problem z turbo ??

Wszystko dotyczące użytkowania, dobierania, eksploatacji turbin oraz ew.napraw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
suchy071
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

witam potrzebuje odpowiedzi na pewne nurtujące mnie pytanie... ale do żeczy... przymierzam się do kupna nowej nyski troche rozmawiałem z właścicielem i napisał mi:

z jedynych wad jakie sx posiada to to ze jak sie go odpala to trzeba troszke gazu dodac...ale sadze ze to jakis czujnik albo od przerobek juz tak jest, ale potem pracuje ladnie rowno, tylko odpalanie z lekkim dodanie gazu bo tak to mozna krcic rozruisznikiem i nic,moze tez jest tak teraz bo chlodno jest-w lato odpalalem bez dodania gazu. no i jak jest zimny to czasem potrafi turbo puscic oleju troche i przydymic z wydechu,ale jak sie rozgzeje to nie puszcza zadnego dymku
tylko czasem tak pusci tego oleju jak jest jeszcze nie zabardzo rzgrzany i olej nie dostanie dobrej temperatury i turbina cisnienia
turbo luzu nie ma, tylko taki co powinien byc czyli poprzeczny lekki, a wzdluzngo zero, a ten poprzeczny to jest bo potem jak sie rozgrzeje to sie uszczelnia..ale skoro miales sx to pewnie to wiesz

200SX S13 już miałem ale niestety moja przygoda skończyła się z nim szybciej niz zaczeła autko zostało zdemolowane.... ;/ więc w dalszym ciągu jestem nowicjuszem co do Nyski

1. i tutaj takie pytanie jaka może byc przyczyna że autko niechce odpalić bez dodania gazu ??
2. co z tym olejem i turbo ?? jaka może być tego przyczyna ??
3. koszta zrobienia tego

dodam tylko że silnik jest zakuty i jego moc wynosi ponad 260 kucy i około 330Nm

HELLLP :)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

1. Zanieczyszczona przepustnica lub AR
2. Jak dymi tylko na zimnym to prawdopodobnie odma - to by też tłumaczyło problemy z odpalaniem, olej zbiera się na rurkach dolotu, zasyfia przepustnicę, jak silnik złapie to już idzie, jak dasz mu w gwizdek to spala ten olej i stąd dymek - kup sobie oil catch tanka (200zł) - założysz do tego auta, przejedziesz 50km i będziesz wiedział ile oleju przez odmę wywala (jeśli dużo to pierścienie do roboty) - nawet jak tego auta nie kupisz to taki catch tank się przyda do innego ;)

3. Trudne do oceny przed rozebraniem silnika - jeśli pierścienie są faktycznie do roboty to praktycznie cały remont silnika..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

jakby co ja mam catch tanka for sale nopwy w pudelku okragly za 140zl
Awatar użytkownika
suchy071
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dzieki za odpowiedź, z tego co z nim rozmawiałem to remont silnika był robiony niedawno i właśie był zakuty.... więc jeśli to pierścienie to znowu remont silnika.... hmmm dało mi to troche do myslenia.... dzięki jeszcze raz ;]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

można zakatować silnik 3kkm po remoncie - przy podniesionej mocy i kiepskim paliwie to żaden problem... ewentualnie na seryjnym dolocie ...

nie twierdzę że ten egzemplarz jest zakatowany - zwracam tylko uwagę że fakt że był remontowany niedawno wcale nie świadczy że jest teraz w dobrym stanie ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Turbo”