Witam, jak zdemontowac ta zebatke ( przy pompie oleju ), bo kolko pasowe poszlo ok , a zebatka trzyma sie mocno... na cieplo, sciagacz a moze jeszcze inaczej ...???
PLEASE o szybkie info
Jak zdemontowac zebatke walu korbowego...?
Moderator: Moderator
musisz przede wszystkim wyjac polokragla blokadke ! moze wygladac ona jak seryjny wypust na wale ale tak niejest !! do zdjecia zebatki trzeba wyjac ta blokadke !! ja wciskalem ja w ta i spowrotem mloteczkiem a pozniej podnosilem srubokretem rowniez przy uzyciu mloteczka !! calosc zalej wd40 !! opukaj ta zbatke malym mloteczkiem byle ie po zebach bo latwo sie krusza !!jesli zmieniasz pasek to do przekrecenia zebatki mozesz uzyc wlasnie paska !!nieoszczedzaj wd40 !! ja ostatnio zabilem 1 zebatke bo wogole niechciala zejsc
wiec lepiej jest zabic pasek niz potem szukac 2 zebatki!! w zadnym wypadku nieuzywal przecinakow i mlotka w celu przekrecenia zebatki !! zeby tego niewytrymuja i sie krusza !!
jesli dalej niebedziesz sobie radzil to daj znac !!
jesli dalej niebedziesz sobie radzil to daj znac !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Wielkie dzieki za porade , wszystko teraz gra 
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto Maj 02, 06 20:38 ]
Qrde, za wczesnie napisalem ze Pajak2444 mi pomogl i teraz mam zje... ten wyjmowany wpust na wale, i bedzie ciezko zdjac zebatke (zebatka rozrzadu na wale korbowym S!3).
Jak moglem posluchac Pajaka, przeciez jak ma sie wpust to najpierw sie go osadza na wale i potem wklada na niego zebatke, a demontuje w odwrotnej kolejnosci, poprwacie jezeli sie myle.
Blagam HELP, tylko pompa oleju zostala mi do demontazu, a ta je.... zebatka to ostatnia przeszkoda....
Pozdrawiam
Qrde, za wczesnie napisalem ze Pajak2444 mi pomogl i teraz mam zje... ten wyjmowany wpust na wale, i bedzie ciezko zdjac zebatke (zebatka rozrzadu na wale korbowym S!3).
Jak moglem posluchac Pajaka, przeciez jak ma sie wpust to najpierw sie go osadza na wale i potem wklada na niego zebatke, a demontuje w odwrotnej kolejnosci, poprwacie jezeli sie myle.
Blagam HELP, tylko pompa oleju zostala mi do demontazu, a ta je.... zebatka to ostatnia przeszkoda....
S13 3city, wydech-przelot 2,5`,K&N,Koni Sport+Apex, poliuretany, blow off,ic-saab2.3T
Nikt nie chce pomoc....
Czy na forum nikt nie sciagal zebatki rozrzodu z walu korbowego w s13?????? Mam problem , napiszcie jak to robiliscie...
Zescaliłem , i nie zakładaj wiecej kilku takich samych tematów.
Zescaliłem , i nie zakładaj wiecej kilku takich samych tematów.
Ostatnio zmieniony śr 03 maja, 2006 12:28 przez mike_drag, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 3city, wydech-przelot 2,5`,K&N,Koni Sport+Apex, poliuretany, blow off,ic-saab2.3T
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
ja usiebie w dwuch silnikach zrobiłem w ten sposub wziolem takiego malego lomika i mloteczek i tak mloteczek lomikiem naprezaz i pukasz mloteczkiem lomik az zeskoczyla
tel 511094691
Po 1 primo !! niewiesz jaki ma ksztalt zebatka przy sworzniu !!mike_drag pisze:Wielkie dzieki za porade , wszystko teraz gra
Pozdrawiam
Po 2 primo sciagnalem juz 3 zebatki zaczynajac od klina
Po 3 primo ultimo jak ty napierdalales ze zjebales klin ??
Uzyles do tego celu mloteczka czy 20kg perlika??? curwa tego nieda sie spierdolic jesli sie choc troche uwaza !!
zebatki niezdejmiesz zanim niewyjmiesz klina !!
