Rover 2.0 Turbo Killersi pomóżcie

Moderator: Moderator

Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam serdecznie wszystkich Killersów, pacjent Rover 620ti silnik 2.0t. Od zeszłego roku po remoncie silnika użeram się z problemem stukania w zakresie od 2-3tys obrotów. Stukanie słyszalne jest podczas dodawania gazu po odpuszczeniu przestaje stukać. Gdy rano silnik jest zimny problem ten nie występuje dopiero po przejechaniu paru metrów i wraz z nagrzaniem silnika zaczyna postukiwać im silnik bardziej gorący tym bardziej słychać. Stukanie można porównać do stukania szklanek zaworowych. Słychać to tylko w wyżej wymienionym przedziale obrotów podczas mocniejszego dodania gazu i zwiększenia obrotów cichnie lub po puszczeniu gazu. Po wymianie szklanek zaworowych stukać nie przestało więc padło na zajrzenie do bebechow (ponieważ użerałem się również ze zbyt niskim ciśnieniem oleju po takim dosyć zagrzaniu silnika także diagnoza padła na to) po zajrzeniu do bebechow okazało się że w bloku nie było tulei w kanale olejowym stąd też niskie ciśnienie oleju w układzie tarcie zaczęło mi zbierać panewki i inne. Remont silnika już drugi wycenili mi na 5tys (nowe tłoki pierścienie panewki szlif wału nowe zawory nowe prowadnice bez złożenia) wiec padło na szukanie nowego silnika takowy zakupiłem założyłem i co i stukanie nadal takie samo identyczne przy czym sprężania książkowe, ciśnienie oleju takie jakie powinno być turbo po regeneracji i nadal ten sam problem. Każdy traktował to jako problem mechaniczny ale nie wierzę żeby na innym silniku znowu było to samo. Nie wiem co mam począć, a że ludzie na tym forum znają się jak nikt inny na silnikach turbo to wydaje mi się że w was ostatnia nadzieja i nakierujecie mnie w czym tkwi ten problem
Ostatnio zmieniony pt 26 sie, 2016 15:55 przez Kato, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

silnik totalnie nie nasz, temat więc wylatuje z technicznych. przesuwam do ogólnego - może ktoś wymyśli coś innego poza panewkami :)
Ostatnio zmieniony wt 21 lip, 2015 19:17 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

Kato, sluchales pracy takich silnikow w innych autach, porownywales?

przed remontem byla totalna cisza czy po remoncie zaczales sie wsluchiwac bardziej i uslyszales?
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
HaKeN
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a więc panie nie czytam dalej ale jeśli słychać klepanie przy dodawaniu gazu to albo leją Ci wtryski , czyli masz wtrysk sterujący padnięty , koncówki zawalone syfem tudzież zaworek na pompie walnięty :)
Tyle jeźdżę trochę diselami takowego też miałem i nie było z nim problemu .
Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Przepraszam was panowie ale widzę, że nie dodałem iż jest to 2.0t benzyna. Silnik konstrukcji Rovera z turbina t25. Po pół roku jak go kupiłem zaczęło klepać ale całkiem inaczej tzn jak młotkiem po bloku okazało się że pierścień pękł i wyleciał do komory spalania oraz wtopił się w denko tłoka i walił po głowicy. Zrobiłem remont i po tym remoncie zaczęło klepać lecz nie pamiętam czy od samego początku ponieważ była zima i nie słyszałem tego przez zamknięte szyby ale usłyszałem na wiosnę jak się ociepliło dalsza historia to co napisałem powyżej. Walczę z tym ale nie wiem kompletnie co i jak wykluczam aspekt mechaniczny a sam skłaniam się w spalanie stukowe? Źle ustawiony zapłon, problem z wtryskami/pompą, bądź uszkodzenie ECU co zdarza się w tych modelach.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

w erze wszystkofilmujących szmelcfonów możesz zawsze wrzucić nagranie z komory ;) Stukanie różnie brzmi, więc może pomoże. Inaczej słychać szklanki, inaczej panewki.
Osprzęt ten sam czy nowy? Może jakaś bzdura typu urwane szczotki na alternatorze tak walą?
Silnik był osłuchiwany stetoskopem, czy na oko lokalizowane źródło dźwięku?

