200SX s14a 400KM

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Witam wszystkich :) .

Jako ze powoli zbliza sie zakup mojego wymarzonego auta (mysle ze 2 max 3mce, jak nie strace pracy :P ) postanowilem ze zaloze ten temat.
Jako ze jestem nowy na tym forum a do tego nigdy nie mialem auta z turbo ( ze "sportowych" to tylko toyota celica VI GT ) bardzo bym prosil o ulgowe potraktowanie tego tematu i cierpliwosc :D . Jesli podobny temat gdzies juz byl to poprosze o linka i bedzie po "problemie" ;) .
Ok, wracajac do sprawy : Planuje kupic s14a juz lekko modzonego, tak minimum celuje w 300 konną sztuke, co by nie bawic sie od podstaw we wszystko, bo narazie nie mam za bardzo gdzie.
Mniej wiecej wiem jak uzyskac moc rzedu 350-370KM , ale jednak strasznie mnie kusi zeby zlamac magiczna bariere 400KM. Moje pytanie brzmi nastepujaco: Co dokladnie potrzebuje do uzyskania takiej mocy (niewiele ponad 400, wiecej mi nie trzeba)?
Auto nie bedzie mi nigdy sluzylo do mega upalania bokami na torze, raczej do szybkiej jazdy itp. , to ma byc bezpieczny setup ale nie "na zapas", ze rownie dobrze mogl bym na nim miec 500KM ;) .
Czy turbinka GT2871r da rade do 400KM czy niestety bede musial szukac juz czegos innego?
Prosil bym o jakies w miare konkretne informacje (z linkami albo chociaz z nazwa rzeczy ktorej potrzebuje), bo ze potrzeba mi lepszej pompy paliwa czy tam wiekszego IC to wiem, ale nie wiem jakiego konkretnie zeby to mialo rece i nogi ;) :) .
Z gory bardzo dziekuje za pomoc i jesli temat zalozylem w zlym dziale bardzo prosze o przeniesienie :) .
Ostatnio zmieniony sob 20 sie, 2011 21:12 przez Draxan, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mielnik
Stały gość
Stały gość

internet pelen jest informacji, wystarczy poszukac... Nawet nie masz jeszcze auta, a wiesz ze chcesz miec 400 koni i bog wie co jeszcze... Jak kupisz to sie bedziesz martwil. Wieje mi tu neostrada...
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Przedewszystkim na ponad 400km to zakuć silnik bo przy tej mocy to panewka zbliża się do Twoich drzwi i będzie "puk puk - kto tam - panewka"

Robią z sr'a 400km na nie zakutym ale jeden pojeździ a inny nie.

I nie jest to takie proste i tanie jak się wydaje.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A mi tu wieje trolem ktory pisze po to by cos napisac, nie wnoszac nic do tematu...

Neo2005 - tak wlasnie myslalem ze bez zakucia silnika sie nie obedzie, bo z tego co wyczytalem to seryjne wytrzymuja max wlasnie ok +-350KM.
Wiadomo, jesli to 400KM bedzie sie rownalo z wydaniem wielkiego worka talarów to odpuszcze temat i bede sie staral osiagnac to 350KM (no chyba ze juz bede je mial przy zakupie ;) ), tym bardziej ze nie bede robil tego auta do jakis wyscigow 1.4, tylko do zabawy.
Cos mi sie wydaje ze do 400KM potrzeba bedzie juz turbo gt3071r, wtryski 650 + jakies walki ehh :?
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

A moim zdaniem jezeli przesiadasz sie z przednionapedowej celiki do 300 konnego s14 to i tak juz bedzie kosmos dla Ciebie :D

Po za tym apetyt rosnie w miare jedzenia, zgadzam sie z tym co mielnik napisal powinienes najpierw kupic auto wyczuc je i dopiero decydowac co z nim robic bo moze pozniej sie okazac ze po wydaniu worka pieniedzy nie lepiej bylo swapowac czegos r6 i tak w kolko. Powinienes najpierw poczytac.
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

A co maja panewki do zakuwania silnika ?

Tak pozatym 400KM zakladajac ze masz zdrowy silnik to ok 12tys na osprzet silnika. Zakladajac ze trzeba silnik odbudowac wiec odrazu zakuwamy to tez z 10tys. W tych kwotach nie ma hamulcow, zawieszenia itp tylko silnik.

Przepisow na 400KM jest cale mnostwo, mozna wybierac w roznych sprezarkach, wtryskach itp. Internet peka w szwach na temat tuningu SR20DET...
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Hamulce i zawieszenie beda zrobione odrazu, bo to podstawa w aucie, bez tego to nie ma co myslec o szybszej jezdzie, chyba ze ktos lubi ryzykowac zycie swoje i innych.
Hmm ok, czyli liczmy ze jakies 15tys minus kasa z gratow z auta ktore ewentualnie bym sprzedal, no nie mala kwota jak na +50KM :mrgreen: . No nic, musze troche wiecej poszukac w necie na ten temat, obliczyc jakie to mniej wiecej sa koszta i pomyslec nad oplacalnoscia tej zabawy w SR20DET :) .
Heh , wychodzi na to ze cala kasa ze sprzedania celiki by poszla na silnik, a gdzie tu jakies ladne felgi i dobre opony ;) .
Awatar użytkownika
wis2brwa
-#Sympatyk
-#Sympatyk
Kontakt:

