Hej, zrzucilem glowice bo zagrzalem silnik, i teraz pytanie na czym to poskladac? Jezdze na 1,15bar z t28, wiec troche ponad 250KM. Na dobra sprawe seria dawala rade.Zdecydowalem sie na uszczelke OEM, ale sruby OEM to 400zl (a elring 70zl), wiec kusi... Jak robic?
A druga sprawa to sprzeglo. Dzieki temu ze silnik siedzi w lekkim aucie, seryjne sprzeglo dawalo rade (ale bylo na limicie bo na slickach juz potrafilo puscic). Jaki jest najtanszy sposob? Nabic tarcze lepszym materialem? wzmocnic docisk?
Czy śruby do glowicy elring dadza rade
Moderator: Moderator
Składałem pare silników na śrubach Elringa. Co prawda nie CA, tylko jakies silniki VW, Opla, czy Peugeota, w żadnym nie było problemu, że przy dociąganiu na moment czujesz jak śruba się ciągnie.
Co do CA, na Twoim miejscu wolałbym zainwestować w komplet szpilek ARP. Wiem, ze cena straszna, ale na szczęście można ich użyć wielokrotnie (ori śrub niby też), ale myślę, że lepiej ubezpieczą silnik przy ewentualnym przegrzaniu.
Jak chcesz mieć dobrze zrobiony silnik to sugeruję abyś rozebrał też dół, pomierzył wał, ewentualnie powymieniał panewki i pierścienie. Powierzchnię bloku też mógłbyś splanować. Ja przy robieniu głowicy nie ruszyłem dołu i rok później wysrała się panew. Lepiej zrobić wszystko na raz i dobrze, niż później się bujać ze szlifami wału itp.
Co do sprzęgła, seryjną tarczę możesz obić kewlarem, przy seryjnym docisku powinno być spoko, ale jakbyś oddał go do wzmocnienia to byłoby miodnie
Co do CA, na Twoim miejscu wolałbym zainwestować w komplet szpilek ARP. Wiem, ze cena straszna, ale na szczęście można ich użyć wielokrotnie (ori śrub niby też), ale myślę, że lepiej ubezpieczą silnik przy ewentualnym przegrzaniu.
Jak chcesz mieć dobrze zrobiony silnik to sugeruję abyś rozebrał też dół, pomierzył wał, ewentualnie powymieniał panewki i pierścienie. Powierzchnię bloku też mógłbyś splanować. Ja przy robieniu głowicy nie ruszyłem dołu i rok później wysrała się panew. Lepiej zrobić wszystko na raz i dobrze, niż później się bujać ze szlifami wału itp.
Co do sprzęgła, seryjną tarczę możesz obić kewlarem, przy seryjnym docisku powinno być spoko, ale jakbyś oddał go do wzmocnienia to byłoby miodnie