moje s13 nie pali...

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Po wymianie rozrusznika auto odpalilo 5-6 razy, na nastepny dzien autko krecilo ale zapalic juz nie chcialo :( wiem tyle ze paliwo podaje do kolektora ssacego ECCS ( wiem bo sprawdzalem), ale z kolektora do silnika juz nie dochodzi(jestem prawie pewien), auto odpalalem i chwile pochodzilo ale nie jezdzilem wiec co moze byc przyczyna ze nie podaje paliwa do silnika ? koledzy potrzebuje pomocy bo niewiem co mam robic

pozdro.
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

przekaźnik pompy paliwa ? albo bezpiecznik ?
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

bezpieczniki sa ok, pompa tez bo paliwo pompuje tylko to wyglada tak jakby to bylo odciecie zaplonu ale nie wiem gdzie tego szukac, paliwo do ECCS idzie bez problemow a do wtryskow juz nie wchodzi, wtryski sa ok, to musi byc odciecie zaplonu tylko niewiem jak to zlokalizowac...

Dzieki wielkie wszystkim bo kazda wskazowka jest cenna :)

Pozdro.
Awatar użytkownika
Husar
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mi tylko raz nissan nie chciał odpalić.
Było to dosyć dziwne a wyglądało to tak.

Odpaliłem auto (bez problemów) nieumiejętnie ruszyłem i mi zgasł i po tym niefarcie nie wiem czemu nie chciał odpalić. Kręciłem i nic, zacząłem go kręcić coraz dłużej i tak przy kolejnej próbie po 10 sekundach kręcenia zaczął wykazywać chęci na odpalenie. Było słychać że zaczyna zaskakiwać, przekręciłem go chyba ze 20 sekund i w końcu odpalił. I to był jedyny raz kiedy miałem problemy z odpaleniem.

Może u Ciebie jest to samo, spróbuj go pokręcić troche dłużej.
GTSX S13
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

to co opisuje Husar to zdajesie objaw zalania swiec
moze faktycznie masz za duzo paliwa a nie za malo ;)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

krecilem go dosyc dlugo i nic ( wogole nie zaskakuje tak jak by krecil na sucho, zero paliwa ), a paliwa na bank nie podaje do silnika (suche świece), paliwo podaje do ECCS a dalej nie wychodzi, najprawdopodobniej gdzies jest jakies odciecie zaplonu i nie podaje paliwa do silnika, niewiem jak to zlokalizowac.
Wiem ze to okrutne i to nie duzy fiat ale wykrecilem swiece zalalem paliwa do swiec i zapalil,wypalilo sie to co bylo i zgasl,zapalic juz niechcial,(siwce maja troche slaba iskre ale jest i zawsze na tym odpalal wiec to nie swiece).
Istnieje jeszcze jakas mozliwa przyczyna?

Dzieki za wszystkie rady i licze na dalsze wskazowki.

Pozdro.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

znaczy co ? podaje paliwo a swiece suche ??? moze na pasie rozrzadu cos ci sie porobilo i zawory nie otwieraja sie na czas ? czy mozesz sprawdzic ile ci tego paliwa podaje do kolektora ? bo przeciez ono nie moze w nim ginac, w ktoras strone musi leciec. Moze wtryski zafajdane, albo pompa dupnieta ? masz oryginalna ?

albo uszczelka ? brak kompresji ? :mrgreen:

jeszcze jedna teoria, ze turbine podlaczyles "na odwrot" i zasysa ci wszystko z kolektora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

podaje paliwo do ECCS i wraca spowrotem, do silnika juz nie podaje paliwa, wtryski sa dobre, raczej niemozliwe zeby nagle przestaly dzialac wszystkie naraz jak postal pare godzin.

Pozdro.
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

To moze sprawdź czy komputer (czyli ECM) ma zasilanie ?
Może uda Ci się jakoś z drugą osobą osłuchać czy wtryski cykają jak kręcisz - w serwisówce jest też opisane jak sprawdzić samemu.

Generalnie serwisówka mówi, żeby sprawdzić w kolejności:
1) akumulator
2) ciśnienie paliwa
3) wtryski - również na wycieki
4) świece + zapłon
5) EGR - zawór recyrkulacji spalin
6) zasilanie i uziemienie ECM - komputera
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
mniam
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jak krecisz posluchaj czy cykaja wtryski
jezeli nie sprawdz CAS

widzialem pare razy podobna akcje jak ukrecil sie walek w CAS
Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

dzieki StefanS za wskazowki bo posprawdzalem i wszystko jest ok, mniam teraz czas na Twoje rady i sprawdze napewno jak najszybciej, był mechanik i posprawdzal pare zeczy a diagnoze wystawil taka: tu pomoze tylko elektryk(ale na nissanach sie nieznam).
pierwsze co to zobacze teraz CAS jak radzil mniam a jak nieda rezultatow zadnych to odstawie do elektryka.
dzieki ziomki i jestem happy ze mozna liczyc na ludzi z TK.

pozdro.
Awatar użytkownika
Adi22
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Dzieki mniam bo posprawdzalem to co doradzales i tam wszystko gra jak powinno, warto bylo zajrzec bo dowiaduje sie coraz wiecej o mojej nysce i coraz wiecej bede umial.
niestety niezostalo mi nic innego jak odstawic autko do elektryka, mam nadzieje ze on dojdzie co gdzie i jaka byla przyczyna.

Wszystkim dzieki wielkie za cenne wskazowki.

Jak odbiore nysske to odrazu napisze co i jak, moze ktos bedzie mial ten sam problem co ja ( oby nie ).

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”