ECCS podzespoły

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Jeśli ktos ma pytania o te elemety niech kieróje je tutaj - postaram/postaramy sie odpowiedzieć
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Anonymous

Juz nic nie kumam. JAkiś pojebany jaest ten mój Nissan. Sondy lambda nie mam . Przeczytałem na stroncę , że sa dwa rodzaje przepływomierzy, cztero i trzy stykowe. JA mam trzy stykowy, wiec powinna byc sonda... Tak jeszcze sie zapytam, w któtym miejscu jest wtyczka do sondy lambdy przy silniku?? czy aby gdzies nie z tyłu , miedzy sciana grodziową a silnikiem , na wysokosci głowicy?? Powiedzta mi prosze bo ja osiwieję z tym samochodem.. :?
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Co do przepływomieży to jestem pewien ze 4 stykowy jest do wersji z sonda a 3 bez sondy. zresztą mozna zobaczyc to na stronie EF&EC 84
A wtyczka od sondy jest tam gdzie mówisz - a masz w downpipe miejsce na lambde - dziura i gwint (może czyms zaślepiony) bo jesli nic takiego tam nie ma to --- Cóś jest pomiszane z Twoim silnikiem, karoserią i instalacją (składak?) Fakt jest taki że je u Siebie w wersji bez lambdy odłączyłem jeden styk od przpływomieża - bo mi sie kom za bardzo mondrował jak ja mu nażucałem swojw wartości z regulatora mieszanki

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Anonymous

jarkowy pisze:Co do przepływomieży to jestem pewien ze 4 stykowy jest do wersji z sonda a 3 bez sondy. zresztą mozna zobaczyc to na stronie EF&EC 84
A wtyczka od sondy jest tam gdzie mówisz - a masz w downpipe miejsce na lambde - dziura i gwint (może czyms zaślepiony) bo jesli nic takiego tam nie ma to --- Cóś jest pomiszane z Twoim silnikiem, karoserią i instalacją (składak?) Fakt jest taki że je u Siebie w wersji bez lambdy odłączyłem jeden styk od przpływomieża - bo mi sie kom za bardzo mondrował jak ja mu nażucałem swojw wartości z regulatora mieszanki
Wiec tak. W downpipe jest odlewem w całosci inie ma w nim " dziury" na sonde. W miejcu gdzie powinna być wkrecona jest tylko taki "próg" ale jest to jednolity odlew. Zgadza sie jest to składak. Jaki długi musiałby byc przewód od sondy lambdy ?? czy nie jakies 20cm? chodzi o to , że jest wtym miejsu o którym pisałem " wolna " wtyczka za silnikiem , ma ona taki owalny kształt.(ile styków jest nie wiem nie popatrzyłem..A co do turba to na dzien dzisiejszy , na bank było cos mieszane i kombinowane, dlatego,że brakuje blach osłaniajacych turbo . Teraz to wiem , dzieki stronie i wam szystkim. Moge stwierdzic jedno, kupujac ten samochód myślałem, że "cos " wiem ale jednak okazało sie że wiem " GÓWNO" czyli nic. Jeszcze jedno pytanie. Mianowicie kiedy wyciągnęłem rury od IC moim oczom ukazał sie Filtr weglowy?? Myśle że nie pomyliłem sie. CHodzi o to że jest tam przed filtrem powietrza tak w głebi taka puszka. ma ona trzy wyjscia To na samym dole jest podłączone a te dwa wyzej wogóle nie sa nigdzie podłączone . O co TU KURWA chodzi w tym samochodzie? Wracając do lambdy, jeżeli okarze sie ,że powinna ona byc , to co mam zrobic ?? co mi radzicie?? Spalanie nie jest az tak tragiczne biorąc pod uwagę ,że jest teraz w zasadzie zimno i długo sie nagrzewa silnik
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wtyczka do sondy jest właśnie tak koło 20 cm pionowo do góry od mocowania za turbo i chyba jest owalna wtyczka z 3 przewodami, ale pewien nie jestem do auta mam teraz zadaleko żeby iść i zimno jest ;)

Czy auto ktore ma sonde bedzie jeździło bez niej ? Chiba w jakims trybie awaryjnym i palic bedzie jak smok i powoli jezdzic bedzie ?
Fila.
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja słyszałem ze komus o 1 l spadło spalanie jak odłaczył sonde :) a tez słyszałem ze komus wzrosło o 1 l po odłaczeniu :D Moze byc róznie :wink:
Anonymous

IceMan pisze:wtyczka do sondy jest właśnie tak koło 20 cm pionowo do góry od mocowania za turbo i chyba jest owalna wtyczka z 3 przewodami, ale pewien nie jestem do auta mam teraz zadaleko żeby iść i zimno jest ;)

