Raz kopci raz nie. śmierdzi zjaranym olejem non stop.
Moderator: Moderator
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Nie dymi po wyjeciu bagnetu z tej rurki? jak tak to półki...
- SKYLINE R34
- Stały gość

Nie dymi ani z bagnetu ani z wlewu oleju. Nikt w silniku nie grzebał. silnik od katoda. ale on ma dopiero wolny termin w lipcu.
Też tak mówił że albo półki albo pierścienie popękały.
To przy wymianie pierścieni lub tłoków trza koniecznie robić szlif cylindrów?
No turbo zrobie najpierw i zobacze wtedy co się będzie działo.
I jeszcze jedno pytanko regenerować czy kupić używaną suszarke?
Też tak mówił że albo półki albo pierścienie popękały.
To przy wymianie pierścieni lub tłoków trza koniecznie robić szlif cylindrów?
No turbo zrobie najpierw i zobacze wtedy co się będzie działo.
I jeszcze jedno pytanko regenerować czy kupić używaną suszarke?
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
A masz olej w dolocie? Jak zdejmiesz turbo to od biedy mozęsz go odpalić i zobaczyć czy będzie kopcił-zwróć też uwagę czy nagar jest bardziej w turbinie czy tak samo w kol. wydechowym.
Jełsi gładzie wyglądają są ok, to nie wymagają szlifu, to samo z glowicą i blokiem-szlifuje się wtedy gdy jest to naprawde potrzebne, a nie na wszelki wypadek jak utarło się sądzić... każdy slzf to ingerencja i możliwość fuckupu(szczególnie w pl...
)
Pamiętaj, że przy każdym wyjęciu tłoka musisz zmieniać pierścienie olejowe(jełśi silnik był odpalany....)
Jełsi gładzie wyglądają są ok, to nie wymagają szlifu, to samo z glowicą i blokiem-szlifuje się wtedy gdy jest to naprawde potrzebne, a nie na wszelki wypadek jak utarło się sądzić... każdy slzf to ingerencja i możliwość fuckupu(szczególnie w pl...
Pamiętaj, że przy każdym wyjęciu tłoka musisz zmieniać pierścienie olejowe(jełśi silnik był odpalany....)
Ostatnio zmieniony pt 26 kwie, 2013 20:33 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- SKYLINE R34
- Stały gość

OK. Nie mam oleju w dolocie
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
No to skzdoa bo by była odpowiedź, tak to zawsze może być ze turbo puszcza w wydzior...
wg mnie ewidentnie turbo puszcza i osobi scie polecał bym kupić używaną suszarkę od kogoś pewnego niż regenerować. Oczywiście wszystko zależy od środków finansowych.
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
- SKYLINE R34
- Stały gość

No właśnie z tym zaufaniem jest problem:P
A t28 naBB używane za ile chodzą?
I czy jest sens skusić się na używane bb podobno to już hula i hula.
A t28 naBB używane za ile chodzą?
I czy jest sens skusić się na używane bb podobno to już hula i hula.
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
- SKYLINE R34
- Stały gość

Powiedzcie mi jedną rzecz.
Jak mam za duże luzy poprzeczne na turbo to powinno żygać olejem i w dolot i w wydech tak? a jak pisałem u mnie dolot jest suchy. Może to nie turbo tak kopci?
Jak mam za duże luzy poprzeczne na turbo to powinno żygać olejem i w dolot i w wydech tak? a jak pisałem u mnie dolot jest suchy. Może to nie turbo tak kopci?
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
Z tego co wiem to jeśli padnie Ci np uszczelniacz wydechowy turbiny to będzie rzygało tylko do wydechu. Jeśli jednak luzy są duże to może i rzygać do dolotu, ale nie musi. Poprawcie mnie jeśli się mylę:) U mnie turbo potrafiło zakopcić już gdzieś od roku, ale rzadko i tylko na wolnych obrotach po ok 30sekundach postoju i tylko do momentu gdy olej nie rozgrzał się do tych jakoś 50 - 60 stopni (obstawiałem, że turbo się rozgrzewało i materiał rozszerzał przez co olej nie leciał w wydech). żeby nie kopcił wystarczyło na światłach podbić obroty parę razy o 200-300 i parę chwil później po rozgrzaniu problemu nie było w ogóle - aż do wczoraj:D Rano dużo dymu po odpaleniu mimo obrotów, po rozgrzaniu dymu brak, ale za to po 150km trasy z wyprzedzeniami wirniki zaczęły trzeć o obudowę, nawet jak się zgasi silnik to słychać jak turbo jeszcze się kręci i przyciera muszle, tak więc czeka mnie wymiana:)
Ostatnio zmieniony pn 06 maja, 2013 19:32 przez canar, łącznie zmieniany 4 razy.
Miałem dokładnie tak samo jak kolega canar napisał:) I ewidentnie obstawiam turbo. Byłęś w innym miejscu zmierzyć kompresję?
- SKYLINE R34
- Stały gość

