szlifierz spierdolil robote, ustawil gniazda zaworowe o 1.5mm za nisko, przez co zawory nie chce sie do konca zamykac i jest do dupy ogolnie.
czy sa dostepne gdzies w ogole, nizsze popychacze zaworow???
HELP - nizsze popychacze zaworow
Moderator: Moderator
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Masz 2 wyjscia:
-przerabiac popychacze na mechaniczne i zmieniac WAŁKI ROZRZĄDU pod mechaniczne popychacze
-wejsc na strone: http://www.paradowscy.pl/pl/index.html i zamowic zawory o 1,5mm krotsze niz seryjne- tylko dobrze wymierz czy na pewno jest to 1,5mm zebys nie musiał jeszcze raz zamawiac.
- wyjscie nr 3:
mozesz zamowic nowe gniazda grubsze o zadany wymiar- gniazda wykonuja firmy obrabiajace glowice.
-przerabiac popychacze na mechaniczne i zmieniac WAŁKI ROZRZĄDU pod mechaniczne popychacze
-wejsc na strone: http://www.paradowscy.pl/pl/index.html i zamowic zawory o 1,5mm krotsze niz seryjne- tylko dobrze wymierz czy na pewno jest to 1,5mm zebys nie musiał jeszcze raz zamawiac.
- wyjscie nr 3:
mozesz zamowic nowe gniazda grubsze o zadany wymiar- gniazda wykonuja firmy obrabiajace glowice.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
gdybym byl bogaty... lalalalalalalalalalalaaaaa przy okazji musialbym sprezynki itd itp-przerabiac popychacze na mechaniczne i zmieniac WAŁKI ROZRZĄDU pod mechaniczne popychacze
myslalem o tym - ale czy znasz cene kompletu??? i wiesz ktory to ? bo ja ni cholery nie moge znalezc ca18det-wejsc na strone: http://www.paradowscy.pl/pl/index.html i zamowic zawory o 1,5mm krotsze niz seryjne- tylko dobrze wymierz czy na pewno jest to 1,5mm zebys nie musiał jeszcze raz zamawiac.
widze ze cena bylaby ok 5 stow =] ale i tak mniej niz walki, i hydliftery...
to mnie skasuja znowu...mozesz zamowic nowe gniazda grubsze o zadany wymiar- gniazda wykonuja firmy obrabiajace glowice.
rozwiazanie inne - czy mozna skrocic zawory od strony popychaczy? albo sciac np 1mm z dupki zawora, i 0.5mm z popychacza?
z taka propozycja wyskoczyli goscie ze szlifierni "nie ma problemu, skrocimy zawory"...
KURW* juz dzisiaj byla pierwsza proba odpalenia i sie wysralo !!
jestem szczesliwy tylko z jednego wzgledu - ze to SPECJALISTA ze szlifierni zjebal moja glowice a nie ja sam
ale mam tez piane na ustach jak pomysle ile roboty w to wsadzilem
AAaaa... sobie wlasnie skojarzylem... uszczelka metalowa pod glowa chyba tez automatycznie do wymiany... krwaaaa...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
też mi sie tak raz zdażyło...
musisz wycisnać wszystkie szklanki do cna - CAŁKOWICIE
złozyć wszystko do kupy i zmierzyć kompresje - bez odpalania
wylapać na którym cylindrze sie tak dzieje - jak na wszystkich to gratuluje szlifierza!
teraz mozesz na własne ryzyko zjechać konkretną szklanke - łatwo wyłapać która jak sie obróci walek tak aby zawór był zamkniety i nie bedzie sie dało wsadzic szczelinomierza - tzn szklanka bedzie napychać na zawór.
szklanke obieżdza sie tak ze wyciągasz środek ze szklanki i szlifujesz tą część która bezpośrednio dotyka trzonek zaworu - mozna pojechać w granicach rozsądku nawet do 1mm jak sie uprzesz.
