Witam,
jestem nowym posiadaczem 200sx s13 z 92 roku. Z autka jestem ogolnie zadowolony wymaga troche pracy, i chce zaczac od naprawa silnika. Sytuacja wyglada tak, odpalam silnik i strasznie trzesie silnikiem, skrzynia lewarkiem zmiany biegow i w zasadzie calym autem. Po otwarciu przepustnicy i trzymaniu go na ok 1500 obrotow nie trzesie autem i drgania lewarka i silnika znaacznie ustepuje. Poczytalem troche na forum, i podejrzen jest sporo: filtr paliwa, swiece, cewki, przewody zaplonowe. Czy jeszcze jest cos co moge podejrzewac ?
Pozatym do ok 2500 auto idzie straasznie mulowato, po wlaczeniu turbiny zaczyna isc naprawde mocno.
Drugie moje pytanie, to czy zna ktos dobrego mechanika do Nissanow w okolicach Gliwic/Slaska ktory by mi zdiagnozowal co jeszcze jest do zrobienia przy aucie i naprawil to ?
Trzecie pytanko to gdzie mozna kupic uszczelki do drzwi do 200sx'a
Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam
Trzesie silnikiem, skrzynia i autem
Moderator: Moderator
Wyglada na to ze auto nie pali na wszystkie garki. Co do mechanikow to trudno mi cos powiedziec. Jak nie masz lewych rak do mechaniki to czesc mozna sprawdzic samemu.
1. Wykrec swiece i sprawdz jak wygladaja
2. wkrec je bez zakladania cewek
3. pokrec troche rozrusznikiem, wykrec swiece i zobacz czy sa mokre z paliwa
4. Jak swiece sa mokre to jest ok.
5. Na wykreconych siwcach pokrec rozrusznikiem i zobacz czy jest na nich iskra.
Po tych testach jesli wszystko jest ok podjedz do jakiegos warsztatu ktory wyglada wmiare solidnie i niech przy tobie sprawdza zaplon - lampa stroboskopowa, oraz zmierza cisnienie na listwie paliwa. Jak gosci zacznie sie motac z podlaczeniem lampy, szukaniem swiec itp. to raczej odpusc sobie takiego fachowca i szukaj nastepnego warsztatu...
1. Wykrec swiece i sprawdz jak wygladaja
2. wkrec je bez zakladania cewek
3. pokrec troche rozrusznikiem, wykrec swiece i zobacz czy sa mokre z paliwa
4. Jak swiece sa mokre to jest ok.
5. Na wykreconych siwcach pokrec rozrusznikiem i zobacz czy jest na nich iskra.
Po tych testach jesli wszystko jest ok podjedz do jakiegos warsztatu ktory wyglada wmiare solidnie i niech przy tobie sprawdza zaplon - lampa stroboskopowa, oraz zmierza cisnienie na listwie paliwa. Jak gosci zacznie sie motac z podlaczeniem lampy, szukaniem swiec itp. to raczej odpusc sobie takiego fachowca i szukaj nastepnego warsztatu...
Na początek proponuję na wolnych obrotach ściągać pojedyncze kolejne wtryski.
Jak nie zauważysz róznicy w pracy silnika na którejś - będzie telepał tak samo - tzn że ten gar nie działa.
Jeśli po zdjęciu wtrysku auto będzie bardziej trząść lub zgaśnie tzn że te gar jest sprawny.
Jak się okaże że Ci nie pali, na któryś/któreś (obstawiam dwa gary) to sprawdź ciśnienie - nie pytaj jak, jest opisane.
I pewnie się okaże, że jest strasznie niskie.
Zrób próbę olejową i zmierz ciśnienie na rozgrzanym silniku.
Jeśli będzie lepsze tzn - pierscienie.
Edit
oczywiście jeśli dymi na biało/ ucieka i woda z chłodnicy/zbiorniczka wyrównawczego = uszczelka pod głowicą.
Jak nie zauważysz róznicy w pracy silnika na którejś - będzie telepał tak samo - tzn że ten gar nie działa.
Jeśli po zdjęciu wtrysku auto będzie bardziej trząść lub zgaśnie tzn że te gar jest sprawny.
Jak się okaże że Ci nie pali, na któryś/któreś (obstawiam dwa gary) to sprawdź ciśnienie - nie pytaj jak, jest opisane.
I pewnie się okaże, że jest strasznie niskie.
Zrób próbę olejową i zmierz ciśnienie na rozgrzanym silniku.
Jeśli będzie lepsze tzn - pierscienie.
Edit
oczywiście jeśli dymi na biało/ ucieka i woda z chłodnicy/zbiorniczka wyrównawczego = uszczelka pod głowicą.
EMWU is dead
- Maciek VMax
- Coś już wiem

A może poduszka silnika?
GO FAST.... OR GO HOME.
ja mialem oberwane poduszki silnika i jedyny efekt to stuki i szarpanie przy ruszaniu na wolnych nie bylo trzepania cala buda, przy wyższych obrotach tez nie odczuwalne
- Maciek VMax
- Coś już wiem

Zerwanie poduszki bywa różne. W moim mega wypasionym BMW E30
właśnie zmniejszało się wraz ze wzrostem obrotów. Poprostu może warto to sprawdzić.
GO FAST.... OR GO HOME.
Jednak to raczej nie wskazuje na poduszke, bardziej pasuje na to ze nie pali na wszystkie gary...Pozatym do ok 2500 auto idzie straasznie mulowato
hmm to podobnieMaciek VMax pisze:Zerwanie poduszki bywa różne. W moim mega wypasionym BMW E30właśnie zmniejszało się wraz ze wzrostem obrotów.
Poprostu może warto to sprawdzić.
to akurat faktMaciek VMax pisze: Poprostu może warto to sprawdzić.
Ja obstawiam że 2 gary nie chodzą.
Jak wyjmiesz wtrysk z dobrego to Ci zakrztusi i zgaśnie.
Ja tak miałem - uszczelka pod głową między 3 a 4 garem.
EMWU is dead
Wczoraj wieczorem w koncu przywiozlem nissana do domu i dzisiaj bede sprawdzal to o czym pisali Tom i Karrlos. Spostrzezenia postaram sie przedstawic dzisiaj wieczorem albo jutro ok. poludnia.
[ Dodano: Czw Wrz 28, 06 16:03 ]
Więc, auto wylądowało u mechanika, okazało się że cewki i świece są ok, ale nie ma sprężania na 4 cylindrze. Jutro będzie rozbierana głowica to powiem coś więcej.
[ Dodano: Czw Paź 4, 06 23:31 ]
A więc był to wypalony zawór wydechowy, dodatkowo 3 inne zawory wydechowe były na granicy więc też wymienione zostaną. Jak mechanik poskłada silnik z powrotem do kupy zdam relacje jak wrażenia.
[ Dodano: Czw Wrz 28, 06 16:03 ]
Więc, auto wylądowało u mechanika, okazało się że cewki i świece są ok, ale nie ma sprężania na 4 cylindrze. Jutro będzie rozbierana głowica to powiem coś więcej.
[ Dodano: Czw Paź 4, 06 23:31 ]
A więc był to wypalony zawór wydechowy, dodatkowo 3 inne zawory wydechowe były na granicy więc też wymienione zostaną. Jak mechanik poskłada silnik z powrotem do kupy zdam relacje jak wrażenia.