ca18det 200sx.s13 // grzeje/szarpie/pyrka ./ pomocy !

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

xoxo

mam taki problem ...

*** 1 ***

auto jest teraz po delikatnym remoncie silnika , regeneracji turbo i wymianie wszystkich gum z silnika uszczelek i takich tam ... zauwazylem spory pszyrost mocy ( no mechanik mowil ze turbo se gdzies tam dmuhalo ale nie tam gdzie powinno ... oczywiscie t30 ala HAZY ( pozdro )
ale nie czarujmy sie jest to stock ... ) auto jest elastyczniejsze i duuzo lepjej sie nim jezdzi ( filtry tesz wszyskie wymienione ... bo te plastikowe syfy od fiata czy czego tam nie zdawaly egzaminu ( pozdrawiam ponownie )...

samohod po 2-3 kilometrach grzeje sie jak holera ( bulgocze w zbiorniczku i paruje strasznie , zalane woda jak narazie ) nie pokazuje mi na wskazniku ze temp. jest krytyczna ale stoi caly czas w polowie , hlodnica byla robiona ale jak do tej pory sprawowala sie bez zazutu prosze o rade , mam pare podejzen ... miedzy innymi

- czujnik temperatury
- wiskoza moze
- no albo hlodnica do wymiany ale jak juz mowilem dzialala po regeneracji OK ( grzanie wystepoje nie ze wzgledu na pogode , grzal sie pszed upalami teras nim nie jezdze )

i czy to normalne ze jak odpalam zimne auto na doslownie 5 sekund gora 10 ... gasze i odkrecam kurek od hlodnicy , tryska 2 metrowa fontanna ? czy nie zbiera sie za duze cisnienie ?

*** 2 ***

2 problem to przyspieszanie ... najczesciej na 2, 3 biegu gdy ma sie zalaczac turbo samohod zaczyna szarpac , nie wazne czy zimny czy cieply , dzieje sie tak w 95% pszyspieszania , ujecie calkowite gazu i depniecie czasami pomija ten problem ... ale tylko na ten jeden raz ... nie hce go katowac niewiem co jest ...

z postow o szarpaniu wynika na to ze to taka sama pszypadlosc jak u Karllosa , wina pompy, ale jak to sprawdzic ?

*** 3 ***

auto czasami na swiatlah cieple juz hodzi rowniutko jezeli hodzi o obroty ale strasznie pyrka ( pyr pyr pyr ) i pzsy tym trzesie strasznie silnikiem , czasami tez sie zdaza ze ledwo udaje mu sie utrzymac obroty i na jalowym gasnie , co jest ... czyzby to tez pompa ?

prosze o wszelakie rady , wskazowki , i pomoc ..

p.s.: sa to tylko 3 rzeczy ktore wymagaja zrobienia zanim zabiore sie za ulepszanie tego cacka i hcialbym je jak najszybciej wyeliminowac bo ze strony wizualnej tesz jest trohe do nadrobienia , i miejmy nadzxieje ze nie dojda jakies " nowosci ".

pozdrawiam , i z gory dzieki za pomoc !
Awatar użytkownika
pq
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ad 2
pompa paliwa i wydech - tak samo było u mnie.
po uwolnieniu wydechu było duuużo lepiej, a po wymianie pompy całkowicie problem ustał. pompa paliwowa nie daje rady, pompuje zamałe ciśnienie paliwa w stosunku do powietrza...

przy okazji mam do ciebie pytanie napisałeś że dmuchasz z T3. Jakie zrobiłeś przeróbki i czy były kłopotliwe aby założyć T3
Ile planujesz dmuchnąć i ile dmuchasz teraz, jak się auto zachowuje przy T3, czy szybko się pompuje itd
napisz proszę tutaj lub na PW
dzięki i pozdrowienia
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Ad 1.

Po 5 sek. nie powinien otwierać Ci dużego obiegu, ale skoro wskaźnik temperatury trzyma sie na połowie tzn że sie nie przegrzewa.
Jesli woda w zbiorniczku wyrownawczym Ci sie gotuje to wymien korek chlodnicy (on odpowiada za wymiane plynu ze zbiornikiem). Jezeli bulgocze Ci w ukladzie to zle odpowietrzyles. Odpowietrz i bedzie gralo.
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

.wildcat. pisze:Ad 1.

Po 5 sek. nie powinien otwierać Ci dużego obiegu, ale skoro wskaźnik temperatury trzyma sie na połowie tzn że sie nie przegrzewa.
Jesli woda w zbiorniczku wyrownawczym Ci sie gotuje to wymien korek chlodnicy (on odpowiada za wymiane plynu ze zbiornikiem). Jezeli bulgocze Ci w ukladzie to zle odpowietrzyles. Odpowietrz i bedzie gralo.
Obyś miał racje, bo przy walnietej uszczelce tez woda będzie bulgotałą, i na wolnych jak juz tłok z tłokiem sie polaczy ;) sa ciekawe objawy.

