Kute tloki + korby seria...

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Bakem0n0

Czy ktos ma setup typu "zalozone tylko kute tloki" ?

Rafi z tego co wiem ma komplet, czy ktos ma inaczej ?

jak wytrzymale sa seryjne korby ?
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Takie rozwiazanie nie ma sensu, mozna zostawic seryjny wal. Zauwaz ze jak juz zakowasz to idziesz w wyzsze moce, a zarazem wzrasta ci moment. Seryjne korby przy wiekszym momencie szybko padna, a ja ktoras peknie to narobi ogromnego balaganu w silniku...
tery

bez sensu.

Bigi mial taki setup.

Szkoda to robic, bo przeciez kujesz zeby meic min. wiecej niutow na dole. A korby sie poddadza przy odpowiedniej ilosci....
Bakem0n0

tak jak myslalem, oszczedzanie ma krotkie nogi... :)

i nastepne pytanie - jakie najlepiej brac ? 0.5 czy 1mm ? itd...

http://www.aclperformance.com.au/Nissan ... istons.htm
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

chyba zalezy od tegona ktory szlif nadaja sie twoje cylindry. Bo z tego co zrozumialem to sa 2 nadwymiary w porownaniu do serii
live fast, die sidewayz
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Kute tloki sa nie tylko zakute ale dodatkowo sa lzejsze. Waga tloka jest bardzo wazna bo od tego zalezy jakie obroty maksymalne zniesie silnik. Wiec jesli kolega nie planuje podnosic cisnienia tylko np. przesunac odcinke to sama zmiana tlokow jest uzasadniona.
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

http://www.cortina-mk1.com/engine.php
Ta cortina smigala z ta moca na seryjnych ale wypolerowanych korbowodach CA18DET, wiec seryjne korbowody posiadaja zapas wytrzymalosci wystarczajacy dla wiekszosci z nas !!
Jesli chcesz kupic kucizne to masz kilka rozwiazan:
-kupic w polsce
-kupic w anglii
-zaczekac az ja przetestuje korbowody chinskie i jesli wynik dla mocy 400km+ i 550Nm+ bedzie pozytywny to kupic korbowody ode mnie za 1500zl(+sruby ARP ceny jeszcze nieznam)
wybor nalezy do Ciebie!
Ostatnio zmieniony czw 28 wrz, 2006 09:56 przez Pajak2444, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
tery

dobrze ze napisales dla wiekszosci z nas...

jak juz moze byc +450nm to moze byc ciezko dla seryjnych 8)
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja mam 1,0 nadwymiar wiseco Jak sie decydujecie na tłok to korba obowiązkowo - WIEM ŻE DO CA TO KOSZTUJE ale warto powiem że narazie to obszczane CA dobrze radzi sonbie z konkurencją SR :d
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Bakem0n0

Pajak2444 pisze: Jesli chcesz kupic kucizne to masz kilka rozwiazan:
-kupic w polsce
-kupic w anglii
-zaczekac az ja przetestuje korbowody chinskie i jesli wynik dla mocy 400km+ i 550Nm+ bedzie pozytywny to kupic korbowody ode mnie za 1500zl(+sruby ARP ceny jeszcze nieznam)
wybor nalezy do Ciebie!

kupic moge skadkolwiek, pozostaje mi jeszcze wybor rodzaju i firmy. z tego co wiem jest jeszcze roznica miedzy forged/casted.
Nad chinskimi zastanowilbym sie 3 razy :)) zreszta wolalbym wydac te 200zl wiecej i miec "made in usa", albo "made in australia", albo JP. tloki acl/arias to cos kolo 300/340 funtow. to nie tak strasznie. korby podobnie...

1.8 story...

http://home.winsoft.net.au/andrew/conv2.html
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Bakem0n0 pisze:
Pajak2444 pisze: Jesli chcesz kupic kucizne to masz kilka rozwiazan:
-kupic w polsce
-kupic w anglii
wybor nalezy do Ciebie!

kupic moge skadkolwiek, pozostaje mi jeszcze wybor rodzaju i firmy. z tego co wiem jest jeszcze roznica miedzy forged/casted.
Nad chinskimi zastanowilbym sie 3 razy :)) zreszta wolalbym wydac te 200zl wiecej i miec "made in usa", albo "made in australia", albo JP. tloki acl/arias to cos kolo 300/340 funtow. to nie tak strasznie. korby podobnie...

