Filtry Stożkowe

intercooler, orurowania, filtry powietrza, bovy,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
banan
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Pajak2444 pisze:Co do stozkowych filterkow to mam jedno pytanko !!!
Gdzie mozna zakupic taki filtr jak na zdjeciu ????
Pająk podobne filtry robi Pipercross. Kupic je można w Jcauto tuning coś tam.
Ja mam u siebie takie wiaderko gąbkowe i sobie chwale.

Spalanie nie wzrośnie napewno. Jest miło dla ucha na wysokich obrotach i generalnie chyba tyle jęsli chodzi o stozki.
Możliwe że więcej powietrza przepuszczają ale generalnie liczy się satysfakcja akustyczna :D
a że bokiem
patryk
Coś już wiem
Coś już wiem

ja dzisiaj zamontowałem zamówiony wczesnij zetawik k&n z adapterem i jestem b.zadowolony. air pucha i stary filtr poszedł w kąt do garazu i ja ciesze sie zaj...ym dzwiekiem który powoduje uśmiech na moich ustach:)
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

nie widzialem jeszcze tego linka na forum a wydaje mi sie bardzo przydatny - pomaga przy wyborze: http://www.mikekemper.com/elantra/filters/index.html
pzdr
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
Awatar użytkownika
kamil79
Coś już wiem
Coś już wiem

Zastanawia mnie czy występują jakieś spotrowe wkłady filtrów do standartowych obudów, i czy są lepsze od zwykłych wkładów.
rafus

Wkładka K&N - czy jest lepsza to nie wiem bo nie używałem, ale można ją po prostu umyć gdy się zabrudzi zamiast wymieniać na nową, jak ma to miejsce w przypadku oryginalnej.
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

czytalem duzo na temat wkladek sportowych - czesc uzytkownikow sadzi ze z lekko zmodyfikowanym airboxem (poszerzone wejscie i dodatkowy doplyw powietrza) jest to rozwiazanie lepsze od stozka (a na pewno lepsze od stozka bez jakiejs izolacji termicznej).
kilka osob opisywalo przesiadke ze stozka na sportowa wkladke i odwrotnie - mowili ze nie widac zadnej roznicy na korzysc stozka (oprocz dzwieku)
ja wybralem stozek, doprowadzilem zimne powietrz i teraz zbieram sie do zrobienia izolacji bo faktem jest ze jak sie jedzie w miare wolno to wiatrak strasznie rozgrzewa filtr.
'99 S14a - maszyna do: jarania sprzęgła, plucia ogniem, palenia gumy... jeździć niby też się da :]
Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Może jakieś foto ukazujące to czego dokolałeś ?
I może na hamowni spradzimy jaki efekt to przyniosło ??
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Coobcio pisze:Może jakieś foto ukazujące to czego dokolałeś ?
I może na hamowni spradzimy jaki efekt to przyniosło ??
jesli o mnie mowa to spoko tylko ze foto mam ale bez izolacji termicznej (wiec niedokonczone) a ze sprawdzeniem na hamowni o tyle lipa ze A) mialem nieszczelnego ICka wiec zanizony wynik od poczatku B) wyjalem od pierwszego hamowania 2 cat'y stad znow male zmiany mocy...
jak sie w koncu dorobie gtecha to zdejme filtr i sprawdze ze standardowym i ze stozkiem
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a ja mam takie troche pytanie z innej beczki...ktory:
1.blitz, nierdzewka do s14 (w gieldzie wystawiony) :wink:
2.k&n dedykowany do s14
3.inny dedykowany
4.inny, duzy, plug&play :wink:
? :roll:
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

oblookaj linka ktorego podalem kilka postow wyzej - jest idealna ospowiedzia na Twoje pytanie. A w skrocie jezeli nie chcesz isc w Apexi (drozszy) to K&N (lekko gorsza filtracja) - oba charakteryzuja sie lepsza filtracja od Blitza czy HKSa przy bardzo zblizonych przyrostach mocy.
ps. a co do obudowy stozka to sklecilem cos takiego (jeszcze nie pomalowane jak nalezy):
bylo TAK
jest TAK i TAK
a od strony silnika tak: TAK i TAK
pzdr
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

sorry przeoczylem :roll:
no to w sumie juz moge zamawiac, chociaz szkoda bo blitz jest fajny :wink:

btw.
fajna obudowa :)
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Adams pisze:oblookaj linka ktorego podalem kilka postow wyzej - jest idealna ospowiedzia na Twoje pytanie. A w skrocie jezeli nie chcesz isc w Apexi (drozszy) to K&N (lekko gorsza filtracja) - oba charakteryzuja sie lepsza filtracja od Blitza czy HKSa przy bardzo zblizonych przyrostach mocy.
ps. a co do obudowy stozka to sklecilem cos takiego (jeszcze nie pomalowane jak nalezy):
bylo TAK
jest TAK i TAK
a od strony silnika tak: TAK i TAK
pzdr

