W tym tygodniu pojawił się ten problem.
Coś zaczęło hałasować od strony alternatora w momencie jak w dzień było zimno i padałlo. Pierwsze podejrzenia na alternator (w trakcie remontu silnika został wymieniony na regenerowany - moze go źle złożyli? nie wiem) Było tak we wtorek, środe i czwartek jak padało i było mokro i zimno.
Wczoraj przestało padać, rano było ciepło i sucho - odpaliłem, dojechałem do pracy - silnik pracuje równiutko, zero hałasowania - nic zupełnie.
Stąd pytanie - co ma wilgoć do mechaniki/alternatora itp.??? (jak dla mnie to pytanie w stylu co ma piernik do wiatraka:) ale prawda jest taka że tylko wtedy mam te objawy)
cos halasuje jak pada deszcz
Moderator: Moderator
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
mokry pasek?
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Możliwe, ale wydaje mi sie że mimo deszczu to po rozgrzaniu silnika teoretycznie powinien się uciszyć. Tak się nie dzieje.Czy jest możliwe że jak złapie wilgoci to kurczy się i naciąga alternator tak że tamten zaczyna hałasować (łożyska itp)?. Raczej nie sądzę żeby aż takie rzeczy mialy miejsce. Teraz wrócilem do domu i silnik chodził cicho - od początku do końca.
Mam kupić parasolke i zamontować na klapie czy co??

Mam kupić parasolke i zamontować na klapie czy co??
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
moze cos nie teges z regenerowanym alternatorem?
zdejmij pasek i pokrec...
niepodokrecane jakies sruby? cos trze/uderza?
moze koty ci pod maske wlaza jak pada, i je po kolei wkreca w paski...
zdejmij pasek i pokrec...
niepodokrecane jakies sruby? cos trze/uderza?
moze koty ci pod maske wlaza jak pada, i je po kolei wkreca w paski...
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
pierwsze podejrzenie padlo na alternator - pewnie skonczy sie rozbiorka i zobaczymy co dalej bedzie.
Koty raczej odpadaja, choc ostatnio ich liczebnosc zmalala w poblizu mojego bloku
Koty raczej odpadaja, choc ostatnio ich liczebnosc zmalala w poblizu mojego bloku
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
no to wlasciwie wszystko juz jasne...mysza pisze: Koty raczej odpadaja, choc ostatnio ich liczebnosc zmalala w poblizu mojego bloku
powodzenia w rozbieraniu
- m0rr1s
- Postojebca

- Kontakt:
A sprawdź czy to wszystko jest prosto przykrecone... u mojego ojca w astrze np. jak jest zimno to pasek lubi sobie różne dźwięki dziwne wydawać... a wszystko dlatego, bo ma lekko krzywe koło pasowe od wspomagania.
jak sam pasek zwilzysz dto wydaje jakies szmery? bo u nas to dziala jak chwilowe smarowanie ; )
jak sam pasek zwilzysz dto wydaje jakies szmery? bo u nas to dziala jak chwilowe smarowanie ; )
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.

Dzisiaj się wyjaśniło co hałasowało. Przy ciepłej pogodzie z silnika również zaczęły dochodzić ciche, ale dla wprawnego ucha zauważalne hałasy. Podniosłem maskę no i oczywiście było głośniej z okolic alternatora - patrzę a tam pasek klinowy scięty o ok. 1/8 szerokości i sznury z paska kołatają o alternator.
Stąd pytania:
- Spierdolony montaż paska? Sam nie robiłem tylko pewien serwis - jeśli się okaże, że przy remoncie poknocili sporo to powiem o jaką firmę chodzi (bo cenią się dość wysoko).
- Da się na tym zrobić ok 1.5 km żeby dojechać o własnych siłach po ProjectXS (tak na marginesie czy ktoś poleca tę firmę:)
bo u nich jeszcze nie byłem) Choć jak to cholerstwo co się majta wkręci mi się w Visco to może nie być za wesoło...
Stąd pytania:
- Spierdolony montaż paska? Sam nie robiłem tylko pewien serwis - jeśli się okaże, że przy remoncie poknocili sporo to powiem o jaką firmę chodzi (bo cenią się dość wysoko).
- Da się na tym zrobić ok 1.5 km żeby dojechać o własnych siłach po ProjectXS (tak na marginesie czy ktoś poleca tę firmę:)
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
jak ci sie w wiatrak wkreci to nic tam, qpa bedzie jak w pompe oleju 
jak jezdziles do tej pory i dawalo rade, to moze jeszcze pojezdzi. obserwuj kontrolki, jak jak cos nie tak to od razu stop i tyle...
1.5km to nie taka straszna odleglosc.
a jak nie to na sznurek i tachac...
jak jezdziles do tej pory i dawalo rade, to moze jeszcze pojezdzi. obserwuj kontrolki, jak jak cos nie tak to od razu stop i tyle...
1.5km to nie taka straszna odleglosc.
a jak nie to na sznurek i tachac...
albo utnij drania. skombinuj nowy i tyle, to nie remont silnika w koncu.. 
Jutro obcinam ustrojstwo i jade na wymiane...
Jak się okaże, że coś jeszcze jest wysrane to na obcinaniu sznurów z paska się nie skończy
Jak się okaże, że coś jeszcze jest wysrane to na obcinaniu sznurów z paska się nie skończy
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Przyczyną był pasek, który ześlizgnął się o jeden rowek i dlatego go scięło. Po wymianie wszystko chodzi cichutko i jest git. Temat można zamknąć...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski