Kto wie co to jest???

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

okraglaczek

Kto mi powie co to jest??
Drugi komputer czy co?! Znajduje się to za bezpiecznikami koło kierowcy i wchodzi tam 84 przewody miedzy innymi sygnał z sondy lambda. Jak wie ktoś co to jest i po co to niech napisze. Silnik Sr20Di Było na tym napisane SMJ ale w książce serwisowej nic o tym nie ma i w ogóle te książki z Wyd Auto się nadaja.... nizej sa fotki pierwsza ecu wiadomo po co to, a druga fotka Smj ale nie wiem co to jest i poco
Załączniki
To jest moj Eccs kolo pedalow (bez skojarzen-))))
To jest moj Eccs kolo pedalow (bez skojarzen-))))
16-02-05_1717.jpg (35.38 KiB) Przejrzano 3723 razy
To jest to.... No wlasnie co???
To jest to.... No wlasnie co???
16-02-05_1727.jpg (26.25 KiB) Przejrzano 3723 razy
MICHU

W S13 to mi TO łączyło wiązke oplatającą silnik z wiązką która biegnie sobie wokół całego auta.
Dobrze mówie?? :)
okraglaczek

A to przypadkiem nie zluzy do sterowania silnikiem, bo po co tam wchodzi syg sondy lambda?
MICHU

nie czuje sie do końca na siłach żeby cos wiecej konkretnie napisać ale wydaje mi sie że jest to wtyczka do której dochodzą wszystkie sygnały z silnika i wpina sie ją do głównej wiązki która wędruje do ECU, stąd jest tam wejscei z lambdy.
Uważaj teraz... jak sie pomyliłem to zaraz po mnie pojadą... :D
ChEsTeR

To sie nazywa S.M.J - super multipoint junction taka duza wtyczka do laczenia wiazek, zeby kable nie lecialy bez przerwania przez caly samochod bo by sie tego ani ulozyc ani wyjac nie dalo.
Awatar użytkownika
jarkowy
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu
Kontakt:

NIc więcej dodać nic ująć - staje się ostatnio na tym forum niepotrzebny :wink:
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...

SKYRACING

OO\____/OO

602227141

Turbokiller

automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
okraglaczek

Dzieki chłopaki ze mi wyjaśniliście!!! :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”