Awaria SR20DET Uszczelka ?

Wszystko na temat silników SR

Moderator: Moderator

Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam to mój pierwszy post wiec chciałbym się przywitać , zrobię to tez w odpowiednim dziale ale to trochę później .
Chciałbym się z wami podzielić moim problemem i może wspólnymi siłami go rozwiążemy
tak więc w kilka dni temu podczas "Energicznej" jazdy przy ok 160 km/h nagle zauważyłem poważne ilość białego dymu za moim samochodem po czym zacząłem zwalniać do najbliższego zjazdu oczywiście silnik już nie pracował prawidłowo szarpał, zatrzymałem się i rozpocząłem obdukcje czekając na hol. w ostatnim tłumiku był spory nalot prawdopodobnie oleju na zderzaku też była mgiełka z wydech coś kapało i nie było to wcale tłuste bardziej przypominało to płyn chłodniczy . Gdy otworzyłem maskę zobaczyłem ze zabezpieczenie ciśnieniowe korka nie wytrzymało i wycisnęło płyn chłodniczy do komory silnika spróbowałem odpalić auto zaraz zaczęło dymić z tłumika oraz od strony turbosprężarki w tym momencie zgasiłem auto i z holowałem je do domu . Nie dało mi to spokoju i następnego dnia spróbowałem odpalić auto dalej szarpało i zaraz był kłęby dymu za mną, ściągnąłem wydech uszczelka pomiędzy DP a dalszą częścią wydechu była rozwalona a turbo przy łączeniu z DP było mokre (płn chłodniczy)
Oczywiście samego płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie było , a pod korkiem oleju było tzw Masło , Domyślam się że to uszczelka pod głowicą w miejscu gdzie znajduje się kanał wodny . Ale nie pasuje mi do tego mokre turbo .

Przepraszam za moje wypracowanie chciałbym po prostu wam to dobrze opisać
jeżeli też pomyliłem działy to proszę o przeniesienie
Awatar użytkownika
skwaromir
Coś już wiem
Coś już wiem

Jak płyn poszedł na cylindry to musiał się też jakoś stamtąd wydostać. Część poszła w olej, a część zaworami w wydech. Tak na logikę :)
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

ale w takim razie chyba turbo od zewnątrz nie powinno być mokre ?
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

mogło się uszczkodzić turbo na tyle iż puściło wodę i olej przez siebie ale to by nie tłumaczyło nierównej pracy silnika...
również obstawiam uszczelkę i jeśli tak się stało to miałeś dużego farta iż nie dostało się tam na tyle dużo wody (a może własnie jednak tak się stało..) i zwiększyło się sprężanie które zgniotło korbe i wykrzywiło. W niektórych przypadkach kończy się to wyjściem korby bokiem ;)
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

jak masz masło pod korkiem to bankowo uszczelka pod głowicą
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

Binio_ pisze:mogło się uszczkodzić turbo na tyle iż puściło wodę i olej przez siebie ale to by nie tłumaczyło nierównej pracy silnika...
również obstawiam uszczelkę i jeśli tak się stało to miałeś dużego farta iż nie dostało się tam na tyle dużo wody (a może własnie jednak tak się stało..) i zwiększyło się sprężanie które zgniotło korbe i wykrzywiło. W niektórych przypadkach kończy się to wyjściem korby bokiem ;)
jeżeli zgniotło korbę to już chyba bym silnika nie odpalił co nie ?
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Porzuć nadzieję, uszczelka kaput i tyle.
Sciągaj ją i zobacz jakie są straty. I miej nadzieję, że nie doszło do "sprężenia" wody w komorze.
Możliwości się wyczerpały.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
Konrad
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Profesor pisze:
Binio_ pisze:mogło się uszczkodzić turbo na tyle iż puściło wodę i olej przez siebie ale to by nie tłumaczyło nierównej pracy silnika...
jeżeli zgniotło korbę to już chyba bym silnika nie odpalił co nie ?
zależy jak bardzo jest zgięta, jak wylatuje bokiem to już hardkor, ale mogła pójść delikatnie i na oko nie będzie tego widać, auto będzie odpalać jeździć, po kompresji będzie widać czy coś jest krzywe, ale niestety to sprawdzisz dopiero po wymianie uszczelki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Konrad
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

kamilp1908 pisze: Możliwości się wyczerpały.
Nie koniecznie, mógł blok pęknąć przy łączeniu z tuleją
Obrazek
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Konrad pisze:
kamilp1908 pisze: Możliwości się wyczerpały.
Nie koniecznie, mógł blok pęknąć przy łączeniu z tuleją
Znasz problem z doświadczenia ;) ;) ;)
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

No to jestem przerażony tymi konsekwencjami tego zdarzenia mam nadzieje że to tylko uszczelka
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

Tak jak kolega Binio_ skojarzył mój nick z pytaniem odnośnie Korbowodu z awaria jaką tu opisywałem
Więc opisze to czego się dziś dowiedziałem, straty są dość poważne dostał 3 cylinder ale to nie koniec głowica była krzywa świece się wypaliły na 2 cylindrach a sama uszczelka też się wypaliła, uszczelniaczy zaworowych też nie było i turbo nie było dokręcone ale to już chyba nie związane z tym wypadkiem
Mechanik chce oddać korbowód do prostowania jednak ja obawiam się o jego wytrzymałość w późniejszych modyfikacjach silnika a mam dostęp do Sr20de i tu jest problem ....

a więc mam pytanie czy korbowód z sr20de pasuje do sr20det

lub pozostać przy prostowaniu korbowody ponieważ muszę mieć auto pilnie poskładane
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

uzywana korbe z sr`a deta kupisz za 50zł,jutro moge czegos poszukac w czelusciach garazu
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

Potrzebował bym go szybko na jutro najlepiej do auto ma być gotowe do końca tygodnia
wiec raczej pozostaje prostowanie no chyba ze korba z N/a Pasuje ?
Profesor
Coś już wiem
Coś już wiem

Witam , Auto dalej nie zrobione a ja bije się z myślami co zrobić okazało się że tłok numer 3 jest o 1 mm niżej niż jego kolega i zastanawiam ie czy jest to wystarczający powód do rozbierania dołu i wymiany lub wyprostowania tej korby , Obawiam się ze jeżeli to zostawię to osiągniecie większych mocy lub też upalania auta staja się niemożliwe

Doradźcie coś panowie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki SR”