Analiza świec..... HELP

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam, mam problem z silnikiem w mojej s13. Przewaznie zachowuje sie dobrze, ale ostatnio zaczyna mi mulic powyzej 3000, potem przy 5000 jest juz ok. Gwałtowne ponowne dodanie gazu , lub delikatne odpuszczenie poprawia sytuacje. Czasami potrafi strzelic z rury, i czuc jest wtedy zapach paliwa (to wszystko pod obciazeniem ofcoz). Zachowuje się jakby gubil iskre, lub byłaby ona zdmuchiwana.

Zauwazylem ze zachowuje sie tak jak przed wymianą swiec na platynówki NGk, lecz po 3000km od wymiany ten sam problem zaczyna powracac. czy może byc to spowodowane wariującaym power transiastorem? Jutro odkręce swiece i zobacze jak wyglądają.

Zdaje sobie sprawe ze ten temat był poruszany w wątku o szarpaniu, lecz został tam pozostawiony bez jasniejszych odpowiedzi.

Czy Ca18DET to musi by taka maruda??

Pozdrawiam tych co im nie muli i nie gubi iskry i ..... ;)
Ostatnio zmieniony pt 03 mar, 2006 23:21 przez kamil79, łącznie zmieniany 3 razy.
michałdec

U mnie to samo mam dołek na 2 biegu ale powyżej 3000obr,jest dobrze to raczej nie świece chętnie bym ci pomógł ale jestem od blachy i malowania.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

W temacie szarpanie jest bardzo dobrze wyjaśnione.
więc jeśli masz seryjną pompę paliwa to sprawdź ciśnienie?
Sprawdziłeś/liście ??
EMWU is dead
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam, własnie wracam z garażu gdzie odkręciłem świece. Choc mają 3000km mają czarny nagar o wyglądzie sadzy, a izolator na każdej świecy jest czerwony. Zrobilem zdięcia świec, moim zdaniem jest chyba za bogato...... śjakiś czujnik temperatury , AFM, lambda,przepustnica ?

Zdięcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

świeca wyczyszczona :
Obrazek

Na 1i 2 zdieciu widac na izolatorze ślady przeskakiwania iskry.

Help
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jak wykręciłeś świece po tych piwach ? :) :)

Tak btw to jak u mnie podobnie świece wyglądały szczególnie rys 3 , mówiło sie za ubogo a nie bogato , (jasne beżowe) ale poczekaj na wypowiedzi specjalistów.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Pomoże jakiś specjalista, czy nie ;)
Awatar użytkownika
Adi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

a mi sie wydaje ze do wymiany pąpa paliwa i bedzie po problemie a nie szukanie problemu w jakis czujnikach itp jak masz od kogo to nawet przemien na chwile pape z s13 przelozyc to kilka minut z calym stelarzem
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Te swiece mowia nam o tym ze mieszanka jest uboga, goraca i do tego wystepuje sporadycznie spalanie stukowe (biale koncowki)

Sprawdz cisnienie na listwie paliwowej podczas jazdy. Bardzo prawdopodobne ze pada pompa paliwa.

Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”