Pytanie odnośnie ca18det po małych modach

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

ni$$anpro
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam wszystkich na forum. Jestem szczęśliwym właścicielem 200sx:) z silnikiem ca18det po małych modach,

-4-mapowy komp od X-ree
-rozwiercone turbo t25
-dolot z dużym coolerem
-wydech CAT BACK 3’’
-silnik po kapitalce
-MBC
-Pompa paliwa Walbro
-Turbo ustawione na 1,2 bar

I teraz zastanawiam się czy to normalne że auto do 3,5 tyś przyśpiesza równomiernie i nagle jest bardzo mocne przyśpieszenie zrywające przyczepność do 3 biegu. Zastanawiam się czy da się zrobić coś aby turbo wstawało wcześniej i nie tak gwałtownie a przyśpieszenie było jakoś bardziej "elastyczne" :?:
Ostatnio zmieniony wt 01 gru, 2015 21:59 przez ni$$anpro, łącznie zmieniany 1 raz.
PrzeRuSco
Coś już wiem
Coś już wiem

ni$$anpro pisze: -wydech 7"
??
ni$$anpro
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

PrzeRuSco pisze:
ni$$anpro pisze: -wydech 7"
??
Pomyłka, już poprawiłem;)
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

T25 i dmuchasz 1,2b? Długo to ono nie pożyje...
CA18
ni$$anpro
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Jak zdechnie to się zmieni na t28. Póki co niby śmiga...
Awatar użytkownika
HaKeN
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ni$$anpro pisze:Witam wszystkich na forum. Jestem szczęśliwym właścicielem 200sx:) z silnikiem ca18det po małych modach,

-4-mapowy komp od X-ree
-rozwiercone turbo t25
-dolot z dużym coolerem
-wydech CAT BACK 3’’
-silnik po kapitalce
-MBC
-Pompa paliwa Walbro
-Turbo ustawione na 1,2 bar

I teraz zastanawiam się czy to normalne że auto do 3,5 tyś przyśpiesza równomiernie i nagle jest bardzo mocne przyśpieszenie zrywające przyczepność do 3 biegu. Zastanawiam się czy da się zrobić coś aby turbo wstawało wcześniej i nie tak gwałtownie a przyśpieszenie było jakoś bardziej "elastyczne" :?:
Serio zadajesz te pytanie ? jak chcesz równo miernego przyspieszania to włóż 70KM diesla wolnossącego :D
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Normalka - czego byś chciał od 1,8 ze zwykłym turbem na panewce? Musiałbyś wsadzić albo twin-scrolla, albo turbo na kulce, a i tak nigdy nie uzyskasz liniowego przyrostu mocy - takie uroki auta z małym uturbionym silnikiem :)
luki343 pisze:T25 i dmuchasz 1,2b? Długo to ono nie pożyje...
Ma rozwiercone t25. Moje tez jest rozwiercone i na zepsutym aktuatorze też tyle pakuje, przez co musze jeździć jak emeryt i kontrolować cały czas zegar doładowania, żeby nie przekraczać 0,7 :P . Będę to naprawiał jak tylko auto wyjedzie od blacharza.
S13 CA18DET
JapanizeD
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

t25 na "dużym" doładowaniu daje takiego właśnie kopa w środkowym zakresie. Generalnie dmuchanie tyle z tej turbiny to kiepski pomysł nawet jeśli jest rozwiercona to jest to dla niej zbyt wiele na dłuższy czas. Proponuje okolice 1b. Moc będzie rozwijana bardziej równomiernie. Można też to przestroić żeby gładziej wchodził w doładownaie, ale po co? Temat trochę dziwny, je*nięcie niuta w plecy to cała zabawa :D trzeba było kupić wolnossące v8 :D
Ostatnio zmieniony czw 03 gru, 2015 23:47 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”