szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Kuba.a
Coś już wiem
Coś już wiem

Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Póki co w najbliższej przyszłości planuje auto rozebrać w mak i odnowić je, więc taki gadżet wpadnie kiedyś później. Czyli jednak zostaje ... :lol:
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Trzy pytanka:
- czy ktoś kiedyś spasował z czegoś bagażnik dachowy do s13 albo sam taki urzeźbił?
- jakie macie patenty na montaż hydrołapy w daily-streecie żeby nie wyglądało druciarsko, było wygodnie i nie przeszkadzało ani mnie ani pasażerowi?
- czy ktoś ma/miał, wie gdzie dostać albo z czego podpasować owiewki szyb bocznych żeby przy otwartych szybach (brak klimy) nie wywiało mnie ze środka i żeby nie wadziła szyba przy otwieraniu drzwi? Widziałem już zdjęcia S13 z takimi owiewkami.

O tutaj na przykład :)
http://racebook.pl/img/vehicles/big/4ea ... 0/0731.jpg
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2015 15:43 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
luk
Stały gość
Stały gość

Nie wiem czy dopasujesz raczej tylko ori jdm G3810-40F00
http://www.thenismoshop.com/Nissan-Fact ... p_238.html
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2015 19:07 przez luk, łącznie zmieniany 2 razy.
radeh2
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam panowie i panie,

ostatnio myślę nad kupnem japońskiego auta sportowego, są tylko dwie możliwości na mój budżet, nissan 200sx s13 lub mitsubishi eclipse 2g. Oba autka bardzo mi się podobają, wiadomo eclipse po pierwszym lifcie, młodszy model lecz silnik troszkę, że się tak wyrażę "do bani", mało jest w stanie utrzymać :) Natomiast s13 to bardzo dobry silnik, który można dość mocno zmodyfikować bez konieczności swapu :) mam kilka pytań:

Najważniejsze: chciałbym się zamknąć w kwocie 10 000zł najlepiej wraz z rejestracją. Ostatnio ceny s13 bardzo podskoczyły i czy jest jeszcze możliwość kupna tego modelu w takiej cenie? Oczywiście mówimy o pojeździe stock'owym bez przeróbek czy po "odchudzeniu". Ewentualną wadą może być korozja blach, i tak zostaną wymienione na laminat, więc rama musi być zdrowa :)

Eclipse jestem w stanie kupić spokojnie bez korozji i zmiesić się w cenie, oczywiście poźniej wymiana na pakiecik areo po lifcie więc też teoretyznie błotniki całe być nie muszą ;)

2. Na co prócz korozji patrzeć przy zakupie modelu s13? Jakieś wskazówki? Dodam, że nie chcę robić z niego drift wozu, lekki tuning optyczny (np. pakiet rocket bunny) i gruby hajs władować pod maskę (nie planuję swapu, 250hp to liczba, która mi wystarcza)

3. Jak można ustrzeć się przed oszustami? Np. podrobione dowody rej. itp (sprawy papierkowe)

4. Jest jakiś sposób na rozpoznanie czy auto było bite (nie chodzi mi tu o mierniki lakieru)

5. W polsce? Jeśli tak to gdzie można szukać s13? Czy lepszy będzie import z niemiec?

Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2015 18:11 przez radeh2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

od dłuższego czasu ciężko znaleźć cokolwiek w tej cenie zazwyczaj auto jest albo zgniłe albo ma padnięty silnik albo to i to :/ kupno stockowego egzemplarza jest również bardzo trudne i rzadko się takie trafiają w s13 gniją podłużnice progi i kielichy wszystko to jest nie do zastąpienia laminatami więc w grę wchodzi tylko naprawa mógłbyś się rozejrzeć za mniej popularnymi 240sx ma to wolnossący silnik więc i LPG tak nie razi w oczy niestety 240sx ma jedną wadę to kompletnie inny samochód i praktycznie nic z 200sx nie pasuje części są praktycznie nieosiągalne kolejną opcją na stockowe auto o niższej wartości jest automat który nie cieszy się popularnością ze względu na.... brak możliwości zabawy jak w manualu

pkt. 2 1,8 (silnik ca18det) nie słynie z wytrzymałości często pada turbo które nie lubi dmuchać więcej niż kazała mu fabryka i panewki oczywiście są silniki 1,8 i pod 300 KM które żyją i sobie radzą ale są to zdrowe sztuki a takie też ciężko znaleźć (tym bardziej w budżecie 10 tys.)
co do 3 i 4 to ci nie pomogę po prostu trzeba uważać może sprawdzić vin nie wiem nie pomogę :) w Niemczech można znaleźć zdrowsze sztuki ale tu również budżet 10 tys na kupno przywiezienie i opłaty to dość mizerna kwota auta te dość szybko zyskują na cenie bo jest ich mało wchodzą w wiek 25 l czyli w wiek youngtimerów i zabytków a spora ich część jest niszczona w sporcie
Kuba.a
Coś już wiem
Coś już wiem

