Jackpot pisze:Maretzky pisze:A więc jeśli chodzi o car audio to chciałbym poruszyć ten temat. Jestem maniakiem muzyki w aucie i mam spore doświadczenia z tym związane. Chętnie wymienie sie uwagami i spostrzerzeniami. Służe również pomocą w kwesti montażu i doboru sprzętu.
Witam
Właśnie zastanawiam się nad audio w moim autku. Są tam narazie orginalne głośniki. Pierwsze na pewo ma być do słuchania rocka zatem zastanawiam się nad pasmem najlepiej od 15-20 do 30k standardowe głośniki z tego co szukałem to tego nie mają. Kolejna sprawa nie potrzebuję mega mocy tylko mega brzmienia aby pasma były klarowne i przejżyste. Powiedz mi co sądzisz o wzmacniaczach jakie polecisz, jakie radio i jaie głośniki. No i oczywiście najlepsze jak to zamontować w 200 sx

Moze masz jakieś zdjątka rozwiązań audio w 200 aha jaki kondensator zastosować i czy tuba basowa ma sens
Pytania zbyt ogólne....
Napewno odradzam tube - za bardzo dudni , pasuje co najwyzej do techno i ostrych łupanek.
Pasmo 15-20k Hz to praktycznie pełne słyszalne pasmo.
Co do kondensatora , to jezeli nie chcesz duzych mocy to jest on zbędny , no chyba ze masz nadmiar gotówki , zaszkodzic nie zaszkodzi. Napewno niech ma elektronike ( ułatwia to podłączenie , a przy chwilowym zaniku napięcia zapobiegnie uszkodzeniu kondensatora ). Przy mocy do 500W styknie 0,5 farada.
Wzmacniacze nalepiej dwa, jeden dwu kanałowy napędzający odseparowany systam dwudrozny na przedzie ( względnie 4ro kanałowy zasilający przód i wyciszony tył ) a drugi wzmak jedno/dwukanałowy napędzający suba. W s13 jest płytki bagaznik i 25cm gł. w małej zamkniętej obudowie łatwo zamontowac. NIe wiem jakie odudowy stosuje sie do słuchania rocka

Dla mnie najlepsze są zamknięte.
Mozna tez zastosowac jeden dobry wzmak i porządne głosniki w profi wytłumionych drzwiach , wtedy z suba mozna zrezygnowac, ale nigdy nie bedziesz miał takiego cisnienia jak z suba.
Co do firm to sie nie wypowadam bo kazdy ma inne upodobania.
Najlepiej okresl jaką sume chcesz przeznaczyc na audio i czy chcesz zawalic bagaznik skrzynią.
Wczesniej opisałem swój sprzęt i jak dla mnie gra bardzo czysto i ładnie , Ci co słyszeli mogą potwierdzic.
NIestety nie mam czasu na kosmetyczne wykonczenie i wszystko wygląda u mnie jak .... lepiej nie powiem jak
Zdjęc zadnych nie mam.
Pozdro