Problemik z uszczelkami, kolektor wyd.

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam wszystkich zabijaczy turbin :)
Otóż mam problem ze swoim CA, problem polega na uszczelkach pod kolektorem wydechowym. Jak wiemy jeśli je wydmucha to nie ma mocy a my lubimy moc więc chcemy mieć te uszczelki w całości.
Do rzeczy - jakiś czas temu wydmuchało mi 2 na ostatnich cylindrach (2 pierwsze od kabiny). Postanowiłem wymienić wszystkie wymieniłem po 2 tyg wydmuchało wszystkie 4 pomyślałem: źle założone (fakt nie rozbierałem całego tylko wkładałem 'na styk') były źle włożone. Więc kupiłem nowe, lepsze (były droższe i wyglądały na wytrzymalsze) tym razem rozebrałem całość wyciągnąłem kolektor, przeszlifowałem pozostałości starych wydmuchanych, wsadziłem uszczelki na szpilki, pasowały ładnie prócz jednej! I tu zacząłem główkować. Na 3 cylindrze (2 od kabiny) uszczelka nie pasowała, dodam że wszystkie były takie same a jednak ta jedna nie pasowała... Myślę: Dobra i tak nie jeździłem 2 tyg to założę poleje sylikonem to może tak ma być. Po 10 min tą jedną wydmuchało i znów trochę kuników zdechło :(

Teraz moje pytania : po pierwsze powiedzcie jak to ma być bo może coś robię nie tak, po 2 do tych bardziej oblatanych jak to możliwe że na 3 cylindrze szpilki kolektora wystające z bloku są w innym rozstawie niż w pozostałych mimo, że przykładając uszczelki do kolektora wszystko pasuje idealnie, nic nie zasłania. Nakładając na blok tą 3 uszczelkę wyraźnie dziura jest zasłonięta :(
pomóżcie bo już mam dość ciągłego wykręcania kolektora :<
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Tzn moze masz cos ze szpilkami...ktoras przy wykrecaniu mogla sie skrzywic i nie pasuje albo cos nie teges z kolektorem. Pomierz sobie wszystko. Nienawidze odkrecac kolektora ...chyba jedna z najgorszych rzeczy w nysie. Jak mam ta srube pod spodem odkrecic to mnie szlag trafia.
elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ta, dlatego wole się upewnić zanim znów to wyciągnę bo bawiłem się z tym dobre 5h ;|

Kolektor mam w porządku, wszystko odziwo pasuje, kolektor się dociska do bloku. Tylko ta trefna uszczelka jakoś tak krzywo na nim wygląda i nie mam pojęcia czemu tak to jest...
Jakiś Japończyk przysną przy projektowaniu bloku mojego CA :<
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Kurde a uszczelke masz OK?? moze cus nie pasuje. A tak OT to zapraszamy na spoty we Wro jak sie cieplej zrobi. Odezwij sie na prw. moj nr to 606 822 650 gdybys czegos potrzebowal wal.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Gwoli ścisłości kol.wydech. zakłada się na głowice nie na blok :wink: Uszczelki zamów najlepiej z kompresji.pl (pod wydechowy i turbo dają rade) Na wstępie weź zobacz czy masz ori nakrętki i podkładki(grube)jesli nie to zamów takie "miedziowane" z allegro uniemożliwiające poluzowanie samoistne. zobacz w jakim stanie są szpilki czy do końca wkręcone, nie pordzewiałe za mocno itd... Potem weź oddaj kol. wydechowy do zabielenia powierzchni. Czy jest to konieczne możesz sprawdzić kładąc go powierzchnią styku na gładkiej szybie i spróbować wcisnąć szczelinomierz w rożnych miejscach między kol. a szybe.

Aha, i dopierdoool tak mocno że aż będziesz miał gacie do zmiany każdą jedną nakrętkę i przejedź po wszystkich kilka razy bo na pewno się nie podociągają za pierwszym razem. Dokręcaj oczywiście w kilku etapach na "krzyż". Jak urwiesz szpilke to masz problem :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sob 19 mar, 2011 19:25 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Uszczelki w porządku, wszystkie tego samego kształtu więc problem musi tkwić gdzie indziej.
Szpilki w mojej głowicy są w średnim stanie, jedna ta na dole (co ch****o się odkręca) ukręcona, zastąpiłem ją jakąś śrubą, dociska mocno. Wydmuchuje i tak z innej strony.

Przy wymianie szpilek na nowe (przy okazji mogli byście podać jakąś stronkę skąd to wziąć :D
) trzeba gwintować głowę na nowo?:>

Na następnym spocie na pewno się pojawię bo już czatuje na jakąś akcje pod milenijnym, ostatnio miałem furę jeszcze w kawałkach to nie miałem jak przyjechać :p
Ostatnio zmieniony sob 19 mar, 2011 21:48 przez elozord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

sprobuj w Inter Carsie moze beda mielil. Tu masz fona (71)711 06 00
albo hempol (71)784 59 15
walcar (71) 332 51 12
Albo jeszcze tam kolo arkad jest sklep ale nie mam nr.
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2011 08:07 przez dapper, łącznie zmieniany 1 raz.
elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Patrząc z innej strony, nie mogę mieć krzywych szpilek bo kolektor by nie pasował a pasował dobrze. To jest jakieś chore ;d
Awatar użytkownika
michalek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

u mnie był krzywy po prostu, i też wydmuchiwało prędzej czy później, dałem do splanowania, i od długiego czasu mam spokój

a no i uszczelki z kompresji wzmacniane okuwane blachą :)
Ostatnio zmieniony ndz 20 mar, 2011 12:51 przez michalek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Masz tak jak na poniższych zdjęciach ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mam bardzo podobnie, na 3 garnku nawet bardziej krzywo. Jakąś receptę na to masz?:P
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Tak, założyć poprawnie uszczelkę bo ta jest do góry nogami :lol:

Zdejmowałem kolektor wydechowy aby rozwiercić urwaną szpilkę a tu taka niespodzianka.

A potem ludzie narzekają że CA jest beee i mocy coś nie ma. :lol:
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Kuźwa, jak można tak założyć uszczelkę, chyba na złość ...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Też się zastanawiałem przecież przez to nie ma właściwego przepływu.
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Dla chcącego nic trudnego :D
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”