Glowica CA18DET - obrobka

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Nie znalazlem tematu dokladnie opisujacego obrobke glowicy, wiec mam nadzieje ze ten komus sie przyda... (dzieki Jarkowemu i Pajakowi za podstawowe info)

ponizej na pierwszym zdjeciu widac kawalek glowicy, wyswiniona strasznie (nie moja jakby co - znalazlem na forum sxoc)

Obrazek

Na ponizszym zdjeciu zaznaczylem numerkami/kolorami obszary ktore wymagaja, lub moga wymagac obrobki.

Obrazek

I tak:

1 - progi przy zaworach - tak zwany "squish area" razem z cala reszta nierownosci. Te progi maja zwiekszac predkosc spalania, popychajac cala mieszanke w kierunku swiecy - mowa o silnikach NA.
Silniki z turbo- w teorii najlepiej sie tego pozbyc - w wiekszosci przypadkow na uturbionych silnikach (kiedy turbo laduje wiecej niz w serii) powoduje to spalanie stukowe. Ale sa rozne opinie na ten temat.

http://www.junauto.co.jp/processing/sr20/index.html
http://www.sxoc.com/vbb/showthread.php? ... ght=squish
http://www.sxoc.com/vbb/showthread.php? ... ght=squish
http://www.gtr.co.uk/forum/upload/237041-post40.html

Sposob usuniecia - mozna podlozyc uszczelke i po prostu pozbyc sie tego "co wystaje"
Jezeli ktos to robil w inny sposob to prosze o info. Oraz najlepiej o fotki jak to jest zrobione.

2 - kolejne progi - wygladzac ? Na kolejnym zdjeciu zaznaczylem literkami A i B - jak to powinno byc zrobione ?
Obrazek

3 - Garby przy swiecy - scinamy, wygladzamy do rownego

4 - kolejny obszar do wygladzenia

5 - zaworki - najlepiej wyszlifowac/wygladzic az do znikniecia numerow. Na lustro.

6 - co zrobic tutaj, nie liczac czyszczenia ?

Kolejna sprawa to odchudzanie - mysle ze tutaj Rafi moze sie wypowiedziec

Obrazek

RAFI: NA MOJE OKO TO ZAWORY MAŁO MESKO POJECHANE (Z GRZYBKA MOŻNA ZDJĄĆ TYLE ILE JEST NA ZAMKU - WKLEJE TU ZDJĘCIE BY ME ALE WIDZĄC ZDJĘCIE GNIAZDO JEST PRAWIDŁOWO ROZCIĄGNIĘTE NA 2 KĄTY
A I JESZCZE PROWADNICE TRZEBA OBCIĄĆ I ŚRODKOWĄ GRÓDŹ BARDZIEJ POJECHAĆ UMNIE MOŻNA SIE SKALECZYĆ :D

Kolejna rzecz do czyszczenie/polerka dolotu - zdjecia by Jarkowy. Calosc powinny byc na lustro, jak i wlasciwie cala komora spalania.

Obrazek
Obrazek

W razie czego prosze o poprawienie jezeli zrobilem jakies glupie bledy, oraz o dodanie elementow obrobki glowicy o ktorych nie wspomnialem, lub napisalem za malo...
Ostatnio zmieniony sob 13 sty, 2007 16:46 przez ODINN, łącznie zmieniany 1 raz.
Bakem0n0

http://www.billzilla.org/engcombust.htm

jest troche o squishu, ale ale to chyba silniki NA (nie mowie o audi)???
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Pogadalem sobie z angolami na sxoc

http://www.sxoc.com/vbb/showthread.php?t=262384

Niektorzy jezdza z setupami po 500KM z nie usunietym squishem (numer 1 na zdjeciu).

Wnioski z dyskusji:

Jak ktos chce, to moze wywalic te 2 progi. Wszystko zalezy od setupu silnika, mocy docelowej, itd. W kazdym razie, usuniecie ich nie powinno zaszkodzic silnikowi, ale nalezy pamietac ze spadnie kompresja (na standardowych tlokach 8.5:1) nawet do 8.1:1.

Nadal nie wiem: co zrobic z punktem B (trzecie zdjecie), wygladzic w stosunku do komory spalania, czy nie ruszac ? wyglada jak obszar na ktorym "nic sie nie dzieje"...

Oraz punkty 3 i 4. Garby przy swiecy, i miedzy zaworami.

aha - punkt "A" tam gdzie siedza zawory, ma byc niby wyciety na 3 stopnie.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

no ładnie troche jeszcze sie porozwodzić na temat irafi dołozy swoje 3 grosze i bedzie ładny artykół.
Warto dodać ze kolektory ssące są tak samo chropowate jak głowica...
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

aha - te garby przy swiecy (nr 3) maja poniekad odciagac cieplo od swiecy

wiec nie wiem czy to wygladzac czy nie...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

"nowe" (jak dla mnie) informacje.