No i skoro to silnik rovera - czemu nie zapytasz się na forum roverków?
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Jutro wrzucę linka z filmikiem, osprzęt ten sam alternator po regeneracji silnik osłuchiwany stetoskopem stukanie z okolic kolektora ssacego i wałka ssącego po rozmontowaniu starego silnika rzeczywiście wałek ssący był przytarty więc myślałem że problem odnaleziony. Gościu który sprawdzał mi to i mierzył powiedział że jeszcze wszystko mieściło się w granicach zużycia. Na forum roverków też pisałem o tym jeszcze przed rozkręceniem starego silnika i najlepszą odpowiedzią był luz na sworzniach tłokowych, ale po rozkręceniu silnika tak jak mówię silnik poszedł do pomiarów i ani nie był to luz na sworzniach ani na wałku jedynie co mi przychodzi do głowy to jakiś babol wtryski może ecu słyszałem że psuje się coś w środku dziwne to że na drugim silniku już jest dokładnie to samo nic się nie zmieniło.
xiiooll
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Jaki masz kolektor ssący, zwykły czy z jakimiś klapkami sterującymi ?
Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Według książki serwisowej bez żadnych klapek ja sam nie widzę również na kolektorze żadnego sterowania ani nic czyli wychodzi na to że nie ma nic takiego, dzisiaj jadąc zauważyłem że stukanie pojawia się gdy jadąc niezależnie od obrotów dotknę gaz lekko tak żeby zaczął jechać to postukuje następnie puszczę gaz i pozwolę mu się toczyć samemu przestaje momentalnie równocześnie z puszczeniem gazu stukać, to samo gdy jadę i dodam mu więcej gazu niż troszkę stukanie ustaje i auto przyspiesza. Czasami też wydaje mi się że jest mułowaty chociaż nie mam żadnego porównania z innym samochodem z tym silnikiem. Dziwna sprawa, ale jeszcze dziś postaram się wrzucić filmik :)
michaled6
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

a na postoju też stuka czy tylko przy obciążeniu?
Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Przepraszam panowie, że tak późno ale natłok obowiązków zmiana pracy itd... w końcu mam film łapcie
https://www.youtube.com/watch?v=JdKjG2hu6r8
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

sorry ale mi to brzmi panewka :/
sprobuj wyczaic w jakich obrotach pojawia sie ten odglos i tylko lekko gazu dodawaj.

tutaj masz dla porownania:
https://www.youtube.com/watch?v=4CcaFB14VZk
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
kazio
Coś już wiem
Coś już wiem

hej, jaki masz olej wlany? na moj gust klepiacych silnikow... to szklanka, lub (watpie) panewka. wcisnij pedal gazu do 2.5tys obr i trzymaj chwile np;20 sekund/ jak regolarnie sie klepanie powtarza to stawiam ma panewke,
Kato
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Olej Valvoline 10w60 synthetic blend, szklanki na bank nie bo to co piszesz zrobiłem zaraz po pierwszym odpaleniu silnika szklanki się napełniły i ucichły, mam tylko to cholerne stukanie które zaczyna się jak silnik nabierze temperatury, pojawia się między 1500, a 3000obr/min powyżej już nie słychać tego, co ciekawsze jak w obrotach których jest to stukanie zdejmę nogę z gazu momentalnie stukanie cichnie dodam gazu i znowu słychać.
kazio
Coś już wiem
Coś już wiem

sciagales pokrywy zaworow, naciskales szklanki? czy sa twarde? walki dokrecone? sworzen na tloku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”