Zastanawiam sie nad odmiennym ulozeniem icka niz np mam ja - widac na fotkach - nie dosc ze krzywo, to jeszcze jedna z rur (ta miedzy ic a dolotem), jest przepchnieta pomiedzy chlodnica a sciana komory silnika - co powoduje ze sama chlodnica jest krzywa i zgnieciona, jak i sama rura intercoolera. Dmuchac dmucha, ale...
Pytanie teraz - czy ktos bawil sie w przenoszenie chlodnicy blizej silnika o jakies 7cm, i poprowadzenie rur IC pomiedzy gorna czescia chlodnicy a gorna belka podtrzymujaca chlodnice ? (przy korku) Rury mozna by poprowadzic od gory po obu rogach chlodnicy.
odleglosc przesuniecia chlodnicy w strone silnika = srednicy rur IC. Pomiedzy szczeliny powstale przez przesuniecie chlodnicy mozna wstawic plastikowe oslony.
Mysle ze takie rozwiazanie znacznie (hmm...) skroci rury IC, a co za tym idzie, zmniejszy laga odrobinke, w porownaniu do standartowego ulozenia rur, dodatkowo, nie trzeba bedzie kombinowac z przeniesieniem akumulatora do bagaznika - bo wlasciwie ta moja rura powinna byc poprowadzona w miejscu akumulatora a nie wcisnieta pomiedzy sciane a chlodnice... (w ogole moje toczydlo wyglada na razie jak frankenstein @@)
oczywiscie do tego potrzebny jest IC z odrobine innymi wlotami - np taki jak na ostatnim zdjeciu
Nie mam zamiaru robic V-mounta, bo to juz za duzo kombinacji.
Tak wiec - czy ktos kombinowal w tym kierunku i z jakimi rezultatami ? trzeba pamietac tez o takich glupotach jak domykanie maski silnika... bo moze "sie nie dac"