cos halasuje jak pada deszcz

Wachacze, klatki , rozpórki, armortyzatory, drązki, gumy itp.

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

W tym tygodniu pojawił się ten problem.
Coś zaczęło hałasować od strony alternatora w momencie jak w dzień było zimno i padałlo. Pierwsze podejrzenia na alternator (w trakcie remontu silnika został wymieniony na regenerowany - moze go źle złożyli? nie wiem) Było tak we wtorek, środe i czwartek jak padało i było mokro i zimno.
Wczoraj przestało padać, rano było ciepło i sucho - odpaliłem, dojechałem do pracy - silnik pracuje równiutko, zero hałasowania - nic zupełnie.
Stąd pytanie - co ma wilgoć do mechaniki/alternatora itp.??? (jak dla mnie to pytanie w stylu co ma piernik do wiatraka:) ale prawda jest taka że tylko wtedy mam te objawy)
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mokry pasek?
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Możliwe, ale wydaje mi sie że mimo deszczu to po rozgrzaniu silnika teoretycznie powinien się uciszyć. Tak się nie dzieje.Czy jest możliwe że jak złapie wilgoci to kurczy się i naciąga alternator tak że tamten zaczyna hałasować (łożyska itp)?. Raczej nie sądzę żeby aż takie rzeczy mialy miejsce. Teraz wrócilem do domu i silnik chodził cicho - od początku do końca.

Mam kupić parasolke i zamontować na klapie czy co?? :lol: :lol: :lol:

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

moze cos nie teges z regenerowanym alternatorem?
zdejmij pasek i pokrec... :mrgreen:
niepodokrecane jakies sruby? cos trze/uderza?

moze koty ci pod maske wlaza jak pada, i je po kolei wkreca w paski... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

pierwsze podejrzenie padlo na alternator - pewnie skonczy sie rozbiorka i zobaczymy co dalej bedzie.

Koty raczej odpadaja, choc ostatnio ich liczebnosc zmalala w poblizu mojego bloku :mrgreen:

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mysza pisze: Koty raczej odpadaja, choc ostatnio ich liczebnosc zmalala w poblizu mojego bloku :mrgreen:
no to wlasciwie wszystko juz jasne... :mrgreen:

powodzenia w rozbieraniu
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A sprawdź czy to wszystko jest prosto przykrecone... u mojego ojca w astrze np. jak jest zimno to pasek lubi sobie różne dźwięki dziwne wydawać... a wszystko dlatego, bo ma lekko krzywe koło pasowe od wspomagania.

jak sam pasek zwilzysz dto wydaje jakies szmery? bo u nas to dziala jak chwilowe smarowanie ; )
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Dzisiaj się wyjaśniło co hałasowało. Przy ciepłej pogodzie z silnika również zaczęły dochodzić ciche, ale dla wprawnego ucha zauważalne hałasy. Podniosłem maskę no i oczywiście było głośniej z okolic alternatora - patrzę a tam pasek klinowy scięty o ok. 1/8 szerokości i sznury z paska kołatają o alternator.
Stąd pytania:
- Spierdolony montaż paska? Sam nie robiłem tylko pewien serwis - jeśli się okaże, że przy remoncie poknocili sporo to powiem o jaką firmę chodzi (bo cenią się dość wysoko).

- Da się na tym zrobić ok 1.5 km żeby dojechać o własnych siłach po ProjectXS (tak na marginesie czy ktoś poleca tę firmę:) :?: bo u nich jeszcze nie byłem) Choć jak to cholerstwo co się majta wkręci mi się w Visco to może nie być za wesoło...

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jak ci sie w wiatrak wkreci to nic tam, qpa bedzie jak w pompe oleju :P

jak jezdziles do tej pory i dawalo rade, to moze jeszcze pojezdzi. obserwuj kontrolki, jak jak cos nie tak to od razu stop i tyle...

1.5km to nie taka straszna odleglosc.

a jak nie to na sznurek i tachac... :P
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

utnij :)
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

albo utnij drania. skombinuj nowy i tyle, to nie remont silnika w koncu.. :P
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Jutro obcinam ustrojstwo i jade na wymiane...
Jak się okaże, że coś jeszcze jest wysrane to na obcinaniu sznurów z paska się nie skończy 8)

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Awatar użytkownika
locdog
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

a moze to kornik Ci auto wpie*dala?:D
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Przyczyną był pasek, który ześlizgnął się o jeden rowek i dlatego go scięło. Po wymianie wszystko chodzi cichutko i jest git. Temat można zamknąć...

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie / Usztywnienie”