On jest polokragly wiec wyciaga sie go przekrecajac do gory !!!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Odpowiedz dalej juz w poprzednim temacie !!!
somsiad niewszystkie zebatki chce zejsc nawet jesli sie na nie delikatnie oddzialywuje lomikiem !! a grozic to moze peknieciem obudowy pompy oleju !!
Jesli zebatka jest na maxa zapieczona to pomaga tylko napieprzanie w nia mlotem, ale wtedy mozenmy zapomniez ze uzyjemy jej powtornie !!
mike niewyzywaj sie na mnie bo twoj gniew jest bezpodstawny !!
somsiad niewszystkie zebatki chce zejsc nawet jesli sie na nie delikatnie oddzialywuje lomikiem !! a grozic to moze peknieciem obudowy pompy oleju !!
Jesli zebatka jest na maxa zapieczona to pomaga tylko napieprzanie w nia mlotem, ale wtedy mozenmy zapomniez ze uzyjemy jej powtornie !!
mike niewyzywaj sie na mnie bo twoj gniew jest bezpodstawny !!
- nitrokiller
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Pająk ma racje tylko nie dodał że w ca18 czasami przy większym przebiegu wpust na zębatkę pokrywa się rdzawym nalotem i to bardzo utrudnia wyjęcie zębatki ale reszta jest tak jak mówi Pająk zalewamy wd40 czy innym preparatem i obstukujemy gumowym młotkiem i probujemy zdjąć wpust pod zębatką jak to zejdzie to zalewamy jeszcze raz i prubujemy. Powodzenia.
Hydrauliczne hamulce ręczne, nowe, lepsze i precyzyjniejsze niż d2 albo ksport.Części 200sx s14 i s14a
Pajak sorki jezeli Cie obrazilem tym postem, ale jak to pisalem to mnie qr... zalala , bo walcze z ta zebatka juz 2 dzien. Ta blokadka jest rzeczywiscie pokryta rdzawym nalotem i moze w tym problem, ok ale teraz mam pewnosc ze musze wydostac blokade. Pozdro ps. zeby sie wogole ruszyla ta blokada to juz musialem dosc sporej sily uzyc, a zebatka to na oko zapieczona w piz...
Przeprosiny przyjete !!mike_drag pisze:Pajak sorki jezeli Cie obrazilem tym postem, ale jak to pisalem to mnie qr... zalala , bo walcze z ta zebatka juz 2 dzien. Ta blokadka jest rzeczywiscie pokryta rdzawym nalotem i moze w tym problem, ok ale teraz mam pewnosc ze musze wydostac blokade. Pozdro ps. zeby sie wogole ruszyla ta blokada to juz musialem dosc sporej sily uzyc, a zebatka to na oko zapieczona w piz...
Zastosuj wszystkie powyzsze rady ! przede wszystkim duzo wd40 coca coli lub innego odrdzewiacza ! klin mozesz bardzo delikatnie udezac mlotkiem w pionie lub pod lekkim katem. jesli klin sie poruszy w dol to czas przeprowadzic odwrotna operacje! cienki srubokret wloz pod klin i postaraj sie go uniesc do gory w jakimkolwiek kierunku! ja ten proces powtarzalez z 50 razy zanim klin byl na tyle luzny ze dalo sie go wyjac !! niestety wyjecie klina moze byc bardzo dalekie od zdjecia zebatki !!
jesli ci nieidzie to pojdz sie przejsc zanim sie na zebatke zdenerwujesz i przywalisz w nia mlotem !! piwo, papieros lub herbata z melisy tez sa dobrym srodkiem uspokajajacym !!
Jesli uzywasz lomika to nienaciskaj za mocno na niego bo mozna uszkodzic lub wygiac pompe oleju !!
ja uszkodzilem a kumpel zgial! efekt byl taki sam !! pompa nadawala sie do wymiany
Wreszcie, tydzien mi to zajelo, glownie z braku czasu i pomyslu jak ta cholerna zebatke zdjac, ale udalo sie. Niestety zebatka w 2 czesciach i zdemolowana blokadka, ale pompa cala i wal tez
Nauka wyniesiona z tego boju, to jak sie wkur.... to nie naprawiaj swojej nyski, tylko pojdz na browarek, a jak ochloniesz to wracaj ( gdybym na poczatku nie rozwalil tej blokadki pewnie wszystko by poszlo duzo latwiej) ...
Pozdro
Pozdro