Pole oznaczone literka B mozna lekko wyrownac recznie papierem sciernym 220.

numer 3 mozna zostawic bo ciezko jest je zeszlifowac. watpie zeby byly w stanie odebrac cieplo od swiecy bo mimo wszystko niedokladnie do niej przylegaja.

punkt 4 w motocyklach proponuja zeszlifowac na gladko zeby niepowstawaly zawirowania i wystepy bardziej sie nagrzewajace ze wzgledu na wieksza powierzchnie.
Czyli numer 3 mozna scinac (ale ciezko tam wjechac), ale jezeli ktos ma to zamiar to robic to lepiej poczekac na wiecej informacji.

Reszta jak w cytacie.

Dzieki za info.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Troche info dotyczacego prowadnic zaworow (valve guides)

Scinanie ich bedzie powodowac ze zawor nie zawsze bedzie idealnie zamykac komore - co w rezultacie spowoduje spadek mocy. Z kolei nie domykanie zaworow spowoduje ich nagrzewanie (prowadnica odprowadza rowniez cieplo). Co z kolei moze doprowadzic do uszkodzenia (odksztalcenia).

W silnikach formuly 1, zawory dokladnie zamykaja komore tylko co 3 raz. A jest to technologia odrobine doskonalsza w porownaniu do CA.

Dodatkowo, obciecie prowadnic nie da duzej roznicy w przeplywie, lepiej pozostawic je takimi jakie sa, ostatecznie mozna sprobowac je popolerowac zeby zmniejszyc tarcie.

Innymi slowy - nie bardzo jest sens scinac prowadnice, poniewaz zyski sa niewielkie, a straty moga byc duze.

Ale to moje prywatne zdanie :mrgreen:

na razie tyle...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

http://www.wu12.de/sx_kopf.htm

lohohohooo....

zauwazcie jak sa siedliska zaworow zrobione...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jak wyciagnac prowadnice zaworow ?

na 2 sposoby

1 - oddajemy glowice do warsztatu gdzie maja odpowiedni sprzet.
2 - robimy w domu.

najpierw przygotowujemy narzedzia (jak w manualu)

Obrazek

nastepnie podgrzewamy glowice np w piekarniku, do okolo 160+ stopni.
i wybijamy. i tyle. Z tym ze nalezy pamietac ze wykonujac to w domu ryzykujemy duze zdupczenie prowadnic, bardziej oplaca sie to zrobic w jakies firme, koszta ponizej 500zl.

Nalezy jeszcze pamietac ze wymieniajac prowadnice, musimy wyciac inne katy w siedziskach zaworow (w komorze spalania) z tego powodu ze w nowej prowadnicy zawor inaczej siedzi...
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Tak a propo progów przy zaworach, to w SR20DET pochodzącym z sunnego GTI-R ich nie ma, komora spalania jest idealnie okrągła, fotka porównawcza (SR20DET RED TOP po lewej i GTI-R po prawej):
Obrazek
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

dzieki za post.

zabawne ze w 2 "takich samych" silnikach jest odmienny design komory spalania :)

Ty masz chyba silnik SR20DE, jak tam wyglada sprawa z komora spalania ? powinna miec progi jako silnik NA ?
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

po 1 glowica gti-r jest glowica przygotowywana fabrycznie pod wyzsza moc !!
im komora spalania bardziek kulista tyl lepiej przebiega proces spalania mieszanki !!
coobcio seryjnie ma na 100% progi poniewaz auto na musi czyms wypełnic komore w celu uzyskania wyzszego stopnia sprezania- tloki w tym wypadku to kwestja dodatkowa .
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

u mnie głowica miała komorę spalania doładnie taką samą jak widać na fotce po lewej stronie, jednak zaniosłem ją do Kiviego by zrobił kształt komory spalania taki sam jak w tej z GTI-R, wzorując się na niej dokonał czegoś takiego:
Obrazek
(główka już po przebiegu 12tyś km...)
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Coobcio jak tego dokonaliscie?? na frezarce cnc czy normalnej czy jeszcze jakos inaczej?? ja tez chce miec tak zeszlifowana glowice.
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Nie było mnie przy tym... na pewno było to robione frezarką - innej opcji nie ma.
Kiviego męcz jak tego dokonał. W poniedziałek składamy moją primerkę na tej głowie i paru innych gratach i trza sprawdzić rezultaty, na starej głowie miałem 320KM i 420Nm @ 1 bar...

Ps. głowica w SR20De/DE ma taki kształt komór spalania (moja poprzednia główka):
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”