Mały problem

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Gsm-Tychy

Witam. Więc zaczne od początku. Moj Nissan ma problemy z odpalaniem na zimnym,mozna krecic 10minut, po wstawieniu rezystora 2,2kOm aby komputer widzial go jako zimny jest o niebo lepiej ale musi sie troche nagrzac aby nie szarpal ani nie zgasł. Na poczatku jak jest zimny to do 2000obr pali na 3 tloki, czasem na 2, powyzej 2000 obr i na ciepłym w całym zakresie jest wszystko OK. Autko ponadto na zimnym niezle dymi olejem. Na ciepłym praktycznie wcale. Wymienione zostały uszczelniacze ktorych nie bylo i zrobiona glowica. Sprawdzilem Turbo. Luz góra/dół/boki - 0mm, w przód/tył auta < 1mm. Dolot suchutki. Kompresja 8,5-9 na zimnym. Czy waszym zdaniem padły pierścienie czy jednak Turbo? Po nagrzaniu jest w pełni OK, nie dymi, nie szarpie...
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sprawdź kompresje !
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Gsm-Tychy

Jak napisalem wyzej kompresja na zimnym silniku to 8,5-9, prawie rowno na wszystkich, co o tym sadzicie?
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Jak miałem kiedyś 7 na jednym to też nie chciał odpalać.
Musiałem go na sucho rozruszać i potem jak mu podałem paliwo to odpalał, ale też nie zawsze.
EMWU is dead
Gsm-Tychy

Głównie chce sie dowiedziec czy przy takiej kompresji autko moze palic olej na zimnym przez pierścienie. Bo niewiem za co się wziąść :)
misio

Podłącze się do tematu ponieważ mam problem tego typu odpala normalnie ale kiedy jade i zaczynam chamować to spada do tysiąca obrotów i gaśnie nie za każdym razem ale dość często co morze być tego przyczynom
Gsm-Tychy

A bieg jałowy Ci normalnie trzyma jak stoisz? Prosze takze o pomoc w mojej sprawie.
misio

Na biegu jałowym nie gaśnie tylko przy chamowaniu w mieście to bardzo wku...a pomocy
Awatar użytkownika
dr Mike
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Spada do 1000 czy niżej (600-700)? Może musisz podkręcić obroty, na jakich pracuje nieobciążony silnik. Masz do tego specjalne pokrętło w połowie kol. ssącego.
PZDR
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Gsm-Tychy pisze:Głównie chce sie dowiedziec czy przy takiej kompresji autko moze palic olej na zimnym przez pierścienie. Bo niewiem za co się wziąść :)
Nie tylko może ale to robi :)
Sprawdzaj poziom oleju co jakiś czas to zauważysz.
EMWU is dead
Gsm-Tychy

Właśnie za autem jest straszna zadyma szczególnie jak stoi, tylko próbuje dojść czy od pierścieni (kompresja na zimnym 8,5-9) czy od Turba które wydaje mi się że ma mały luz i wygląda na sprawne (doładowanie w normie). Wiecie jak to sprawdzić? Zadyma się zaczyna po kilku sekundach od odpalenia. Głowica jest zrobiona.
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

a to napewno zadyma na niebiesko ? nie ubywa ci czasem plynu chlodzacego ?
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wydaje mi się że jeśli pierścienie miał byś padnięte to na ciepłym by kopciło, wtedy kiedy olej jest gorący i rzadki i może przedostawać się przez pierścienie
jeśli na zimnym kopci to raczej nie pierścienie bo olej jest gęsty

ja obstawiam turbo, miałem tak w fiacie, na zimnym jak trabant, na ciepłym wcale
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Tylko u mnie sprawa wyglądała tak, że przy pękniętym pierścieniu kompresja 7 na zimnym (na końcu 5) na ciepłym 9.
Więc pod wpływem temperatury się wszystko usczelniało (rozszerzało). Kopcić prawie nie kopcił.

Może to być turbo
EMWU is dead
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”