Jeżeli planujesz robić modyfikacje pod 250 hp i pakiet rocket bunny ( trzeba ciąć poszycie tylnych nadkoli pod poszerzenia ) lepiej kup coś liźniętego i z lekko po obijaną budą. Poprostu moim zdaniem szkoda marnować idealne stocki, bo tak jak napisał Marcin - to są już youngtimery.
radeh2
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Marcinrat1 pisze:od dłuższego czasu ciężko znaleźć cokolwiek w tej cenie zazwyczaj auto jest albo zgniłe albo ma padnięty silnik albo to i to :/ kupno stockowego egzemplarza jest również bardzo trudne i rzadko się takie trafiają w s13 gniją podłużnice progi i kielichy wszystko to jest nie do zastąpienia laminatami więc w grę wchodzi tylko naprawa mógłbyś się rozejrzeć za mniej popularnymi 240sx ma to wolnossący silnik więc i LPG tak nie razi w oczy niestety 240sx ma jedną wadę to kompletnie inny samochód i praktycznie nic z 200sx nie pasuje części są praktycznie nieosiągalne kolejną opcją na stockowe auto o niższej wartości jest automat który nie cieszy się popularnością ze względu na.... brak możliwości zabawy jak w manualu

pkt. 2 1,8 (silnik ca18det) nie słynie z wytrzymałości często pada turbo które nie lubi dmuchać więcej niż kazała mu fabryka i panewki oczywiście są silniki 1,8 i pod 300 KM które żyją i sobie radzą ale są to zdrowe sztuki a takie też ciężko znaleźć (tym bardziej w budżecie 10 tys.)
co do 3 i 4 to ci nie pomogę po prostu trzeba uważać może sprawdzić vin nie wiem nie pomogę :) w Niemczech można znaleźć zdrowsze sztuki ale tu również budżet 10 tys na kupno przywiezienie i opłaty to dość mizerna kwota auta te dość szybko zyskują na cenie bo jest ich mało wchodzą w wiek 25 l czyli w wiek youngtimerów i zabytków a spora ich część jest niszczona w sporcie
No nic, będę zmuszony zrezygnować z tego modelu, chyba, że natrafi się jakaś okazja to wstrzymam się do wakacji jeszcze z decyzją

Wielkie dzięki za rady i podpowiedzi :)
radeh2
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Poczatkujacy pisze:Jeżeli planujesz robić modyfikacje pod 250 hp i pakiet rocket bunny ( trzeba ciąć poszycie tylnych nadkoli pod poszerzenia ) lepiej kup coś liźniętego i z lekko po obijaną budą. Poprostu moim zdaniem szkoda marnować idealne stocki, bo tak jak napisał Marcin - to są już youngtimery.
Tak wiem, ze stocka najbardziej liczę na dobrze utrzymane wnętrze bez otarć czy pęknięć, zobaczymy co czas przyniesie, może nadejdzie jakaś fala :)
Awatar użytkownika
Marcinrat1
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

radeh2 pisze:
Poczatkujacy pisze:Jeżeli planujesz robić modyfikacje pod 250 hp i pakiet rocket bunny ( trzeba ciąć poszycie tylnych nadkoli pod poszerzenia ) lepiej kup coś liźniętego i z lekko po obijaną budą. Poprostu moim zdaniem szkoda marnować idealne stocki, bo tak jak napisał Marcin - to są już youngtimery.
Tak wiem, ze stocka najbardziej liczę na dobrze utrzymane wnętrze bez otarć czy pęknięć, zobaczymy co czas przyniesie, może nadejdzie jakaś fala :)
stocków jest na prawdę niewiele a ceny... polecam wejść na allegro zaczyna oscylować w okolicach 18 - 20 tys i dzisiaj byłem na mobile DE wątpię żeby ceny spadną mam nawet słabe przeczucia co do "utrzymania się tych cen" widać to po cabrio 10 tys $ to minimum a i tak ostatnio na ebay były 3 auto najprawdopodobniej pójdzie drogą ae86 stanie się legędą za którą orginalną będzie się wołać po 40 - 60 tys za 5 - 10 lat