400 kucy to nie mało....

wejdź na temat Jaco na NT i oblukaj jak to wygląda i ile pracy w to trzeba włożyć

link:
http://www.nissantech.pl/?showtopic=2922&st=0

Powodzenia!
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Wielkie dzieki za linka Wis2brwa , jutro go przestudiuje dokladnie, bo teraz po paru drinkach whisky to moge nie zrozumiec sedna sprawy ;) ;) .
Awatar użytkownika
wis2brwa
-#Sympatyk
-#Sympatyk
Kontakt:

miło słyszeć, że drinkujesz ;) ja też właśnie kończę dopijanie wódki z redbullem :P

Jak chodzi o linka to typ robi wszystko bardzo profi i można od niego dużo się dowiedzieć, poza tym to mój sąsiad więc zachwalać wypada :P

a tak poważnie to fura powalała przed ostatnią modernizacją (ok 380 km), a teraz to już pewnie będzie masakrejszyn :D :D
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ja się nie znam na s14a ale wiem że jak w to wsiądziesz to będziesz miał takiego banana :D i na dobry początek to ci wystarczy jak nie masz zamiaru tym latac

http://moto.allegro.pl/nissan-200sx-s14 ... 58871.html
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Teoretycznie GT2871R powinna styknąć. U mnie nawet na tym mniejszym a/r udało się przekroczyć 400.
Wtedy setup mniejwięcej wyglądał tak:
- GT2871R a/r64 @ 1.2bar
- kolektor wydechowy baran top mount
- wydech 3 cale
- custom dolot + IC + przejście na MAP
- ciut grzebnięta głowica + wałki 272 + talerzyki + sprężynki
- walbro 255
- wtryski 750
- standalone AEM
- kute tłoki i korby
- sprzęgło ACT HDSS
Chyba wszystko :roll:
Ostatnio zmieniony ndz 21 sie, 2011 11:58 przez ziperr, łącznie zmieniany 2 razy.
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Tylko jak chodzi o uszczelke pod głowicą to broń boże nie bierz cometica ;)
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

No to przeczytalem sobie caly temat z nissantech od deski do deski i widze ze narazie o 400 kuniach moge zapomniec, bo jakos tak nie ufam "specjalista" w UK zeby sie z tym tu bawic, a roboty jest sporo, moze do tematu wroce jak zjade z powrotem do PL :) .
Trzeba bedzie dobrnac do ~350KM i jakiejs sporej ilosci niutkow na GT2871r i zatrzymac wodze fantazji ;) .
Dziekuje wszystkim za porady i pomoc, jak tylko kupie furke (mam nadzieje za 2 mce) odrazu sie pochwale i napisze co tam juz ma zmodzone.

EDIT :

Narazie mam cos takiego na celowniku -

MODIFICATIONS

WALBRO 255 FUEL PUMP
APEX PERFORMANCE INDUCTION KIT
APEX PERFORMANCE FRONT MOUNT INTERCOOLER
ADDITIONAL ELECTRIC FAN TO COOL ENGINE
GARRETT T2871R 0.64 TURBO
STAINLESS STEEL TUBULAR MANIFOLD
18 INCH ROTA ALLOYS IN WHITE
GREDDY PROFEC B SPEC 2 BOOST CONTROLER (NEEDS SOLINOID)
APEX PERFORMANCE FULLY ADJUSTABLE COILOVERS
APEX PERFORMANCE TOP STRUT MOUNTS
FRONT STRUT BRACE
STAINLESS STEEL TUBULAR MANIFOLD

FITTED WITHIN THE LAST TWO MONTHS

XTD STAGE 3 RACING CLUTCH

NEW GEAR BOX OIL (REPLACED WHEN CLUTCH DONE)

JAPSPEED STAINLESS TURBO ELBOW
JAPSPEED TWIN DOWNPIPE
JAPSPEED DECAT PIPE
JAPSPEED TYPE 2 CAT BACK SYSTEM

10/40 VALVOLINE OIL
COOPERS OIL AND FUEL FILTER
NGK PLUGS

EDIT 2 :

Ziperr - heh nie odswierzylem strony i nie widzialem Twoich postow :P . Ten Twoj setup jest bezpieczny dla turbiny czy niestety dostaje po tyłku i moze pasc szybko ?
Ostatnio zmieniony ndz 21 sie, 2011 13:40 przez Draxan, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Padła jakoś po 3 latach i około 25kkm. Przy czym sądzę, że awaria nastąpiła przez to, że popsuł się aktuator i przez 2 miesiące waliłem po boost-cut'cie ;)

Ogólnie dobrą rzeczą są wałki i obróbka głowicy - ameryke odkryłem :lol:
A tak do rzeczy to chodzi mi o to, że wtedy wystarczało doładowanie 1.2 żeby przekroczyć, a teraz przy prawie seryjnej głowicy i wałkach 256 na 1.1 bara jest coś koło 350. Na szczęście jest jeszcze mapa na 1.4 :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”