Oil Catch tank i jego zawartość

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
M9TEK
Coś już wiem
Coś już wiem

Mam OCT o pojemnści około 300ml .
Wątek nr 1.
Po około 200-250km już jest prawie pełny , czy dobrze czy żle , jak u was to wygląda.
Wątek nr 2.
Zawartość tego zbiorniczka jest dosyć rzadka , jakby woda z połączeniem oleju , mocno czuć zapach benzyny w tej substancji. Zastanawia mnie fakt tak dużej zawartości benzyny.

Prosze o wypowiedż jak wyglada u WAS szybkość inetensywność napełąniania ?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

u mnie po 1000km nie ma praktycznie nic ..
więc masz problem - duża szansa że przedmuchy na pierścieniach
zrób sobie kontrolnie pomiar ciśnienia na cylindrach..

jest też opcja że silnik ci się nie nagrzewa i chodzi cały czas na wzbogaconej mieszance (walnięty termostat) - to wyjaśnia obecność paliwa w oleju ale nie wyjaśnia czemu ci taką ilość wywala do odmy

W misce olejowej poziom oleju (o ile tak to jeszcze można nazwać) się zwiększa?

ogranicz jazdę do minimum na takim smarowaniu..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
M9TEK
Coś już wiem
Coś już wiem

Oleju silnikowego nie przybywa ani grama , jest 3/4 stanu od zalania bezpośrednio po remoncie.
Motor złozony na nowych oryginlanych pierścieniach nissana , blok Jankowskiego wraz z tłokami , stan bloku i tłoków w odchyłkach książkowych wartości pomiarów.
Z linku powyżej wywnioskowałem ,że moze to być probelm drożnosci przewodu wentylacyjnego łaczącego głowice z blokiem . Ale pewnosci nie mam co do słuszności mojego tłumaczenia tego watku z forum silvii.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

jeśli oleju ci nie ubywa w silniku to skąd się wzięło te dodatkowe 300ml..
Awatar użytkownika
M9TEK
Coś już wiem
Coś już wiem

GDYBYM widział to nie było by tego wątku :)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

mówiłeś że śmierdzi paliwem,
więc stawiam że w misce olejowej nie masz oleju tylko też mieszaninę olej-benzyna,
chyba że z bagnetu nie śmierdzi - ale to już czarna magia - jak wywalić paliwo do CT...

wywalenie przez odmę to jedno - ale skąd paliwo w oleju - tylko pierścieniami może się dostać.. ale do tego musiałbyś mieć albo baardzo bogatą mieszankę, albo wypadające zapłony

sprawdź zaworek z tyłu kolektora czy działa poprawnie
Awatar użytkownika
M9TEK
Coś już wiem
Coś już wiem

Własnie zmierzyłem kompreche , bite w morde ponad 10 na każdym garze z różnicami 0,2 -0,3 .
Poprowadziłem też odme z pokrywy wydechowej do OCT , a odme z pokrywy doltowej do atmosfery. Wywaliłem też zawprek PCV i całkowicie zlikwidowałem też przewód kolektor dolotowy - odma i zaślepiłem otwór w kolektorze. Olej sprawdzałem dziś stan 3/4 , spuściłem troszke oleju , żeby sprawdzić jego konsystencje smak zapach :) itp dawałełm kilku mechnikom do oceny organoleptycznej , kązdy stwierdził ,że olej jest w stanie bdb , nie ma śladów , zapachu ani konsystencji wskazującej na zawartośc benzyny. heh .... pożyjemy zobaczymy ...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

SefanS znalazł na jakimś innym forum informacje że nie należy likwidować źródła podciśnienia pod pokrywami wałków - więc albo daje się połączenie CT z rurą przed turbo albo zostawia się zawór w kolektorze..

stan oleju w CA powinien być max a nie 3/4
Awatar użytkownika
jarekrk
Stały gość
Stały gość

a powiedzcie mi co zlego sie stanie jak odme puszcze w powietrze? a nie w dolot ani jakbym nie mial Oil tanka?
czy tylko usyfi troche silnik czy cos zlego ?
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

odma działa w dwie strony - więc oprócz wywalania syfu może ci też co nieco zasysać z zewnątrz...
przynajmniej sobie filterek załóż
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nie będziesz ekologiczny. Taki był cel powstania przewietrzania skrzyni korbowej. Po drugie, nie będzie podciśnienia w skrzyni korbowej i pod pokrywą zaworów co może prowadzić do wycieków oleju przez wszelkiego rodzaju uszczelniacze. Innych złych skutków się nie doszukałem.
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
M9TEK
Coś już wiem
Coś już wiem

Znowu sam sobie pomogłem :D <- taki żarcik

Otóz winowajcą litrów benzyny w OCT był program ECU na jakim jeździłem , mechnik montował mi przełaczniki ukryte w podłokietniku , demontował przewody od samych przełączników i pomieszał ciutke :) okazało się jak zaczełęm sie grzebac ,że przy dotychczasowych ustawiniach przełaczników na trybie STOCK teraz auto śmigało na trybie "STEJDŹ COŚ TAM " na którym ECU leje benzyne jak szalone co by wyrobić na 1,2bara .... po powrocie na stock ECU już nie ma bryndzlowato-benyznowej zawiesiny w OCT po przejechaniu 200km.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”