Bardzo ciekawie i solidnie to zrobiłeś, fajnie by było na hamowni zbadać ile to dało, ale mam też inny ciekawy pomysł jak zbadać skuteczność takiego rozwiązania. Chodzi o zbadanie temperatury powietrza jakie bezpośrednio zasysa stożek, musiałbyś załatwić w tym celu porządny termometr z dość dużym zakresem temperatur (widziałem kiedyś taki elektroniczny) i przymocować/przyklejić go bezpośrednio do filtra. Następnie testujesz, z zamontowaną obudową i bez zabudowy flitra (ale z tą plastikową rurą która ma doprowadzać powietrze of koss) Pierwsz oczywiście trzeba by było rozgrzać porządnie silnik, a następnie test, myśle że 15min jazdy w podobnym tempie w obydwu kombinacjach powinna przynieśc wymiere wyniki :D Ja jestem bardzo ciekaw tego co przyniosłyby takie testy, bo to może powiedzieć czy wato robić taką obudowe, jeżeli różnica byłaby np 5st to chyba nie warto, ale jeżeli byłaby to około 20st lub wiecej to już wydaje się to kuszącą wizją. W imieniu wszystkich zainteresowanych problemem gorącego powietrza pod maską chciałem poprosić cię o przeprowadzenie takiego testu... :mrgreen:

PS. przydałoby się też równolegle założyć jeszcze czujnik bezpośrednio przy kolektorze ssącym, przy przepustnicy żeby zobaczyć czy w silnikach turbo faktycznie temperatura powietrza zassanego ma coś do rzeczy nie. Ale tu już nie mam pomysłu jak zamontować czujnik i skąd taki wziąść, może ktoś z klubowiczów wpadnie na jakiś pomysł!? W tym momencie na podstawie dokładnej różnicy temperatury nawet bez hamowni moglibyśmy w przybliżeniu określić ile nam przybyło kucyków.
Awatar użytkownika
Adams
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

feh... no to znow robota :wink: postaram sie troche to przebadac ale nie bedzie to na bank w najblizszych dniach (chce zrobic wydech a potem dopiero mam w palanach rozebrac te puszke) powiem szczerze ze termometr juz mam - chce go wrzucic na stale przed kolektorem ssacym (ciagle ciazy mi smic i wole wiedziec jaka temperature ma powietrze idace do silnika).
Z doswiadczenia wiem ze wkladajac lape do filtra czuje ze jest on chlodniejszy ale nie tak duzo. Problem w tym ze na biegu jalowym i tak znajda sie miejsca przez ktore powietrze bedzie zassane z silnika - szczegolnie przez ten filtr weglowy (carbon cannister) ktorego okolic nie moge dobrze uszczelnic. Z plusow to nawet na luzi dmuchawa nie wali cieplym powietrzem bezposrednio na filtr (duzy +) a podczas jazdy wydaje mi sie ze w tej puszce moze sie najwyzej tworzyc lekkie cisnienie i nie sadze zeby wpadalo do niej duzo powietrza z silnika.
Co do pomiarow na hamowni to robilem przed i po ale sa totalnie nieadekwatne bo za pierwszym razem mialem totalna serie + nieszczelnosc na IC a za drugim szczelne IC, stozek i airbox, wywalone caty i walbro.
Wracajac do pomiarow to z czasem je zrobie ale trzeba bedzie na to troche poczekac.
pozdro!
Awatar użytkownika
Rey
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ok! Ja będe czekał z niecierpliwością, bo wkrótec również i przede mną stanie problem dolotu powietrza :wink: Ale pytanie.... z twoich obserwacji wynika że ten problem z gorącym powietrzem występuje głównie na biegu jałowym podczas postoju, a podczas jazdy już raczej to nie ma za dużo do gadania, więc pytanie, jaki jest tego sens wg ciebie skoro podczas postoju i tak nie wykorzystujemy mocy silnika, wykorzystujemy ją dopiero podczas dynamicznej jazdy kiedy twoim zdaniem dociera tam już chłodne ciśnienie?

To do tych pomiarów doszła by jeszcze opcja sprawdzenia temperatur podczas postoju na biegu jałowym, to też będzie przydatne info jeżeli faktycznie dmuchane jest wtedy tam tak gorące powietrze, bo zestawiając je z tymi pomiarami dokonanymi podczas jazdy, poznamy lepiej jaka jest zależnośc między temp powietrza zassanego przy stożku, do tej przy kolektorze, rozwieje to chyba ostatecznie kwestie temp powietrza w silnikach turbo, bo na razie z tego co przeglądałem forum to zdania są podzielone. Jedni uważają że nie ma znaczenia przy turbo, a drudzy że warto się jednak bawić, ja póki nie zobacze wyników nie opowiem sie za żadną ze stron, bo rzeczywistość nieraz juz mnie srogo zaskoczyła :!: :!: :!: :twisted:
Awatar użytkownika
MOGWAY
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

A może ktoś już próbował do stożka takie cudo zamontować
Załączniki
Mini turbina za filtrem stożkowym
Mini turbina za filtrem stożkowym
Sonhar é acordar-se para dentro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ dolotowy”