Jak sprawdzić szklanki w CA18DET ?

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Donicz
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Mam taki problem mianowicie stukała mi szklaneczka na wydechu. Rozebrałem Pokrywę zaworów i teraz jak mam poznać która szklanka stukała ?

Pozdrawiam
Nissan 200 sx (s13) - MASAKRATOR
ChEsTeR

Najprostrzy ale nie zawsze skuteczne to sprawdz ktora jest miekka. Tyle ze czasami miekkie szklanki nie stukaja wiec to nie jest regula,
wolak240sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja robiłem w ten sposób że brałem rure przykładałem do ucha i słuchałem każdej po kolei...
Może wydawać się śmieszne ale u mnie skutkowało...
Maestro Korba

Technika sprawdzenia jest prosta. Zagrzej motor do temperatury pracy, zdejmij wałek, i po kolei mierz mikromierzem kazdą szklankę. Jedna z nich, ta która puszcza ugnie sie wiecej a na mikromierzu to zauważysz. i tyle.
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Maestro Korba pisze:Technika sprawdzenia jest prosta. Zagrzej motor do temperatury pracy, zdejmij wałek, i po kolei mierz mikromierzem kazdą szklankę. Jedna z nich, ta która puszcza ugnie sie wiecej a na mikromierzu to zauważysz. i tyle.
mikrmierzem czy SZOROMIERZEM ??
Nieda sie tak zamatowac mikromierza zeby sprawdzic wieksze ugiecie !! Chodzi ci o zegar mikrometryczny czy jeszcze jakis wynalazek?
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Donicz
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam.

Dzięki bardzo wszystkim za podpowiedzi w wyłapywaniu szklanki. Próbowałem przez naciskanie na popychacze jednak to nie sprawdziło się, bo jednakowo wszystkie się uginały, rurka natomiast była mało wyrazista (dżwiękowo). Spróbowałem jeszcze osłuchać silnik stetoskopem lekarskim i to jest to o co chodziło (niema problemów ze znalezieniem stukającej szklanki.

Pozdrawiam
Nissan 200 sx (s13) - MASAKRATOR
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

najbardeziej niezawodne jest to co powedział maestro korba.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

stetoskopem jest najproscij i pewnie dla zwyklego zjadacza sx-a ktory nie ma dostepu do sprzetu
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

jarkowy pisze:najbardeziej niezawodne jest to co powedział maestro korba.
no proste stetoskopem można wysłuchać okolice czyli wymienić 2-3 na raz a mikromierzem wyłuskacie pojedyńczą mende !!!
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”