1.8 story...

http://home.winsoft.net.au/andrew/conv2.html
Cast to zwykle odlewane cisnieniowo korby i niemaja one nic wspolnego z kuciem !!
Podaj mi prosze firme w ktorej tanio w stanach kupisz korbowody do CA18DET !!! buhaha !!
200zl to trzeba do sztuki dolozyc czyli cena ze srubami conajmniej 2600zl !! to sie zgodze !!
Ale to juz cena o 1/2 wyzsza !!!
JP czyli japan= 1000$ minimum. dziekuje !!
korbowody CARRILLO 267$ sztuka jesli zamowimy 20 sztuk !!! dziekuje !! wole juz kupic TOMEI- sa tansze !!

Znajdz mi korbowody AUSTRALIJSKIE !!! oni maja bardzo blisko do chin i stamdad ciagna kupe czesci !!
Szukalem kiedys australijskich firm produkujacych tloki lub korbowody !!
Jakos prawie zadna niema ani strony internetowej ani telefonu ani nawet adresu !! ale nazw firm jest kilka !!
APEP jest manufaktura ktora posiada frezarki i na tej podstawie wykonuja tloki !!
Strone internetowa zlokalizowac graniczy z cudem.Probowalem pol godziny i podziekowalem.
znaadz mi ARIASY lub ACL w takich cenach jak podales !! Ariasy byly ostatnio w australii 498 euro !! tylko niezapomnij o wysylce (50euro)i ewentualnym cle !!
czyli cena tak czy owak WISECO w apexperformance wychodza najtaniej na swiecie !! chyba ze chcemy " no name "!!
wlasnie z w.w powodow zdecydowalem sie na chinszczyzne !!
Niezapominajcie ze d2 racing i kupa innych firm to TAJWAN !! aJakos sa bardzo dobrej jakosci !!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

A te chińskie nie skończą jak ta Twoja chińska turbina ?? :)

Mam znajomego w Australii, który restauruje AE86.
Więc jeśli masz jakieś konkrety o firmach z Australii (może czas odwiedzić australijskie fora) i znasz ceny to pewnie mógłby dokonać zakupu.
W sumie w Japsach też mam znajomego tylko on twardogłowy więc może być ciężko.

Powiem tak:
Jak ktoś nagra zakupy za fajne pieniądze w firmie JPN/AUS lub inne duże z Azji to może uda się to załatwić przez znajomego - pewny zakup.
EMWU is dead
Bakem0n0

nasci Pajak...

http://cgi.ebay.pl/Brand-new-Arias-Forg ... dZViewItem

i co drogo tak strasznie ?

http://cgi.ebay.pl/NISSAN-TURBO-CA18DET ... dZViewItem

http://cgi.ebay.pl/FORGED-PISTONS-NISSA ... dZViewItem

jak dla mnie Pajak to i tak jestes hardkor, nie zrazajac sie do "technologii HK" prujesz dalej w ich kierunku :) zastanawia mnie tylko czy za koszta i kombinacje rozne, i poswiecony czas nie kupilbys juz sobie eeeee "markowego" sprzetu i mial swiety spokoj. no chyba ze lubisz kombinowac... :)

masz tu jeszcze...

http://www.acl.com.au/
Awatar użytkownika
gre13
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

pająk, chińską to se można załozyć podkoszulke na zime, a nie tłoki czy korby!!
W moim przemysle(gdzie pracuje) chińskie znaczy tanie i do dupy!!
tłoki arias i korby eagle nadają sie tak jak seria, nie z mojego doświadczenia ale ze świata!

A co do australijskich korb to ja znam :) :), do SRa mają podział na korby do dragu i na korby na tor!

JA takie bede miał w Almerze ;)
Zrobie fotke jak do mnie juz przyjdą

A najprosciej zrobić setup Rafiego, daje rade, jak widać :) :)

[ Dodano: Sob Wrz 30, 06 10:47 ]
a tak wracając do tematu, to miałem setup kute tłoki i seria korby, na strojeniu korby wytrzymywały ponad 450Nm, a korby z waszych SRów są mocniejsze niz z mojego :(

[ Dodano: Sob Wrz 30, 06 12:34 ]
a tak wygląda korba z Australii
Obrazek
I will always keep U in my heart daddy!!
chcesz wkład kłowy albo na synchro do japończyka? odezwij sie na PW :)
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

[/quote]chińskie znaczy tanie i do dupy!!

wiekszosc produktow jakich uzywa sie na codzien pochodzi z chin gdyby tak nie bylo to np. telewizor plazmowy dalej kosztowalby 80 000tys,telefony kom. 4 000tys,a paliwo ktore jest lane z chinskich dystrybutorow skoczyloby w gore.Mysle ze tak za 5 lat beda prawie tylko chinskie turbiny.Ogolnie chcialem napisac,ze nie wszystko chinskie jest do dupy i tanie
pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”