Jeszcze nie jade dziś. No właśnie u mnie jest na odwrót 
Jak jest zimny nic nie kopci. dopiero po osiągnieciu temp 70 i wyżej zaczyna kopcic.
Na wolnych jak sie kopnie pare razy też kopci. Nie kopci na biegu przy przyspieszaniu. Jak hamuje silnikiem zaczyna kopcić. a ostatnio zauważyłem że chwilowo ale najwiekszą zadyme robi przez tą chwile kiedy hamujac silnikiem zaczynam wciskać gaz. Czyli otwiera sie przepustnica. wtedy puszcza dużą chmure i dalej juz przy przyspieszaniu nic. Luzy na turbo nie są aż tak mega że wirniki obcierają o obudowę ale są większe niż powinny być. Poprzeczny luz jest w normie.
Nie regeneruje swojego T28. Kupuje od scootera używane nie regenerowane gt2560R.
I zobaczymy jak je założe co będzie. Ale ja myśle negatywnie i myśle że dalej będzie kopcił
Jak jest zimny nic nie kopci. dopiero po osiągnieciu temp 70 i wyżej zaczyna kopcic.
Na wolnych jak sie kopnie pare razy też kopci. Nie kopci na biegu przy przyspieszaniu. Jak hamuje silnikiem zaczyna kopcić. a ostatnio zauważyłem że chwilowo ale najwiekszą zadyme robi przez tą chwile kiedy hamujac silnikiem zaczynam wciskać gaz. Czyli otwiera sie przepustnica. wtedy puszcza dużą chmure i dalej juz przy przyspieszaniu nic. Luzy na turbo nie są aż tak mega że wirniki obcierają o obudowę ale są większe niż powinny być. Poprzeczny luz jest w normie.
Nie regeneruje swojego T28. Kupuje od scootera używane nie regenerowane gt2560R.
I zobaczymy jak je założe co będzie. Ale ja myśle negatywnie i myśle że dalej będzie kopcił
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
Spokojnie:) Bądź dobrej myśli:) A tak na marginesie to gt2560r to całkiem fajne turbo:) Jak moja padła to kupiłem taką tyle że nówkę i nie narzekam:)
Jak byś chciał to masz linka to mojego tematu z podobnym problemem do Twojego:
topics39/pierscienie-uszczelniacze-i-co ... t19970.htm
Więc głowa do góry:) Będzie dobrze:)
Jak byś chciał to masz linka to mojego tematu z podobnym problemem do Twojego:
topics39/pierscienie-uszczelniacze-i-co ... t19970.htm
Więc głowa do góry:) Będzie dobrze:)
- SKYLINE R34
- Stały gość

hiszpan czytałem twoją historie i mam nadzieje że moja też się skończy happy endem.
Niestety dziś nie zdążyłem na mierzenie. skocze jutro. Oby jutro też mi wyszła wyższa komprecha. A tak pozatym to odma u mnie sucha i ten wąż przed kol. ssącym też suchy.
A kompreche miałem tak samo mierzoną jak hiszpan bez odłączenia pompy paliwa
Sprawdze tą lepkość oleju a olej mi też szybko znika
canar nie puszcza bąka przy odpalaniu. na zimnym nic się nie dzieje. Problemy się zaczynają przy osiąganiu temp. roboczej.
Niestety dziś nie zdążyłem na mierzenie. skocze jutro. Oby jutro też mi wyszła wyższa komprecha. A tak pozatym to odma u mnie sucha i ten wąż przed kol. ssącym też suchy.
A kompreche miałem tak samo mierzoną jak hiszpan bez odłączenia pompy paliwa
Sprawdze tą lepkość oleju a olej mi też szybko znika
canar nie puszcza bąka przy odpalaniu. na zimnym nic się nie dzieje. Problemy się zaczynają przy osiąganiu temp. roboczej.
Było s13
Jest s14a
Jest s14a
bo ci go turbo wywala po stronie wydechowej. objawy dokładnie pasują na wywalony uszczelniacz od strony wydechowej, wymieniać i będzie po problemie.SKYLINE R34 pisze:Sprawdze tą lepkość oleju a olej mi też szybko znika
temat wyczerpał bori w drugim poście tego tematu.
Poszukuję...