Jesli to nie pomorze to musisz zdiąć głowe rozpiąć zawory i skrócić na trzonkach ale to juz niestety uszczelke od głowy trzeba wyrzucić i sie sporo narobic....
musisz wycisnać wszystkie szklanki do cna - CAŁKOWICIE
złozyć wszystko do kupy i zmierzyć kompresje - bez odpalania
wylapać na którym cylindrze sie tak dzieje - jak na wszystkich to gratuluje szlifierza!
teraz mozesz na własne ryzyko zjechać konkretną szklanke - łatwo wyłapać która jak sie obróci walek tak aby zawór był zamkniety i nie bedzie sie dało wsadzic szczelinomierza - tzn szklanka bedzie napychać na zawór.
szklanke obieżdza sie tak ze wyciągasz środek ze szklanki i szlifujesz tą część która bezpośrednio dotyka trzonek zaworu - mozna pojechać w granicach rozsądku nawet do 1mm jak sie uprzesz.
Jesli to nie pomorze to musisz zdiąć głowe rozpiąć zawory i skrócić na trzonkach ale to juz niestety uszczelke od głowy trzeba wyrzucić i sie sporo narobic....
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
Idz do pana daj mu to stół i powiedz kasa za nowo gniazda !!!! H... cie obchodzi ze jemu sie wydawało
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
O propozycji Jarka niepomyslalem,
-propozycja szlifierzy ze skracaniem zaworow wsumie ma sens
-slyszalem z niejednego zrodla ze ponownie uzywali cometica po zdjeciu glowicy i trzymal
-Paradowscy niemaja zaworow do CA18DET ale mozna je zamowic jako "zawór niestandardowy"- koszta sam chetnie poznam bo myslalem o nadwymiarowych zaworach wiec zadzwonie dzisiaj i sie dowiem jaki koszt ca18 +1mm 16 sztuk
-pomysl Rafiego ma sens i jest WPEŁNI LEGALNY I ZGODNY Z PRAWEM jesli ty niezarzyczyles sobie innego osadzenia niz bylo w serii !!!!
-propozycja szlifierzy ze skracaniem zaworow wsumie ma sens
-slyszalem z niejednego zrodla ze ponownie uzywali cometica po zdjeciu glowicy i trzymal
-Paradowscy niemaja zaworow do CA18DET ale mozna je zamowic jako "zawór niestandardowy"- koszta sam chetnie poznam bo myslalem o nadwymiarowych zaworach wiec zadzwonie dzisiaj i sie dowiem jaki koszt ca18 +1mm 16 sztuk
-pomysl Rafiego ma sens i jest WPEŁNI LEGALNY I ZGODNY Z PRAWEM jesli ty niezarzyczyles sobie innego osadzenia niz bylo w serii !!!!
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Dobrze ze im jeszcze nie zaplacilem za robote...
wydaje mi sie ze instalka krotszych zaworow bedzie tutaj najlepszym rozwiazaniem, jezeli cena nie przekroczy kosmicznie tych 5 stowek.
jezeli przekroczy, to mozna pomyslec nad skroceniem zaworow od strony dupy, tylko pytanie, czy dupka zaworu wystaje az tyle nad talerzyk...
nie mam juz ochoty na babranie sie z gniazdami zaworowymi, bo to trzeba jeszcze sciagnac, bo watpie czy by mieli na miejscu... czyli jakies dodatkowe 2 tyg czekania wtedy.
a tak wymienie zawory, uszczelke i bedzie spoko bez szarpania sie. najgorsze jest to ze wczoraj sie dowiedzialem ze sa posrane gniazda zaworowe, na godzine przed wyjazdem, i nie ma mnie tam na miejscu zeby dopilnowac... krwa mac.
czekam Pajak a info o zaworach, ciekawe jaka cene ci bekna
wydaje mi sie ze instalka krotszych zaworow bedzie tutaj najlepszym rozwiazaniem, jezeli cena nie przekroczy kosmicznie tych 5 stowek.
