Spalanie stukowe

Wszystkie inne silniki

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

Po wstawieniu Walbro 255l/h i zwiekszeniu cisnienia paliwa do ok 6 Bar nadal przy wysokich predkosciach obrotowych i duzym obciazeniu slychac lekkie stuki ( doladowanie 0.5 Bar ), czy niezbedna bedzie jednak wymiana wtryskiwaczy na wieksze ( mam fabryke ) czy moze to ulec poprawie po zalozeniu IC? Jednak i teraz dolot mam wyprowadzony do nadkola takze powietrze zasysane jest na 100% zimne. Jeszcze zastanawiam sie czy moze lepiej pobawic sie w zmiane mapy paliwa i zaplonu w komputerze?

czyli systematyzujac, co najpierw, wtryski, IC czy chip ?
Nissan 240sx KA24ET '90
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

pszamrej pisze:Po wstawieniu Walbro 255l/h i zwiekszeniu cisnienia paliwa do ok 6 Bar nadal przy wysokich predkosciach obrotowych i duzym obciazeniu slychac lekkie stuki ( doladowanie 0.5 Bar ), czy niezbedna bedzie jednak wymiana wtryskiwaczy na wieksze ( mam fabryke ) czy moze to ulec poprawie po zalozeniu IC? Jednak i teraz dolot mam wyprowadzony do nadkola takze powietrze zasysane jest na 100% zimne. Jeszcze zastanawiam sie czy moze lepiej pobawic sie w zmiane mapy paliwa i zaplonu w komputerze?

czyli systematyzujac, co najpierw, wtryski, IC czy chip ?
Zrobie maly OT...to chyba pierwsze 2.4 T w PL :!:
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

Zrobie maly OT...to chyba pierwsze 2.4 T w PL
o kurcze... nie wiedzialem... juz więcej nie będę... :D
Nissan 240sx KA24ET '90
Awatar użytkownika
cinx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

pszamrej, a odprężałeś silnik?
S13
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

sprawdz AFR na szerokopasmowce

Jezeli zalozyles turbinke a nie robiles nic z komputerem to zapewne paliwa braklo.
Byc moze wtryski to wydola, ale moze trzeba je bardziej otworzyc.
Podejdz do tematu kompleksowo bo w niedlugim czasie wyparuje ci uszczelka pod glowica .. albo tloki
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

cinx pisze:pszamrej, a odprężałeś silnik?
nie odprezalem, oryginalnie jest 9.1:1, nie moze tak zostac?

[ Dodano: Sro 12 Gru, 2007 18:29 ]
blurek pisze:sprawdz AFR na szerokopasmowce
narazie mam sama sonde, brkuje mi kontrolera
Jezeli zalozyles turbinke a nie robiles nic z komputerem to zapewne paliwa braklo.
Byc moze wtryski to wydola, ale moze trzeba je bardziej otworzyc.
Podejdz do tematu kompleksowo bo w niedlugim czasie wyparuje ci uszczelka pod glowica .. albo tloki
czyli samo zwiekszenie cisnienia wtrysku niewiele pomoze?
Nissan 240sx KA24ET '90
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Nie wyczytałem nigdzie że masz IC, tylko ze chcesz założyć więc zrób to jak najszybciej, potem zestrój auto.
Wtryski powinny dać radę, tylko trzeba żeby lały więcej.

Gorące powietrze to Twój największy wróg.

I nie męcz na razie tego auta.

Może byś opisał ten projekt.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

1. Pamietaj ze Walbro pracuje na wyzszym napieciu... Powinno sie zrobic oddzielny obwod aby uniknac spadkow napiecia (ale to przy wysilonych autach, przy standardowym zasilaniu ma akceptowalne parametry)

2. Masz jeszcze regulator cisnienia na listwie, jak chcesz zwiekszyc dawke to musisz go zmienic i zalozyc jakis z regulacja.

3. IC - jak juz wspomnial Karrlos

4. Jak dodajesz turbo warto mimo wszysto dodac choc by swinke (jesli nie robisz remapu)...
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

Karrlos pisze:Nie wyczytałem nigdzie że masz IC, tylko ze chcesz założyć więc zrób to jak najszybciej, potem zestrój auto.
Może byś opisał ten projekt.
IC wlasnie dzis zalozylem, jest lepiej jednak stuki na wysokich obrotach nadal sie pojawiaja
Ok opisze co i jak wrzuce pare fotek
1. Pamietaj ze Walbro pracuje na wyzszym napieciu... Powinno sie zrobic oddzielny obwod aby uniknac spadkow napiecia (ale to przy wysilonych autach, przy standardowym zasilaniu ma akceptowalne parametry)
2. Masz jeszcze regulator cisnienia na listwie, jak chcesz zwiekszyc dawke to musisz go zmienic i zalozyc jakis z regulacja.
3. IC - jak juz wspomnial Karrlos
4. Jak dodajesz turbo warto mimo wszysto dodac choc by swinke (jesli nie robisz remapu)...
1. Wlasnie wczoraj do tego doszedlem, myslalem najpierw ze cos jest z instalacja nie tak bo zaczelo mi palic bezpiecznik 10A na pompie, doczytalem potem ze Walbro moze ciagnac nawet do ponad 15A
2. Regulator siedzi juz Nismo w miejsce fabrycznego
3. Juz jest
4. Przymierzam sie wlasnie do remapu, na razie studiuje procedury programowania Epromu

A tak poza tym to wydaje mi sie ze nieco dziwne jest to spalanie stukowe ( jesli to JEST spalanie stukowe ), czy nie powinno ono wystepowac takze przy mocnym otworzeniu przepustnicy jadac wolno na wysokim biegu?
U mnie jest to slyszalne tylko na wysokich obrotach przy gwaltownym przyspieszaniu
Nissan 240sx KA24ET '90
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Porównaj jakie masz doładowanie (jadąc wolno - pojęcie względne ) przy niskich obrotach, a jakie masz doładowanie przy wysokich - Proste ?
Im więcej ładuje turbo tym więcej potrzeba paliwa.

IC schłodziło powietrze i przesunęły się stuki na później. Teraz to już wtryski musza więcej lać.

Pamiętaj przy strojeniu o AFR , oczywiście sonda szerokopasmowa.
EGT też by się przydało kontrolować.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

No i oczywiscie mieliscie racje, wprawdzie szerokopasmowki jeszcze nie mam ale swiece po wykreceniu wszystkie biale!

Jakos strasznie ubogo jest, czy warto posprawdzac wtryski czy nie pozapychane sa?
Jezdze na razie max 0.2 Bara i na zwiekszonym cisnieniu paliwa z 3 do 5 Bar a pomimo to jest tak ubogo??
Nissan 240sx KA24ET '90
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

4 razy juz bylo ... konieczny remap zeby lac wiecej ...
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
pszamrej
Coś już wiem
Coś już wiem

remap juz zrobilem pod wtryski 370 ( bo takie wstawilem ), czekam na kasowarke epromu i bede testowal
Nissan 240sx KA24ET '90
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki reszta”