szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

st4t1c pisze:Jeżeli mineralny olej do CA to jaki?
NIE praktykujemy tego
Awatar użytkownika
st4t1c
Stały gość
Stały gość

kolosezw pisze:ale silnik bierze olej, czy moze gdzie indziej ucieka?
Gdzie indziej ucieka. Reszta konkluzji pod odp Binia.
Binio_ pisze:
NIE praktykujemy tego
No nie dziwię się. To czy jest możliwe, że po wymianie oliwy i zalaniu syntetyka (Gulf Racing 10w60) pojawiły się dwa nowe miejsca wycieków (gdzieś między skrzynią a blokiem, oraz na kółkach osprzętu)? Też (ale to jest moje wrażenie, bo nie pamiętam) mogły zacząć bardziej grać szklanki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czy szpera VLSD się "zużywa" i pewnego dnia może przestać być szperą? Pytam bo zastanawiam się czy kupować oryginalną szperę od S13 czy szukać z s14, bo może być w lepszym stanie z racji wieku. Oczywiście będzie dodana podkładka.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Szczurek pisze:Czy szpera VLSD się "zużywa" i pewnego dnia może przestać być szperą? Pytam bo zastanawiam się czy kupować oryginalną szperę od S13 czy szukać z s14, bo może być w lepszym stanie z racji wieku. Oczywiście będzie dodana podkładka.
Stopień zużycia raczej będzie podobny, ze wzglęgu na fakt iż każda S14 miała szperę i praktycznie każda była przez to chłostana za życia, a w S13 były one limitowaną opcją, głównie występowały w Szwajcarii gdzie o auta się dbało ;)

Nie ma reguły jednoznacznie określającej ;)
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

st4t1c pisze:
Binio_ pisze:
NIE praktykujemy tego
No nie dziwię się. To czy jest możliwe, że po wymianie oliwy i zalaniu syntetyka (Gulf Racing 10w60) pojawiły się dwa nowe miejsca wycieków (gdzieś między skrzynią a blokiem, oraz na kółkach osprzętu)? Też (ale to jest moje wrażenie, bo nie pamiętam) mogły zacząć bardziej grać szklanki.
jak po przejściu z niewiadomo jakiego gówna, zalałeś syntetyk i zaczęło lecieć a teraz chcesz zalać minerał to zacznij zbierać na kompletny remont silnika i turbiny
Awatar użytkownika
Szczurek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Binio_ pisze:
Szczurek pisze:Czy szpera VLSD się "zużywa" i pewnego dnia może przestać być szperą? Pytam bo zastanawiam się czy kupować oryginalną szperę od S13 czy szukać z s14, bo może być w lepszym stanie z racji wieku. Oczywiście będzie dodana podkładka.
Stopień zużycia raczej będzie podobny, ze wzglęgu na fakt iż każda S14 miała szperę i praktycznie każda była przez to chłostana za życia, a w S13 były one limitowaną opcją, głównie występowały w Szwajcarii gdzie o auta się dbało ;)

Nie ma reguły jednoznacznie określającej ;)
Też tak sobie myślę, a co z pierwszym pytaniem odnośnie "skończenia się" szpery? Można to później sensownie zregenerować czy zostaje tylko zaspawanie?
Awatar użytkownika
Furious
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

VLSD się nie regeneruje, jest nierozbieralne. Jak się skończy to wymieniasz wkład na kolejny :)
Awatar użytkownika
Golec
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Binio_ pisze:
st4t1c pisze:
Binio_ pisze: NIE praktykujemy tego
jak po przejściu z niewiadomo jakiego gówna, zalałeś syntetyk i zaczęło lecieć a teraz chcesz zalać minerał to zacznij zbierać na kompletny remont silnika i turbiny
Nic nadzwyczajnego, że leje się olej. Zauważ, że stare uszczelniacze, uszczelki itp. robią się twarde i rzadki olej ma łatwiej uciec. Zmień wszystkie uszczelniacze i będzie ok :)
Awatar użytkownika
st4t1c
Stały gość
Stały gość

Binio_ pisze:jak po przejściu z niewiadomo jakiego gówna, zalałeś syntetyk i zaczęło lecieć a teraz chcesz zalać minerał to zacznij zbierać na kompletny remont silnika i turbiny
Rzekomo wcześniej był syntetyk...
Minerał miałby być kompletną fuszerą aby silnik pożył przynajmniej do uzbierania kasy na swap SR-a.
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

nie drutuj ;)
Awatar użytkownika
wolek1993
Coś już wiem
Coś już wiem

Szczurek pisze: Też tak sobie myślę, a co z pierwszym pytaniem odnośnie "skończenia się" szpery? Można to później sensownie zregenerować czy zostaje tylko zaspawanie?
U mnie "skończenie się" szprery polegało na wytarciu się i rozpłaszczeniu podkładki która odpowiadała za napięcie wstępne. Było wrażenie że auto szpery w ogóle nie posiada bo koła kręciły się w przeciwną stronę. Rozebrałem żeby zaspawać a okazało się że VLSD siedzi i po dowaleniu grubszych podkładek spięło ją aż miło :P

Jeżeli zużył się sam zamknięty mechanizm z olejem wiskotycznym to tak jak pisze Furious nic nie zrobisz.
300zx z31 '86 przyszłe drift machine
bełzi77
Coś już wiem
Coś już wiem

Wie ktoś gdzie w necie kupię lakier fluorescencyjny np 1L? Wszędzie tylko spraye..
Awatar użytkownika
Szczurek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czy sam dp/elbow 3 calowy pasuje do dalszej części seryjnego wydechu, w sensie ta flansza na 3 śruby? Od czego pasuje uszczelka do tej właśnie flanszy, najlepiej 3 cale? 8) Może ma ktoś jakiś numer żebym sobie w IC znalazł.
Awatar użytkownika
st4t1c
Stały gość
Stały gość

Binio_ pisze:nie drutuj ;)
OK ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

st4t1c, do turbo syntetyczny lub polsyntetyk jak juz ;)
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”