Raz kopci raz nie. śmierdzi zjaranym olejem non stop.

Wszystko na temat silników SR

Moderator: Moderator

PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Nie dymi po wyjeciu bagnetu z tej rurki? jak tak to półki...
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

Nie dymi ani z bagnetu ani z wlewu oleju. Nikt w silniku nie grzebał. silnik od katoda. ale on ma dopiero wolny termin w lipcu.
Też tak mówił że albo półki albo pierścienie popękały.
To przy wymianie pierścieni lub tłoków trza koniecznie robić szlif cylindrów?
No turbo zrobie najpierw i zobacze wtedy co się będzie działo.
I jeszcze jedno pytanko regenerować czy kupić używaną suszarke?
Było s13
Jest s14a
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A masz olej w dolocie? Jak zdejmiesz turbo to od biedy mozęsz go odpalić i zobaczyć czy będzie kopcił-zwróć też uwagę czy nagar jest bardziej w turbinie czy tak samo w kol. wydechowym.

Jełsi gładzie wyglądają są ok, to nie wymagają szlifu, to samo z glowicą i blokiem-szlifuje się wtedy gdy jest to naprawde potrzebne, a nie na wszelki wypadek jak utarło się sądzić... każdy slzf to ingerencja i możliwość fuckupu(szczególnie w pl... :? )

Pamiętaj, że przy każdym wyjęciu tłoka musisz zmieniać pierścienie olejowe(jełśi silnik był odpalany....)
Ostatnio zmieniony pt 26 kwie, 2013 20:33 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

OK. Nie mam oleju w dolocie
Było s13
Jest s14a
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

No to skzdoa bo by była odpowiedź, tak to zawsze może być ze turbo puszcza w wydzior...
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

wg mnie ewidentnie turbo puszcza i osobi scie polecał bym kupić używaną suszarkę od kogoś pewnego niż regenerować. Oczywiście wszystko zależy od środków finansowych.
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

No właśnie z tym zaufaniem jest problem:P
A t28 naBB używane za ile chodzą?
I czy jest sens skusić się na używane bb podobno to już hula i hula.
Było s13
Jest s14a
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

Powiedzcie mi jedną rzecz.
Jak mam za duże luzy poprzeczne na turbo to powinno żygać olejem i w dolot i w wydech tak? a jak pisałem u mnie dolot jest suchy. Może to nie turbo tak kopci?
Było s13
Jest s14a
canar
Coś już wiem
Coś już wiem

Z tego co wiem to jeśli padnie Ci np uszczelniacz wydechowy turbiny to będzie rzygało tylko do wydechu. Jeśli jednak luzy są duże to może i rzygać do dolotu, ale nie musi. Poprawcie mnie jeśli się mylę:) U mnie turbo potrafiło zakopcić już gdzieś od roku, ale rzadko i tylko na wolnych obrotach po ok 30sekundach postoju i tylko do momentu gdy olej nie rozgrzał się do tych jakoś 50 - 60 stopni (obstawiałem, że turbo się rozgrzewało i materiał rozszerzał przez co olej nie leciał w wydech). żeby nie kopcił wystarczyło na światłach podbić obroty parę razy o 200-300 i parę chwil później po rozgrzaniu problemu nie było w ogóle - aż do wczoraj:D Rano dużo dymu po odpaleniu mimo obrotów, po rozgrzaniu dymu brak, ale za to po 150km trasy z wyprzedzeniami wirniki zaczęły trzeć o obudowę, nawet jak się zgasi silnik to słychać jak turbo jeszcze się kręci i przyciera muszle, tak więc czeka mnie wymiana:)
Ostatnio zmieniony pn 06 maja, 2013 19:32 przez canar, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Miałem dokładnie tak samo jak kolega canar napisał:) I ewidentnie obstawiam turbo. Byłęś w innym miejscu zmierzyć kompresję?
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

Jeszcze nie jade dziś. No właśnie u mnie jest na odwrót :P
Jak jest zimny nic nie kopci. dopiero po osiągnieciu temp 70 i wyżej zaczyna kopcic.
Na wolnych jak sie kopnie pare razy też kopci. Nie kopci na biegu przy przyspieszaniu. Jak hamuje silnikiem zaczyna kopcić. a ostatnio zauważyłem że chwilowo ale najwiekszą zadyme robi przez tą chwile kiedy hamujac silnikiem zaczynam wciskać gaz. Czyli otwiera sie przepustnica. wtedy puszcza dużą chmure i dalej juz przy przyspieszaniu nic. Luzy na turbo nie są aż tak mega że wirniki obcierają o obudowę ale są większe niż powinny być. Poprzeczny luz jest w normie.
Nie regeneruje swojego T28. Kupuje od scootera używane nie regenerowane gt2560R.
I zobaczymy jak je założe co będzie. Ale ja myśle negatywnie i myśle że dalej będzie kopcił :(
Było s13
Jest s14a
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Spokojnie:) Bądź dobrej myśli:) A tak na marginesie to gt2560r to całkiem fajne turbo:) Jak moja padła to kupiłem taką tyle że nówkę i nie narzekam:)

Jak byś chciał to masz linka to mojego tematu z podobnym problemem do Twojego:
topics39/pierscienie-uszczelniacze-i-co ... t19970.htm

Więc głowa do góry:) Będzie dobrze:)
canar
Coś już wiem
Coś już wiem

Jak możesz to poczytaj w necie jakie objawy są gdy padają uszczelniacze zaworowe, bo parę objawów tak mi się kojarzy;) Ale chyba wtedy puszczał by bąka przy odpalaniu:>
Awatar użytkownika
SKYLINE R34
Stały gość
Stały gość

hiszpan czytałem twoją historie i mam nadzieje że moja też się skończy happy endem.
Niestety dziś nie zdążyłem na mierzenie. skocze jutro. Oby jutro też mi wyszła wyższa komprecha. A tak pozatym to odma u mnie sucha i ten wąż przed kol. ssącym też suchy.
A kompreche miałem tak samo mierzoną jak hiszpan bez odłączenia pompy paliwa :/
Sprawdze tą lepkość oleju a olej mi też szybko znika :/
canar nie puszcza bąka przy odpalaniu. na zimnym nic się nie dzieje. Problemy się zaczynają przy osiąganiu temp. roboczej.
Było s13
Jest s14a
Awatar użytkownika
Saqu
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

SKYLINE R34 pisze:Sprawdze tą lepkość oleju a olej mi też szybko znika :/
bo ci go turbo wywala po stronie wydechowej. objawy dokładnie pasują na wywalony uszczelniacz od strony wydechowej, wymieniać i będzie po problemie.

temat wyczerpał bori w drugim poście tego tematu.
Poszukuję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki SR”