EGR w s14
Moderator: Moderator
Po co to jest ? Tzn. ma niby poprawiac emisje spalin czy cos, ale mnie to nie interesuje
Zapewne przeszkadza to w pracy silnika ? Czy nie ? Na jakiejś stronie czytałem że można to odłączyć. Ktoś może mi to wytłumaczyć ? 
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
- DrRedDevil
- Stały gość

- Kontakt:
Pytaj BRT, ma doświadczenie w pozbywaniu się ekologicznych patentów Nissanowskiej produkcji spod maski.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve
www.ProRacingTechnology.com
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Najprościej to wywalić i pozalepiać wszystkie dziury.
To ma zbierać część spalin i dostarczać do kolektora ssącego, wiec zabrać troche mocy
To ma zbierać część spalin i dostarczać do kolektora ssącego, wiec zabrać troche mocy
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
EGR w S14 powoduje "zawachnie" pomiedzy 2000-2500 obr. Wkurzalo mnie, wiec to odlaczylem. Wplywu na emisje spalin nie ma praktycznie zadnego. Zaslepilem jeden wezyk, bo usuniecie calego EGR nie jest takie latwe!
Pozdr
Adam
Pozdr
Adam
287 KM, 375 Nm przy 0.9 bara na seryjnej turbinie, 1/4 mili 14.17 (Hockenheim - Public race days 2007. Aktualna lista modow - tutaj. Bodykit BOMEX.
Odgrzewam temat.
Chcialbym wiedziec dlaczego EGR powoduje szarpanie w pewnym zakresie obrotow. Jest chyba oczywiste ze jak samochod zjezdzal z tasmy w 1996 roku to nie szarpal. Skoro teraz szarpie to cos innego musi dawac ciala a odlaczenie EGR jest rozwiazaniem na okolo.
Z serwisowki wynika ze zawor sie otwiera gdy dodajemy gazu (co by bylo logiczne - moze brakuje powietrza na nagle depniecie ? ) a nie gdy utrzymujemy stale obroty.
Zatem czy ktos moze mnie oswiecic co jest nie tak ze szarpie po podlaczeniu EGR?
Chcialbym wiedziec dlaczego EGR powoduje szarpanie w pewnym zakresie obrotow. Jest chyba oczywiste ze jak samochod zjezdzal z tasmy w 1996 roku to nie szarpal. Skoro teraz szarpie to cos innego musi dawac ciala a odlaczenie EGR jest rozwiazaniem na okolo.
Z serwisowki wynika ze zawor sie otwiera gdy dodajemy gazu (co by bylo logiczne - moze brakuje powietrza na nagle depniecie ? ) a nie gdy utrzymujemy stale obroty.
Zatem czy ktos moze mnie oswiecic co jest nie tak ze szarpie po podlaczeniu EGR?
trudno powiedziec czy tak bylo w nowych autach prosto z tasmy, ale dziwne jest ze przytrafia sie to w kazdym s14, wiec moze poprostu ten typ tak ma
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
- Adams
- Coś już wiem

- Kontakt:
dorzuce swoje 2 grosze: EGR zdejmuje kupa ludzi jezdzacych nissanami (te kilka procent wiecej NOx jakos szczegolnie srodowisku nie zaszkodzi). jednak nie zawsze okazuje sie to zdrowe dla silnika. W niektorych przypadkach (rzadko ale zawsze) komputerek potrafi miec problemy. Mialem tak ale nie w sr20 tylko ga16 (niskie, falujace obroty i zle proporcje mieszanki po zdjeciu EGRa). wiem ze w niektorych przypadkach sie to zdaza (nie tylko w ga16).
pzdr
pzdr
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
Kawałek teorii na temat recyrkulacji spalin: (za forum streetracing.pl)
Korekcja od poziomu recyrkulacji spalin
Obecność gazów spalinowych w mieszance paliwowo-powietrznej zmniejsza szybkość jej spalania. W celu poprawienia efektywności procesu spalania w stanach pracy, w których włączona jest recyrkulacja spalin, należy zwiększyć kąt wyprzedzenia zapłonu (aby maksimum ciśnienia spalania wystąpiło w odpowiednim oddaleniu od GMP). Korekcja taka ma tylko miejsce przy rozgrzanym silniku, w zakresie ustalonych małych lub średnich obciążeń silnika.
Na poniższym rysunku przedstawiono charakterystykę zapłonu po uwzględnieniu recyrkulacji spalin wykonaną dla dwóch obciążeń silnika przy prędkości 2500 obr/min. Jak widać na rysunku, wpływ poziomu recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu jest bardzo duży. Zwiększenie recyrkulacji spalin o 12% może wywołać koniecznoąć zwiększenia wyprzedzenia zapłonu nawet o 20 stopni kąta obrotu wału korbowego.
Wpływ stopnia recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu silnika o pojemności 1,3 l
Korekcja od poziomu recyrkulacji spalin
Obecność gazów spalinowych w mieszance paliwowo-powietrznej zmniejsza szybkość jej spalania. W celu poprawienia efektywności procesu spalania w stanach pracy, w których włączona jest recyrkulacja spalin, należy zwiększyć kąt wyprzedzenia zapłonu (aby maksimum ciśnienia spalania wystąpiło w odpowiednim oddaleniu od GMP). Korekcja taka ma tylko miejsce przy rozgrzanym silniku, w zakresie ustalonych małych lub średnich obciążeń silnika.
Na poniższym rysunku przedstawiono charakterystykę zapłonu po uwzględnieniu recyrkulacji spalin wykonaną dla dwóch obciążeń silnika przy prędkości 2500 obr/min. Jak widać na rysunku, wpływ poziomu recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu jest bardzo duży. Zwiększenie recyrkulacji spalin o 12% może wywołać koniecznoąć zwiększenia wyprzedzenia zapłonu nawet o 20 stopni kąta obrotu wału korbowego.
Wpływ stopnia recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu silnika o pojemności 1,3 l
- Coobcio
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Podsumowując:
- Mieszanka zasyfiona splinami wolniej się spala
Wniosek:
- wywalić cały EGR w cholere, a kolektor wydechowy i ssacy zaślepić można urwać z 1kg
Nie wiem jak w SR20DET ale w SR20 ja to robilem tak:

Nie moge znaleść reszte grató ktre wywalelem przy tej operacji ale to byly jakieś dwie gruchy z metr przewodzdów gumowych, jakiś elektrozaworek no i rura łącząca.
- Mieszanka zasyfiona splinami wolniej się spala
Wniosek:
- wywalić cały EGR w cholere, a kolektor wydechowy i ssacy zaślepić można urwać z 1kg
Nie wiem jak w SR20DET ale w SR20 ja to robilem tak:

Nie moge znaleść reszte grató ktre wywalelem przy tej operacji ale to byly jakieś dwie gruchy z metr przewodzdów gumowych, jakiś elektrozaworek no i rura łącząca.
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA