silnik nie chodzi kod bledu 13

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

roberth78

mam pytanie bo odnosnie kodu 13
wedlug opisu jest to czujnik temperatury plynu chlodzacego

samochod odpala ale nie da rady nim jechac przy dodaniu gazu prawie nie wchodzi na obroty a jak juz wejdzie to trzeby trzymac go na wysokich obrotach wtedy jest ok ale zanowu za chwile znowu to samo.
w czasie jazdfy to samo jak sie zbierze to ciagnie wiec pompa paliwa reczej jest ok.

a na kompie wyskakuje tylko ten jeden blad a ten czujnik zdaje sie tez ma cos wspolnego z podawaniem paliwa.

teraz znowu jest tylko kod 55:/

czarna magia z tym autem :/
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

wiązka gdzieś przerwana . A i zobacz czy przypadkiem ktoś nie zamienił kabli z acc valve -pasUJĄ WTYCZKI
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
roberth78

Rafi pisze:wiązka gdzieś przerwana . A i zobacz czy przypadkiem ktoś nie zamienił kabli z acc valve -pasUJĄ WTYCZKI

znjomy kupil to autko 5 dni temu i nagle przestalo jezdzic przedwczoraj.

da sie go wprowadzic na wysoki obroty ale trzeba ciagle dodawac gazu(dodac-ujac) jak juz uda sie wprowadzic na wysokie obroty to wchodzi az na czerwone poe i mozna go utrzymywac pow. 4 tys przy nizszych obrotach znowu szarpie. jechac sie wogole nie da

silnik jakby srzela w wydech :angered:

dzis spraedzilem kody bledow i znowu kod13 odpialem wtyczke od czujnika i silnik chodzai juz troche lepij tak ze da sie jakos jechac do 3 tys. jak podlaqcze4 spowrotem to znowu problemy
zamowie czujnik wymienie i zobaczymy
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Zaraz za Turbo wystaje sobie sonda lambda, idzie od kostki kabel do niej - odepnij go i auto bedzie latać . Jak zalata to kup sonde , ale to nie wszystko , coś to spowodowalo - może to być spiecie gdzieś - opisane ojawy są typowe dla spiecia w sądzie lambda - tylko nie zakładaj nowej nie eliminując problemu bo zniszczysz ja.

Komputer przy spieciu nie wykaze błedu sondy , czesto jest to walnieta izolacja kabelka , lub spiecie przy kostce - chyba ze ten test dynamiczny z mieszanką - tego nie probowałem .

wg mnie na 90% to tam nalerzy szukać - brałem to 3 razy i 3 sondy w smieniku zanim do tego doszedłem że spina.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
roberth78

fazolx1 pisze:Zaraz za Turbo wystaje sobie sonda lambda, idzie od kostki kabel do niej - odepnij go i auto bedzie latać . Jak zalata to kup sonde , ale to nie wszystko , coś to spowodowalo - może to być spiecie gdzieś - opisane ojawy są typowe dla spiecia w sądzie lambda - tylko nie zakładaj nowej nie eliminując problemu bo zniszczysz ja.

Komputer przy spieciu nie wykaze błedu sondy , czesto jest to walnieta izolacja kabelka , lub spiecie przy kostce - chyba ze ten test dynamiczny z mieszanką - tego nie probowałem .

wg mnie na 90% to tam nalerzy szukać - brałem to 3 razy i 3 sondy w smieniku zanim do tego doszedłem że spina.

to juz przerabialem na samym poczatku samochod z zalaczona czy odlaczona sonda chodzi tak samo
Awatar użytkownika
fazolx1
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A ja też przerabiałem że po odpięciu dalej dupa i dalej z powodu układu sondy - poprostu jak masz spięcie na kablach - a wystarczy mini przetarcie - to na sygnał gdzie masz 1v wali ci przebicie z grzałki co ma 12v i komp uwarza ze sonda działa i to że ją odepniesz nie robi na nim wrazenia . Jak nie to to siedzie cicho , niewiem.

ps najczęściej spoykałem sie z tym przy kostce którą odpinasz - zaraz przed kostką te kabelki 3 jak jest na nich naruszone , lub chodz jedna żyłka odstaje już świruje. Oczywiście mówimy o stronie silnika a nie po drogiej stronie kostki która po odpięciu nie gra zadnej roli.
Wreszcie jeździ , i to jak ;)
roberth78

czujnik nowy kable wszyskie sprawdzone bledow brak a samochod dali nie chodzi jak ma. da sie juz jezdzic tak do 3tys. obr. Sprawdzalem cisnienie paliwa podaje 2,2bara na wolnych obrotach i po dodaniu gazu zaczyna spadzac do 1,8bara :x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”