Nierówna kompresja

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Przeor
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam,mam oto nastepujący problem.W moim ca18det po zmierzeniu kompresji wyszlo 1 10,5 2 10,5 3 8,5 4 7,5.Zastanawiam czy to moze byc tylko uszczelka pod glowica czy rowniez pierscienie,gdyz silnik nie bierze oleju,a z wydechu czasem wylatuja spaliny koloru bialego i podniosl sie odrobine poziom oleju.
wolak240sx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

objawy walniętej uszczelki pod głowicą
Pewnie płyn dostaje się do oleju i dlatego go przybywa.
Czasem dostanie się do cylindrów i zakopci na biało.
Raczej zabierz się za wymianę jak najszybciej bo jazda z czymś takim może dużo poważniej uszkodzić silnik
Cała s13 ka na części Z rozbiórki
Pytać
Przeor
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Piszac w pospiechu nie dopisalem ,ze byla przeprowodzona proba olejowa na cylindrach z kompreska 8,5 i 7,5 i podczas tej proby kompresja wzrosla.Czy po wymianie uszczelki powinno byc wszystko dobrze czy trzeba cos wiecej robic
ChEsTeR

Nie ma znaczenia czy to uszczelka czy pierscienie i tak musisz czpke sciagnac wtedy zobaczysz czy zeczywiscie padlo uszczelka ale jak oliwy przybywa to stawiam na uszczelke i radze nie teoretyzowac tylko zabrac sie za robote bo zaraz bedzie do zrobienia nie tylko uszczeleczka.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

powiem tak motoren shade i tak remont i tak
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
kamils14
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ja wlasnie wrocilem z projekt xs w krakowie i tez mi wyszla naierowna kompresja.mam s14 i na wszytskich kompresja jest okolo 11.7 za na jednym jest 10.7..zrobilismy probe olejowa i podnioslo sie niewiele wiec prawdopodobnie zawory przepuszczaja na jednym cylindrze.. odrazu wymieniam uszczelke i uszczelniacze oraz sruby..hoic mowia ze tragedii nie ma to ja tam przezorny jestem...tez mi czasami puszcza dymek bialy ale tylko przy odjeciu gazu np na drugim biegu jak dojezdzam do switel...chlopaki z projektu mowia ze to przez turbo...co powiecie na to panowie? wogole zastanawiam mnie to ze mam tak duza kompresje...bo lorak ma cos okolo 8-9:/
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

kamils14 pisze:wogole zastanawiam mnie to ze mam tak duza kompresje...bo lorak ma cos okolo 8-9:/
pewnie dlatego ze lorak podał kompresje a Ty miałeś zmierzone ciśnienie sprężania a to dwie różne rzeczy.

S
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
ChEsTeR

StefanS pisze:
kamils14 pisze:wogole zastanawiam mnie to ze mam tak duza kompresje...bo lorak ma cos okolo 8-9:/
pewnie dlatego ze lorak podał kompresje a Ty miałeś zmierzone ciśnienie sprężania a to dwie różne rzeczy.

S
Sorki ale kompresja i "cisnienie sprezania" (skad takie sformuowanie?) to to samo.
Stopien sprezania to jest zupelnie co innego. I prawodlowa kompresja w SR'e i CA to 11.5 jezeli komus wychodzi okolo 8-9 to motoren shaden.
Awatar użytkownika
kamils14
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

czyli mam rozumiec ze tragedii nie mam skoro mam 11.7 a na jednym 10.7?
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ChEsTeR pisze:
StefanS pisze:

S
Sorki ale kompresja i "cisnienie sprezania" (skad takie sformuowanie?) to to samo.
Stopien sprezania to jest zupelnie co innego. I prawodlowa kompresja w SR'e i CA to 11.5 jezeli komus wychodzi okolo 8-9 to motoren shaden.
może się mylę, ale dla mnie kompresja to właśnie stopień sprężania.
a ciśnienie sprężania to terminologia z książek
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
ChEsTeR

Mozesz sie mylic albo i nie ale potocznie jest przyjete ze kompresja to zeczywiste cisnienie jakie jest w stanie wytworzyc tlok w cylindrze poduszany za pomoca rozrusznika. Stopien sprezania to stosunek skoku tloka (obietosc) do obientosic komory spalania.
Finito.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”