kolejną oznaką jak zaczynają być cenione te auta są "gołe budy" za zdrową blachę krzyczy się 6-8 tys. a za kupę złomu i 2000 to świadczy o tym jak będą się kształtować ceny
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2015 20:40 przez Marcinrat1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aras
Stały gość
Stały gość

Panowie takie pytanie, potrzebuję wymienić wkładki zamków drzwi w s13, najlepiej razem ze stacyjką żeby mieć jeden kluczyk do wszystkiego.

Czy do s13 siada jakiś zestaw wkładek od primery albo patrola z tego rocznika?
S13 CA18DET
Awatar użytkownika
Furious
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Idziesz ze swoim kluczykiem oraz nowym/używanym zamkniem który chcesz założyć do zakładu/warsztatu zajmującym się zamkami, otwieraniem awaryjnym itp. i Ci przestawia zamek pod Twój kluczyk. Po co wymieniać wszystko...
Awatar użytkownika
Tofik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

radeh2 pisze:Eclipse jestem w stanie kupić spokojnie bez korozji i zmiesić się w cenie,
Przedlifta GS'a do 10k da rade kupić w przyzwoitym stanie.... jak ujeździsz się po niego po całej polsce oglądając "naście" egzemplarzy. Zapomnij jednak o polifcie za 10k w "przyzwoitym stanie".
Nie patrz na zdjęcia bo 2G zazwyczaj wychodzi ładnie na fotach, w rzeczywistości już tak fajnie nie jest.
2G gnije bardziej niż myślisz, notorycznie lecą progi i kielichy. Na palcach jednej ręki można policzyć bezkolizyjne egzemplarze a "robione" 2G w 90% gnije. 2G ma nieocynkowane blachy. Starsze o ładnych pare lat 1G ma podwójny ocynk.

GS nie jedzie ! waży 1410KG i ma za mizerne koniki żeby tym zapier*alać. Sprawnie się przemieszcza można powiedzieć. GST już zdecydowanie lepiej ale jest poza Twoim zasięgiem finansowym, jeśli mowa o zadbanej sztuce.
radeh2 pisze:wiadomo eclipse po pierwszym lifcie, młodszy model lecz silnik troszkę, że się tak wyrażę "do bani", mało jest w stanie utrzymać
znam w PL kilku właścicieli co mają po 300, 400, 500 KM. Wróbel swego czasu miał ponad 800 w 2G, więc nie takie najgorsze te silniki. wszystko zależy czy zrobisz druta czy porządnie - 4g63 z eclipsa nie lubi drutowania. zrobić z GST 300+ nie jest specjalnie trudne

Dobra, żeby nie było OT. Może mi ktoś wskazać kabelek w skrzynce np bezpieczników koło aku w S14 gdzie dostanę prąd dopiero po przekręceniu stacyjki?
Awatar użytkownika
Saqu
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Tofik pisze:prąd dopiero po przekręceniu stacyjki?
zapalniczka, oświetlenie schowka itp takie pierdy. :P miernik w łape i pstrykaj kabelki i się dowiesz :)
Poszukuję...
Awatar użytkownika
Tofik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

bardzo pilnie pytanie. sprawa dotyczy restryktora oleju do zasilania turbo. Turbo GT30 kupione od Neo raczej nie posiada restryktora bo choć na wejsciu jest zwezka ale i tak dziursko jest przekroju 6mm. Bede dorabial przewod zasilajacy. seryjny przewod z SR ma restryktor na tej srubie wkreconej w blok czyli od razu na wejsciu do rurki zasilającej turbo. Czy mozna zrobic tak ze na przewodzie z jednej strony zakluc oczko i wykorzystac ta srube z restryktorem, rozwiercajac go do jakis 2-2,5mm ? tak patrzac to teraz jest tak 1-1,5mm.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Sprawdz dobrze bo seryjne jest do turbin na ślizgu więc powinno być odpowiednie czyli ~1,8-2mm

Na bb daje się 0,8
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”