T28 w Ca18
Moderator: Moderator
Piszecie tu ze orginalnie chodzi na 0.6 a T25 na 0.8. Juz nic nie rozumiem przeciez cisnienie to cisnienie. Wiec może ktoś określi dokladnie ile ustawic? Będe starał sie ustawic wastem od t28 przez podlozenie podkladek . Ale to i tak jutro jak mi sie uda gdzies kupic w poznaniu rury na dolot bo org sie zagina .
Ja widze roznice w turbinach .. serio serio ... sam nawet zakladalem to turbo i wyjmowalem zepsute. Wiec prosze wytlumacz mi czemu podkladki pod mocowanie wastegatu sie nie nadają. Ja sie nie upieram ale lubie wiedziec. I prosze wyjasnij mi czym sie rozni 0.8 z T25 a 0.8 z T28 . Nie mądraluje
naprawde jestem głodny wiedzy.
- dziubas
- -#Klubowicz

- Kontakt:
nalej do miski wody wez slomke i wez np. rure od odkurzacza ,dmuchnij z ta sama sila i zobacz z ktorej poleci wiecej bombli ja to tak rozkminiam ,ale moge sie mylicczym sie rozni 0.8 z T25 a 0.8 z T28
patrzac z punktu fizyki wydawalo by sie ze 0,8 jest rozne od 0,6 baaaa nawet 0,6 jest mniejsze od 0,8, mądralujac dalej mozna by wysnuc wniosek ze T28 wystarczy ze bedzie sie wolniej krecic aby uzyskac 0,8bara ... i..... roznica powinna byc tylko w tym ... pytanie jeszcze gdzie jest mierzone to cisnienie ... mierzac ZA przepustnica cisnienie powinno byc takie samo aby uzyskac te sama moc ....
teraz przydal by sie wyklad (mowie serio) aby dowiedziec sie czemu w praktyce jest inaczej
teraz przydal by sie wyklad (mowie serio) aby dowiedziec sie czemu w praktyce jest inaczej
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Głodni wiedzy kiepsko szukają widzę
Różnica to przede wszystkim temeratura do jakiej nagrzewa powietrze t25 i t28 a to wiąże się z masą powietrza.
Do t28 poleca się duży cooler, wtedy też będzie dmuchać 0.6 bara a przecież objętość układu dolotowego zwiększa się drastycznie, temperatura nadal spada i tego już chyba nie trzeba tłumaczyć.
Poszukajcie bo o tym już było wiele dyskusji.
Różnica to przede wszystkim temeratura do jakiej nagrzewa powietrze t25 i t28 a to wiąże się z masą powietrza.
Do t28 poleca się duży cooler, wtedy też będzie dmuchać 0.6 bara a przecież objętość układu dolotowego zwiększa się drastycznie, temperatura nadal spada i tego już chyba nie trzeba tłumaczyć.
Poszukajcie bo o tym już było wiele dyskusji.
200 SXy są zajefajne... nom czy ktoś śmie zaprzeczyć?? <killer>
fakt, zapomnialem o temperaturze, przepraszam
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
hmm to jakie mam cisnienie ustawic? mierzone za przepustnicą? lub mierzone na wężyku od wastegate? Samochod na seryjnym kompie. Rozumiem roznice apropos pojemnosci ukladu ale uklad jest naprawde prawie nie zmieniony, wiec nie do konca rozumiem 
Poszukam w szukajce. Ale nie krępujcie sie powiedziec ile skoro to takie oczywiste i tyle mówiono ,mówiło się.
Poszukam w szukajce. Ale nie krępujcie sie powiedziec ile skoro to takie oczywiste i tyle mówiono ,mówiło się.
Zamiast stosowac podkladki pod wastegate lub actuator zaloz lepiej do T28 Twoj actuator z T25 ! i w ten sposob pozbedziesz sie problemu !!pitbull pisze:hmm to jakie mam cisnienie ustawic? mierzone za przepustnicą? lub mierzone na wężyku od wastegate? Samochod na seryjnym kompie. Rozumiem roznice apropos pojemnosci ukladu ale uklad jest naprawde prawie nie zmieniony, wiec nie do konca rozumiem
Jesli jeszcze niewiesz to actuator to ta pucha cisnieniowa z palakiem podlaczonym do wastegate !!
Rozwiazanie to jest 2 co do prostoty i latwosci matazu !! Cisnienie na zagarku (jesli masz zamatowany) pokazuje cisnienie w kolektorze dolotowym (wezyk podlacza sie do rurki po lewej stronie przepustnicy)
Cisnienie dla turbiny podaje wezyk podlaczony do muszli ssacej !
Pozdro i milego grzebania
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Ok dzięki chłopaki , wiem co to jest actuator itp ale prosiłbym o napisanie jakie cisnienie mierzone za przepustnicą powinien obsłużyc seryjny komp . I jakie powinno byc orginalnie.
Chodzi o to zeby nie bylo za ubogo
Chodzi o to zeby nie bylo za ubogo
-
ChEsTeR
W swoim silniczku mozesz dmuchac do 1 bara jezeli masz dobra pompe paliwa jezeli nie to polecam zostawic na 0.6 i zaczc sie bawic w inne usprawnienia.