszcze ile ta cała operacja cie wyniesie i bedzie dobrze

???
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

2-gi szlif tyle servisowka przewiduje jeszcze spoko. Skad tu brac nowe wały
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Valo

Ponoć dopuszczone są cztery szlify,i do tych rozmiarów są panewki.
Koszty?Ano,dokładnie sumuję i po robocie szczegółowo je przedstawię.Narazie mogę podać
koszt szlifierza.To około 250zł.Panewki muszę zamówić,ale koszt też już mam:
główne-125zł
korbowe-76zł
Jakieś japońskie.
Kupiłem też łożysko oporowe do sprzęgła-59zł i zemeringi wału-34zł
Luknę jeszcze na pierścienie jak już na wierzchu :wink:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Ja proponuje nie regenerować korby tylko odrazu wymienić na drógą - no nie musi byc koniecznie 3cia korba z innego silnika ale szlif musi być robiony w tym przypadku KONIECZNIE (zresztą jak zawsze) pod każdą pare panewek z osobna.
2gi szlif to spoko - bez żadnego strachu jak Rafi mówi serwisówka 2 szlify właśnie przewiduje.. Tylko nie rozumiem zemu skoro wytłukło Ci się na korbach i na nich trzeba robić 2gi szlif to czemu na głównych też musisz robić drugi? Jeśli strczy pierwszy to nie szlifuj tyle wału - poprostu szkoda.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Valo

Tylko nie rozumiem zemu skoro wytłukło Ci się na korbach i na nich trzeba robić 2gi szlif to czemu na głównych też musisz robić drugi? Jeśli strczy pierwszy to nie szlifuj tyle wału - poprostu szkoda.
Pojechałem z tym pytaniem do tego szlifierza.
Ten zamontował wał na jakimś urządzeniu z zegarem(?) i obracał go wokół osi.Wskazówka pokazywała jakiś wychył(skrzywienie),co eliminuje pierwszy szliw na głównych,a trzeba od razu robić drugi,żeby było dobrze zrobione.
Ja się na tym nie znam,więc muszę wierzyć. :wink:
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

To jest możliwe ze musi być drógi ale warto przeanalizować dlaczego... I sprawdzić panewki bo może był już po szlifie? Na panewkach bedziesz miał opis jak bedzie podpisana nissan to OK a jak bedzie brak napisu NISSAN i może będzą jeszcze oznaczenia np. " .25" to już wiadomo co się działo z wałem wcześniej :wink:
Najlepiej spisz oznaczenia z korbowych i głównych i je tu wypisz.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”