Co do szarpania przy przyspieszaniu to pompa paliwa...
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

http://WWW.POWER-TUNING.PL
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

uszczelka wywaliła do wody szarpania to pompa albo przepływka .
Wymien uszczele i termostat i pompe paliwa !!!
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
rafus

Ad. 2)
Miałem identyczne objawy jak u Ciebie, z tą różnicą że po przejechaniu ~40 km czasami szarpanie ustawało - wszystko co się dało zostało sprawdzone i dalej szarpał - po sprawdzeniu kompresji okazało się < 9 na każdym garze (i mimo to odpalał na dotyk i palił ~8-9l/100). Po remoncie wszystko OK (osprzęt pozostał ten sam co przed remontem).
xoxo

dzieki wielkie wszystkim za zainteresowanie i rady , co do pompy to sie wstrzymam bo za tym ida wieksze koszta jak narazie ... mam sprawny tlumik koncowy bede go montowal niedlugo bo zapomnialem dodac ze moj jest jak ser dziurawy

"pq" - nie mam t30 .. co po niektorzy wiedza ze ow HAZY to poprzedni wlasciciel auta , hodzilo mi o to ze zazekal sie o nowej t30 pod maska sprzedajac auto ... jest oczywiscie stock ale to niewazne ;)

dzisiaj badz jutro zabiore sie wreszcie ( praca ;/ - i to jeszcze durna ) za te korki od hlodnicy ... pytanko tylko czy hodzi o korek ten nadole co spuszcza sie nim ciecz czy ten u gory ? , aha i jakies rady co do odpowietrzania ? jak to zrobic , zeby zrobic dobrze ?

Rafi napisales o uszczelce .. o jaka uszczelke konkretnie hodzi ?

... jestem trohe laik .. ale co tam :)

jak zrobie sam to bede z siebie dumny mimo ze jest to blahostka z tego co wynika z rad ... ale podejzenia moje i nie tylko padly takze na uszczelke pod glowica ... i tu sie zaczynaja schody ... zobacze co i jak i dam znac ...

dzieki pozdro ...
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

POD GŁOWĄ
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pompa juz nie wydaje, wzrosło egt, i uszczelka pod głowica oddała. To jest jedna z najprawdopodobniejszych wersji.

Koszt pompy paliwa jest minimalny przy tym co może być z głowicą ;).

Nie stac cie na wydajna pompe kup jakas seryjna.
Najtansze panweki ACL RACING, SPRZEGLA EXEDY, OLEJE MOTUL, TARCZE ATE POWERDISC, KLOCKI FERODO DS PERFORMANCE, ZAWIESZENIA KONI oraz WEITEC +plus duzo duzo innych. Bezkonkurencyjne ceny !!! ABSOLUTNIE ZAWSZE !!!

xoxo

Jezeli kupowac pompe to hyba nowa , bo nigdy nie wiadomo co mozna trafic wydaje mi sie , a jezeli dobra to jaka ( slyszalem , czytalem o walbro 255 hyba ale gdzie to dostac ?? ), a jezeli chodzi o uszczelke ... to czy mozna tak poprostu wymienic ja ? czy trzeba planowanie zrobic ?

znajomy ma bmw .. i poprostu wymienil .. mowi ze wszystko gra ... ja wole zapytac ...
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Trzeba oddać do pomierzenia i jak jest krzywa to splanować.
Koszt niewielki.

Pompy w tomsonie i u góry masz reklamę PWS.com.pl
Jak będziesz zakładał głowę to kup nowe śruby, i porządne uszczelkę.
Jak masz seryjne auto to nie masz problemu, jak chcesz podnosić moc to cometic.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Muro
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

xoxo pisze:Jezeli kupowac pompe to hyba ......................( slyszalem , czytalem o walbro 255 hyba

mimo ze jest to blahostka

hodzilo mi o to ze zazekal sie o nowej t30 pod maska sprzedajac auto

hcialbym je jak najszybciej
no albo hlodnica do wymiany
samohod po 2-3 kilometrach grzeje sie jak holera

bez zazutu prosze o rade , mam pare podejzen ...
nie hce go katowac niewiem co jest ...

ja rozumiem ze mozna miec dylekcje, dysgrafie itp ale to juz lekka przesada ziom, no albo mi nie wyświetla literki "c"
powrót do korzeni ?
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

ja rozumiem ze mozna miec dylekcje
chyba dysklecje ,ale to drobny szczegół ,widomo o co chodzi 8)
xoxo

pewnie ze mozna , ale nie czeba
Awatar użytkownika
Pio
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Planowanie to wielkie i gorzne słowo jak na silnik z turbo. Ja bym użył "Zabielić" . Zawsze przy wymianie uszczelki sie to robi i chyba pisac czemu nie trzeba.

Pompa masz racje najbardziej przyszlosciowa jest 255 albo i wieksza ;). Ale grunt to zeby byla dobra i sprawna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”