Cały czas świeci się zegarek i wyładowuje akumulator
Moderator: Moderator
Jest mały ale denerwujący problem . Nawet po wyciągnieciu kluczyka ze stacyjnki i zamknięciu auta świeci się wewnątrz zegarek w ciągu jednej nocy nic się niedzieje ale jak auto stoi dłuzej wyładowuje się akumulator . Co może być powodem tego , że zegarek cały czas się świeci ? Problem ze stacyjnką ? Jakiś klops w instalacji elektrycznej ? Każda pomoc będzie na wage złota 
cześć
wydaje mi się że zegarek świeci->są widoczne cyferki cały czas, tak ma być. A "rozładowywacza" akumulatora szukał bym w bagażniku. Jest tam taka mała lampka która ma podświetlać wnętrze komory po otwarciu klapy. Robi to raczej mizernie, ale rewelacyjnie rozładowuje akumulator bo potrafi ( przynajmniej u mnie bez powodu ) zaświecić się w najmniej oczekiwanym momencie i tak działać cały dzień/tydzień. Ale już nie długo... Przyszła wiosna i wnętrze auta idzie znów do garażu
wydaje mi się że zegarek świeci->są widoczne cyferki cały czas, tak ma być. A "rozładowywacza" akumulatora szukał bym w bagażniku. Jest tam taka mała lampka która ma podświetlać wnętrze komory po otwarciu klapy. Robi to raczej mizernie, ale rewelacyjnie rozładowuje akumulator bo potrafi ( przynajmniej u mnie bez powodu ) zaświecić się w najmniej oczekiwanym momencie i tak działać cały dzień/tydzień. Ale już nie długo... Przyszła wiosna i wnętrze auta idzie znów do garażu
Lampka bagażnika odpada bo leży gdzieś ale napewno nie w aucie . Teraz jakos nie moge sobie uswiadomic ale u mnie chyba zegarek jest podswietlony . Bede musiał sprawdzic trop z niecofaniem kluczyka do końca . Moze jeszcze jakies pomysły ?
- Andiqqqq
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Jak instalowalem radio to chciałem zrobic patent zeby radio gralo bez kluczyka w stacyjce. Wiec metoda z poloneza skrecilem kable z podtrzymania pamieci 12V i 12+V POWERa. W kazdym razie wiekszy prad na masie powodowal ze swiecilo mi sie nonstop podswietlenie zegara. Mam nadzieje ze to cos pomoże ale sprawdz czy wiazka od radia jest kupowana (najlepiej przejsciowka nissanowska nissan
iso) czy to jakas pajeczyna z kabli. Trzymam kciuki
Andiqqqq pisze: W kazdym razie wiekszy prad na masie powodowal ze swiecilo mi sie nonstop podswietlenie zegara.
Możesz mi to wytłumaczyć łopatologicznie bo jakoś nie kumam jaki związek na wiazka od radia z podswietleniem zegarka w licznikach ? Co prawda u mnie jest jakis straszny pająk z kabli w instalacji radiowej po poprzednim włascicielu .
-
Raceboy
Bro, to wszystko jest razem sprzężone. Zamontowaliśmy te wskaźniki u mnie ze Zwierzakiem i wcale nie mam pamięci zegara, lampki w aucie i prądu w plusie od radia
To jest kolejny Nissanowy ZONK 
Pamietaj ze jesli cos masz spaprane to moze isc jeszcze zasilanie na co innego. Wyciagniecie zaroweczki to raczej tylko zamaskowanie objawu, moga byc zasilane inne odbiorniki ktore rozladowuja akumulator, bo troche watpie aby sama zaroweczka tak drastycznie rozladowywala aku. Na kostce iso do radia masz napiecie podawane w chwili wlaczenia swiatel, sluzy np. do wlaczania podswietlenia w radiu lub wyciemnienia (dimmer).
Ja bym sie udal do dobrego elektryka bo taki objaw nie wrozy nic dobrego, a szkoda by bylo jak by przez jakies zwarcie w instalacji - ktoregos dnia nissan zamienil sie w ognisko
Ja bym sie udal do dobrego elektryka bo taki objaw nie wrozy nic dobrego, a szkoda by bylo jak by przez jakies zwarcie w instalacji - ktoregos dnia nissan zamienil sie w ognisko
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #005/06 Nie jestem alkoholikiem jestem koneserem bo pić nie muszę, piję bo lubię ...[/scroll]
najlepiej chyba podpiac sie amperomierzem do AKU i potem wylaczac kolejno obwody
jak cos robic to z sensem
jak cos robic to z sensem
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
odkopuje temeat mam ten sam problem tylko że po wyciągnięciu kluczyka świeci sie zegarek ii dmuchawy działają przejzałem bezpieczniki i przez przypadek zauważyłem ze jak wyjme 4 od dołu od strony dzwi kierowcy (niemam opisu do bezpiecznikow) to obiawy znikają gdzie szukać problemu ???
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
częściowo uporałem sie z problemem po wyjęciu kluczyka zegarek przestaje świecić dmuchawy nie dmuchają ale nadal sie swieci zarowka z dmuchaw
jeszcze jedno pytanie jak sie świeci dioda na wzmacniaczu do skrzyni to znaczy że wzmacniacz działa czy że poprostu dochodzi do niego prąd
jeszcze jedno pytanie jak sie świeci dioda na wzmacniaczu do skrzyni to znaczy że wzmacniacz działa czy że poprostu dochodzi do niego prąd
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!