CA18ded dymi na niebiesko

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

WilkU
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Siemanko mam problem i szukam opini co do diagnozy.
pacjent to ca, po honowaniu wymianie pierścieni (nominał), nowe panewki korbowe i główne, nowa pompa oleju, nowy koras turbo, głowica teoretycznie regenerowana przez poprzedniego właściciela, uszczelka pod głowicą cometic.
Do rzeczy, wcześniej auto na zimno jak odpalało to pojawiała się chmura niebieska ale po zagrzaniu przestawał kopcić (pierwsza myśl uszczelniacze zaworowe) , po przejechaniu 200km od remontu, po odpaleniu na zimnym nie widać wgl warsztatu przez 10 minut :) i mimo zagrzania na wolnych obrotach delikatnie kopci, podczas jazdy w lusterku widać dym, niebieski.. w dymie czuć ewidentnie spalony olej.
wszystkie przewody dolotowe suchutkie, wykręcając świece 3 są ładnie wypalone a 4 osmolona, zmierzyłem kompresję koło 12 na każdym cylindrze, obstawiam niestety pierścień zgarniający na 4 cyl. ale może ktoś coś wymyśli ciekawszego :)
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

czy głowica ktora byla teoretycznie regenerowana miala wymienione uszczelniacze zaworowe??
czy zamki pierscieni na tloku byly ulozone nie liniowo (wg serwisowki)?
turbina nie ma rozwalonych uszczelniaczy olejowych po stronie wydechowej?
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
WilkU
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

uszczelniacze podobno były wymieniane, pierścienie na 100% według serwisówki, cóż co do turbiny tego nie wiem wiem tylko ze po stronie ssącej jest ok
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”