jezeli przekroczy, to mozna pomyslec nad skroceniem zaworow od strony dupy, tylko pytanie, czy dupka zaworu wystaje az tyle nad talerzyk...
nie mam juz ochoty na babranie sie z gniazdami zaworowymi, bo to trzeba jeszcze sciagnac, bo watpie czy by mieli na miejscu... czyli jakies dodatkowe 2 tyg czekania wtedy.
a tak wymienie zawory, uszczelke i bedzie spoko bez szarpania sie. najgorsze jest to ze wczoraj sie dowiedzialem ze sa posrane gniazda zaworowe, na godzine przed wyjazdem, i nie ma mnie tam na miejscu zeby dopilnowac... krwa mac.
czekam Pajak a info o zaworach, ciekawe jaka cene ci bekna
MA BYC SERYJNIE DO KUR.... NEDZY POMYSLELISCIE ZE NA SZKLANCE JEST ROWEK NA OLIWE, SKOK ZAWORU -NAPEŁNIANIE KOMORY ? POWIEDZ PANU NIECH SE W DUPE WSADZI DRUT................NOWO GNIAZDA Z NISSANA !!!!!!!!!!!!! ZADNA AJUSSA BO STRACISZ MOTOR !
[ Dodano: Czw Lip 12, 07 15:52 ]
[ Dodano: Czw Lip 12, 07 15:52 ]
to mozna tylko z wydechami powalczyć ssące są i tak na maxa duże . Lepiej odchudzic trzonki i rozciągnąć gniazda zaworowePajak2444 pisze: -Paradowscy niemaja zaworow do CA18DET ale mozna je zamowic jako "zawór niestandardowy"- koszta sam chetnie poznam bo myslalem o nadwymiarowych zaworach wiec zadzwonie dzisiaj i sie dowiem jaki koszt ca18 +1mm 16 sztuk
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
jesli z tymi zaworami chcesz cos robic to tylko podfrezowac blokadki nizej i wtedy zcinac, ale jesli chcesz zrobic frez do zapinek nizej to minimalnie wyjdzie 3mm zeby to sie trzymalo kupy.ODINN pisze:na zdjeciu widac dupke zawora, wystaje troche ponad talezyk.
mowisz rafi ze nie scinac dupki?
nie chce sciac wiecej niz 1.5mm...jesli z tymi zaworami chcesz cos robic to tylko podfrezowac blokadki nizej i wtedy zcinac, ale jesli chcesz zrobic frez do zapinek nizej to minimalnie wyjdzie 3mm zeby to sie trzymalo kupy.
co u parandowskich mowili ciekawego? aha - ile trzeba czekac na zamowienie?
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
rafi szkanka bedzie chodzić w tych samych miejscach bo jej odległość względem wałka sie nie zmienia no nie?
A jak chcesz zeszlifować te trzonki zaworów na założonej głowicy?
Mowie ci ze system ze szklankami jest sprawdzony jesli to jest 1,5mm
Rafi ma racje kolo ci to SPIER...i NAJLEPIEJ bylo by zrobic to odnowa!!
Co do cometica zakładanego na drógi raz - przeceż to uszczelka PAKIETOWA i to ze komuś sie udalo to dużo szczęścia i jeszcze wiecej głupoty.
Jak nie przypilnujesz sam to nic z tego nie bedzie więc chyba bedziesz musiał poczekać z autem jeśli ma byc na tip top.
A jak chcesz zeszlifować te trzonki zaworów na założonej głowicy?
Mowie ci ze system ze szklankami jest sprawdzony jesli to jest 1,5mm
Rafi ma racje kolo ci to SPIER...i NAJLEPIEJ bylo by zrobic to odnowa!!
Co do cometica zakładanego na drógi raz - przeceż to uszczelka PAKIETOWA i to ze komuś sie udalo to dużo szczęścia i jeszcze wiecej głupoty.
