docieranie silnika

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Davids
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

1. Spotkałem sie z masą różnych sposobów docierania silników po remoncie i chciałbym poznać waszą opinie ... napiszcie mi najlepiej jak wyglądało u was docieranie silnika ...

2. Słyszałem też że jest gdzieś wtyczka którą jak sie odepnie to auto jeździ bez turbo i jest to pomocne przy docieraniu silnika - prawda to ? / gdzie ona jest ?

dodam ze jest to s13 z CA18DET
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a co turbo masz na prąd? to chyba wtyczka od każdej cewki :D odpinasz i (nie)jeździsz bez turbo, nie ma spalin - niema czym napędzić turbo :mrgreen: wszystko :D

jeździj spokojnie, nie pałuj furki, nie kręć powyżej 3 tysi i powinno sie dobrze dotrzeć. po 10000km(chyba tak) podokręcaj śruby od głowicy i juz, chyba tak to było :P
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Davids
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

co do tej turbiny to doszły mnie takie słuchy ...

... ale mnie interesuje szczegółowe docieranie łącznie z wymianami oleju po ilu i na jakim oleju jeździć ...

nie będe praktykował sposobów zza wielkiej wody typu przepałować przez 200km zmienić olej i dotarte :)

słyszałem taką wersje żeby przez pierwsze 100-200 km jeździć na mineralnym potem zmiana z 500 na normalnym dedykowanym do tego silnika np. motul 15w50 full syntetic, wymiana i z 1000 na normalnym oleju przy stopniowo coraz większym obciążeniu (bez pałowania/w większym zakresie obrotów) potem następna wymiana i cieszyć się jazdą
Awatar użytkownika
dziubas
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

dokladnie tak
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jest jeszcze teoria układania pierścieni na wysokich obrotach..
był wątek na forum - "ostre docieranie" czy coś w tym stylu
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

ja wlasnie slyszalem ze przy docieraniu trzeba jezdzic normalnie tzn bez katowania. jak trzeba to i ostro przyspieszyc. no i nie zamulac silnika i oczywista wymiana oleju po 500 km
Awatar użytkownika
Student
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

moje docieranie wyglądało mianowicie ze wlałem valvoline po 100 spokojnej jazdy do 3000 rpm zmieniłem znowu na valvoline jeszcze ze 100 km zrobiłem tak do 4000 5000 rpm a później non stop w piz.... i po 1000 km znowu wymiana oleju silnik sie dotarł idealnie :P z tego co wiem to wszyscy co robią auta na jakieś większe moce tak docierają silnik :P
RWDmania
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

niby tak,ale...
roball pisze:Jest jeszcze teoria układania pierścieni na wysokich obrotach..
był wątek na forum - "ostre docieranie" czy coś w tym stylu
tia...
tyko autor z tego co pamiętam,"lekko zapomniał",że tekst opisuje...uwaga,uwaga...-silniki od plastikó-ścigaczy oraz bolidów rajdowych :mrgreen:
tak na prawdę po internecie krążyła wersja w której jakiś gość przedstawia czyjąś teorię-w oryginale tej teorii,a nie w części opisowej, całość wywodu,z tego co pamietam po angielsku, była napisana w zupełnie innym kontekście...-a więc ktoś poprostu wyrwał słowa z kontekstu, z czego wyszła wierutna bzdura i podpisał to swoim imieniem i nazwiskiem "że niby to jego opracowanie tej teorii"...

wracając do rzeczywistości- jeśli wasz furacz kręci się na 7-8tys. obrotów, ma te ponad 200kucy w lekkiej budzie, ma sprzęgło spiekowe, duże tarcze wentylowane, silnik wzmocniony (np. turbina+zakucie+odpowiednie smarowanie,chłodzenie+idealny,bez-zakłóceniowy przepływ pow.+szczelności+stan igła),wszelkie łączenia,przeguby,gumy wszystko jest idealniusie (generalnie cały stan igła),elektronika nie obciąża silnika, opory tarcia powietrza są zmniejszone do minimum i wszystko przygotowane tak,żeby furacz się zbytnio nie zmęczył,przy przykatowaniu, to faktycznie należało by stopniowo zwiększać "ostrość" docierania- to jak z Mistrzem sztuk walk-najpierw dechą w brzuch na siłowni, by ubijać mięśnie,potem sparing z silniejszymi od siebie,a potem egzamin na czarny pas;) jak furacz szykowany do ekstremy i odpowiednio wzmocniony-to trza będzie mu kiedyś dać wycisk ;)

ale na boooga...-pamietajmy,że to samo nie będzie się tyczyło uniaka :mrgreen:
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

The following is part of the Formula Atlantic Motor kit instructions, from TRD:

To ensure long life and reliability you must properly break in your freshly assembled engine.

For a high performance street motor fill the engine with a good grade 20W-50 Mineral based oil. Fill the oil filter with oil before installing it. Remove the spark plugs and crank the engine until the oil pressure comes up on the gauge.

Re-install the spark plugs. Now you are ready to start her up. Start the engine and bring it immediately to 2,000 rpm. Vary the engine speed between 2,000 - 3,000 rpm for about 30 minutes. After 30 minutes stop the engine, check the valve lash and re-torque the head bolts. Drain the oil and change the filter. Re-fill the engine with 20W-50 Mineral based oil.

Drive the car slowly for about 500 miles keeping the rpm under 4,000. Don't lug the engine either because that's worse for the motor than over revving it. After 500 miles change the oil and filter again. You can now use a synthetic oil if you want to. Use a 20W-50 oil and change it every 3,000 miles. Your engine is now broken in.

For a race engine broken in on the dyno the procedure is a little different. Note that this procedure is for a race clearanced engine.

For the initial run use a Mineral based 20W-50 oil. Run a hotter spark plug than you normally would run. Prime the oil system and the fuel system. Start t6he engine and bring it up to 2,000 - 3,000 rpm with no load. Watch the oil pressure and check for leaks. After 30 minutes stop the motor, check the timing, re-torque the head and check valve lash. Then, run the engine with a light load between 2,000 ? 3,000 rpm for another 30 minutes. After 30 minutes change the spark plugs to the normal heat range you are going to run. Do a full throttle full load pull up to the bottom of the power band. Quickly chop the motor.

Check the spark plugs and the BSFC numbers if your dyno is equipped to do so to confirm the jetting. If everything looks good do a full throttle full load pull.

innymi slowy, zalezy co kto ma.

po co docierac dziadka/dupowoza "na ostro" ?

kazdy dociera sobie wg widzimisie...

nie docieranie pierscieni na wysokich obrotach tylko w pelnej skali obrotow, w koncu silnik nie pracuje tylko i wylacznie na jalowym. Dlatego wlasnie, jest metoda dodawania gazu i hamowania silnikiem. Z doladowaniem na minimum oczywiscie,
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”