Czy auto ktore ma sonde bedzie jeździło bez niej ? Chiba w jakims trybie awaryjnym i palic bedzie jak smok i powoli jezdzic bedzie ?
Teraz jua sam zgłupiałem. Jak miałem załozone turbo, to zpier.. jak głupi. Zużycie paliwa było w normie( 100 km. trasa ok. 8 l. spokojna jazda a w miescie nie wiem , nie mierzyłem. tragedji nie było) Teraz natomiast, to lepiej nie gadac, pali jak smok po mieście jakies 20 l. :shock: w trasie ok 10l.Az nie chce mi sie w to wierzyc ale niestety to prawda. To wszystko oczywiscie przy "toczeniu sie" :shock: Wiec dlatego jak sobie poczytałem zacząłem sie zastanawiać o co w tym samochodzie chodzi??
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

malpa pisze:
IceMan pisze:wtyczka do sondy jest właśnie tak koło 20 cm pionowo do góry od mocowania za turbo i chyba jest owalna wtyczka z 3 przewodami, ale pewien nie jestem do auta mam teraz zadaleko żeby iść i zimno jest ;)

Teraz jua sam zgłupiałem. Jak miałem załozone turbo, to zpier.. jak głupi. Zużycie paliwa było w normie( 100 km. trasa ok. 8 l. spokojna jazda a w miescie nie wiem , nie mierzyłem. tragedji nie było) Teraz natomiast, to lepiej nie gadac, pali jak smok po mieście jakies 20 l. :shock: w trasie ok 10l.Az nie chce mi sie w to wierzyc ale niestety to prawda. To wszystko oczywiscie przy "toczeniu sie" :shock: Wiec dlatego jak sobie poczytałem zacząłem sie zastanawiać o co w tym samochodzie chodzi??
Normalne. nie masz turbiny a masz elektronike jak turbo. Musisz bardziej otwierac przepustnice aby jechac bo nie masz mocy. wacha sie przelwa przez garnuszek i spalanie 20/ 100 km na luzie. Pozatym glupieje cala elektronika
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Anioł
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Mam 3 stykowy przepływomierz jak sie go sprawdza w serwisowce jest opisany tylko 4 stykowy
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

zobacz sobie strone ef&ec 84 tam jest rospiska ktory styk odpowiada któremu miedzy 3 stykowym a 4 stykowym - właściwie to łatwiej jest sprawdzić 3 stykowy :wink:

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Zrobiłem checkera, wg schematu Jarkowego. Podłączyłem i ... nic. Po przyciśnięciu przycisku na kilka sekund, obie diodki mrugają jednocześnie, przełączając mody, jak w kompie. Po puszczeniu przycisku, nic się nie dzieje. W kompie po zmiane mode, jak pokrętęłko się odkręca zpowrotem, też nic się nie dzieje, fukcje zaczynają działać dopiero po delikatnym przekręceniu pokrętełkiem. Pytanie do Jarkowego. Czy przypadkiem w checkerze nie powinien być zamiast obwodu otwartego, po wyłączeniu jakiś opór zwierający włącznik. Jak szybko naciskam i puszczam przycisk diodki zaczynają pulsować, np na mode 2 wskazując mieszankę, ale przytrzymanie zbyt długo przycisku sprawia że mode znowu się przełącza. Gdzie jest błąd (może coś źle podłączyłem, ale sprawdzałem i powinno być OK).
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

A co ma byc żle?
Moze słabo opisałem......
powinno działac tak włączmy przycisk i trzymamy tak długo aż komp przełączy mod. i w tym momecie puszczmy. Taraz jest włączony następny tryb. I tak zostaje dopuki znowu nie wciśniemy przycisku.
Kolejne wciśnięcie i przytrzymanie zmienia tryb i tak aż do piatego to wszystko.
Jeśli działa inaczej to faktycznie jest coś żle.
Co do schematu to nic tam nie ukryłem :wink: musi być jak jest.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Mody się przełączają, jest OK. Ale np na 2 mode powiny mrugac obie diodki, a nie mrugają ...
Na 4 lub 5 mode, powinna się diodak zaplać po przekroczeniu 12 km/h, a tu nic.
Ale już chyba mam rozwiązanie, przetestuje je w sobotę, trzeba ustwić przełącznik w kompie w połowę, między wyłączeniem a zmianą mode.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Jeśli na 2 nie mrugaja tzn że nie masz sondy lambda i ten tryb jest nie aktywny. 3 działa? tylko w 4 trybie dział kontrolka przekroczenia 12km/h oraz dróga jest od zamkniecia przepustnicy. 5 tryb nigdy mi nie mrugnął i bardzo sie z tego cieszę to sygnalizuje powazne alarmy.
Co do cofniecia tej sróbeczki to własciwie nie wiem jak mam aktualnie ustawiona ale fakt napewno nie do samego końca. NIgdy nie miałem problemów z chckerem.

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

600-961-666
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Oj Jarkowy, chyba nie czytasz dokładnie. Spróbuję z tym pokrętełkiem. Sondę lambda mam, nie jestem aż takim laikiem. Prawdopodobnie jedynym problemem jest ta śrubeczka w komputerze, problem tylko, że by się tam dostać, trzeba się czołgać pod fotelem :?
Inne pytanie, czy znasz jakiś łatwy sposób, na wykonanie czegoś co mogło by pracować jako timing lamp. Chciałbym mieć od czasu do czasu możliwość sprawdzenia ustawienia zapłonu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”