Jak nie przypilnujesz sam to nic z tego nie bedzie więc chyba bedziesz musiał poczekać z autem jeśli ma byc na tip top.
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
przeciez nie bede ich pilowac w glowicy
wczoraj/dzisiaj wszystko znowu bedzie zdjete i do boju... uszczelke juz zamowilem kolejna ($$$ KRWA)
ze szklankami jest taki problem, ze scianka dotykajaca trzonek zaworu ma ok 2mm grubosci, tak wiec jakbym zjechal te 1.5mm (tyle mniej wiecej potrzebuje) to by zostalo 0.5mm
troche malo
ostatecznie moge zjechac 1mm z trzonka zaworu i 0.5 ze szklanki...
zobaczymy co wymysle.
wczoraj/dzisiaj wszystko znowu bedzie zdjete i do boju... uszczelke juz zamowilem kolejna ($$$ KRWA)
ze szklankami jest taki problem, ze scianka dotykajaca trzonek zaworu ma ok 2mm grubosci, tak wiec jakbym zjechal te 1.5mm (tyle mniej wiecej potrzebuje) to by zostalo 0.5mm
ostatecznie moge zjechac 1mm z trzonka zaworu i 0.5 ze szklanki...
zobaczymy co wymysle.
Ja bym zrobil jedno wzol glowice poszedl do pana ktory to spier..... i na dzien dobry jebna bym ja mu na paluchy... Tak jak mowi Rafi nie rozumiem co to jest bo mi nie wyszlo, spierniczyl i tyle niech naprawia.
Niestety w PL dosc czesto sobie ludzie odpuszczaja takie sprawy dlatego partacze nadal prowadza firmy i niezle na tym wychodza.
Osobiscie jak cos spiernicze jako "moja firma" to nie ma sorry nie wyszlo, nieraz to wali po kosztach - ale ma byc solidnie !!!
Robota miala byc tak wykonana aby pasowalo, jak nie pasuje to znaczy ze robota nie zostala wykonana. Jak trzeba doplacac to wina "pana kazia" - i niech placi, jak nie potrafi to po co sie za to bral...
Niestety w PL dosc czesto sobie ludzie odpuszczaja takie sprawy dlatego partacze nadal prowadza firmy i niezle na tym wychodza.
Osobiscie jak cos spiernicze jako "moja firma" to nie ma sorry nie wyszlo, nieraz to wali po kosztach - ale ma byc solidnie !!!
Robota miala byc tak wykonana aby pasowalo, jak nie pasuje to znaczy ze robota nie zostala wykonana. Jak trzeba doplacac to wina "pana kazia" - i niech placi, jak nie potrafi to po co sie za to bral...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Widzisz ToM, nie kazdy ma takie podejscie jak ty... 
A ja nie bede ze szlifierzem wchodzic w zadne uklady, bo to sie moze skonczyc tak jak u Pajaka ktory dostal termin zakonczenia prac swjego bolidu "za rok" doslownie, albo tak jak bylo z Raceboy'em i jego turbina co to 3 razy musial ja wyciagac z silnika..
Po prostu koszta walki nieadekwatne do wynikow
wole bez nerwow to zalatwic pozegnac sie, i nigdy wiecej tam nie pojechac, ani nie dawac pozytywnej opinii...
dzieki wszystkim za pomoc i pomysly.
jutro walki CDN...
A ja nie bede ze szlifierzem wchodzic w zadne uklady, bo to sie moze skonczyc tak jak u Pajaka ktory dostal termin zakonczenia prac swjego bolidu "za rok" doslownie, albo tak jak bylo z Raceboy'em i jego turbina co to 3 razy musial ja wyciagac z silnika..
Po prostu koszta walki nieadekwatne do wynikow
dzieki wszystkim za pomoc i pomysly.
jutro walki CDN...