EGR w s14

Wszystko na temat silników SR

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Po co to jest ? Tzn. ma niby poprawiac emisje spalin czy cos, ale mnie to nie interesuje ;) Zapewne przeszkadza to w pracy silnika ? Czy nie ? Na jakiejś stronie czytałem że można to odłączyć. Ktoś może mi to wytłumaczyć ? :)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Pytaj BRT, ma doświadczenie w pozbywaniu się ekologicznych patentów Nissanowskiej produkcji spod maski.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

Najprościej to wywalić i pozalepiać wszystkie dziury.
To ma zbierać część spalin i dostarczać do kolektora ssącego, wiec zabrać troche mocy :wink:
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

tak też myślałem że to mi nie będzie potrzebne :D

dzięki
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
idh
Coś już wiem
Coś już wiem

EGR w S14 powoduje "zawachnie" pomiedzy 2000-2500 obr. Wkurzalo mnie, wiec to odlaczylem. Wplywu na emisje spalin nie ma praktycznie zadnego. Zaslepilem jeden wezyk, bo usuniecie calego EGR nie jest takie latwe!

Pozdr
Adam
287 KM, 375 Nm przy 0.9 bara na seryjnej turbinie, 1/4 mili 14.17 (Hockenheim - Public race days 2007. Aktualna lista modow - tutaj. Bodykit BOMEX.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

1 wężyk ? to chyba wiem który
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

ten wężyk ?

KLIK
Awatar użytkownika
idh
Coś już wiem
Coś już wiem

Dokladnie ten.

IDH
287 KM, 375 Nm przy 0.9 bara na seryjnej turbinie, 1/4 mili 14.17 (Hockenheim - Public race days 2007. Aktualna lista modow - tutaj. Bodykit BOMEX.
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

juz jakis czas temu to zrobilem i faktycznie pomaga
az milej sie jezdzi
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Odgrzewam temat.

Chcialbym wiedziec dlaczego EGR powoduje szarpanie w pewnym zakresie obrotow. Jest chyba oczywiste ze jak samochod zjezdzal z tasmy w 1996 roku to nie szarpal. Skoro teraz szarpie to cos innego musi dawac ciala a odlaczenie EGR jest rozwiazaniem na okolo.

Z serwisowki wynika ze zawor sie otwiera gdy dodajemy gazu (co by bylo logiczne - moze brakuje powietrza na nagle depniecie ? ) a nie gdy utrzymujemy stale obroty.

Zatem czy ktos moze mnie oswiecic co jest nie tak ze szarpie po podlaczeniu EGR?
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

trudno powiedziec czy tak bylo w nowych autach prosto z tasmy, ale dziwne jest ze przytrafia sie to w kazdym s14, wiec moze poprostu ten typ tak ma
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

dorzuce swoje 2 grosze: EGR zdejmuje kupa ludzi jezdzacych nissanami (te kilka procent wiecej NOx jakos szczegolnie srodowisku nie zaszkodzi). jednak nie zawsze okazuje sie to zdrowe dla silnika. W niektorych przypadkach (rzadko ale zawsze) komputerek potrafi miec problemy. Mialem tak ale nie w sr20 tylko ga16 (niskie, falujace obroty i zle proporcje mieszanki po zdjeciu EGRa). wiem ze w niektorych przypadkach sie to zdaza (nie tylko w ga16).
pzdr
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
StefanS
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Kawałek teorii na temat recyrkulacji spalin: (za forum streetracing.pl)

Korekcja od poziomu recyrkulacji spalin

Obecność gazów spalinowych w mieszance paliwowo-powietrznej zmniejsza szybkość jej spalania. W celu poprawienia efektywności procesu spalania w stanach pracy, w których włączona jest recyrkulacja spalin, należy zwiększyć kąt wyprzedzenia zapłonu (aby maksimum ciśnienia spalania wystąpiło w odpowiednim oddaleniu od GMP). Korekcja taka ma tylko miejsce przy rozgrzanym silniku, w zakresie ustalonych małych lub średnich obciążeń silnika.

Na poniższym rysunku przedstawiono charakterystykę zapłonu po uwzględnieniu recyrkulacji spalin wykonaną dla dwóch obciążeń silnika przy prędkości 2500 obr/min. Jak widać na rysunku, wpływ poziomu recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu jest bardzo duży. Zwiększenie recyrkulacji spalin o 12% może wywołać koniecznoąć zwiększenia wyprzedzenia zapłonu nawet o 20 stopni kąta obrotu wału korbowego.

Obrazek
Wpływ stopnia recyrkulacji spalin na wartość kąta wyprzedzenia zapłonu silnika o pojemności 1,3 l
Nissan 200sx S14 Silvia
Obrazek
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Podsumowując:
- Mieszanka zasyfiona splinami wolniej się spala

Wniosek:
- wywalić cały EGR w cholere, a kolektor wydechowy i ssacy zaślepić można urwać z 1kg :D

Nie wiem jak w SR20DET ale w SR20 ja to robilem tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie moge znaleść reszte grató ktre wywalelem przy tej operacji ale to byly jakieś dwie gruchy z metr przewodzdów gumowych, jakiś elektrozaworek no i rura łącząca.
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja tez wywaliłem EGR u siebie i jakos nie zaszkodziło , a czy pomogło to sie okaze na hamowni :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki SR”