Karrlos pisze:MAm pytanie - na ile AFR jest prawdziwy - o ile się może pomylić?
Na tyle na ile dokladna jest sonda waskopasmowa, ktrora ma bardzo waskie pasmo pomiarowe. W dodatku zmieniajace sie w zaleznosci od temperatury.
Przykladowy wykres sondy waskopasmowej dla roznych temperatur:
A tutaj dla porownania wykres z sondy szerokopasmowej bosch-a
EGT i inne wartości z czujników też się da wyświetlić ?
Jest mozliwosc tylko jest troche srania, dla termopar "K" trzeba by wykonac czesc analogowa ktora bedzie okropnie zakrecona (kupe wzmacniaczy operacyjnych) i wymagac bedzie kalibracji...
najlepiej to wykonac na jakims specjalizowanym ukladzie scalonym przystosowanym do takiej termopary np. MAX6675 (mi interfejs SPI wiec latwy do zastosowania z prockiem)
dokumentacja do niego tutaj:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX6675.pdf
Jednak jest jeden problem kupic go w polsce graniczy z cudem... no chyba ze ktos wezmie 1000szt. Do tego jeszcze czujnik (termopara typ "K"), ale jak wspominalem w innym topicu bede mial w atrakcyjnych cenach (juz w przyszlym tygodniu).
Moze tez bede mial te MAX-y jednak tylko 5-6 sztuk, wiec 1 lub 2 bede mogl odstapic. Sobie zostawiam 4szt. bo robie pomiar na kazdym cylinderku.
Czy można do tego podłączyć brzęczcek, który będzie informował o przekroczeniu wartości krytycznej na którejś z danych??
To najmniejszy problem wystarczy zmiana w sofcie, do tego 1 tranzystorek i jakis buzer.
Co do kosztow to niec sie juz autor wypowie.
Ja proponuje jeszcze polimerowy wyswietlacz (inaczej oled - organicled) bardzo ladnie wyglada i nie ma problemu z kontrastem i ograniczonym katem widocznosci....
2x16 na HD mozna kupic za okolo 60zl
[ Dodano: Czw Sie 24, 06 10:26 ]
Tak sobie idac do pracy wymyslilem troche prostsze rozwiazanie podpiecia EGT..
1. Potrzebne 2 wejscia w multiplekserku przetwornika A/C (ile jest w ATMEGA8 bo nie pamietam)
2. Pomiar zimnego zlacza zrealizowany np. na LM335 potem z niego na operacyjny o wzmocnieniu 1 (jako bufor) i na A/C
3. Sygnal z czujnika "K" na jakis operacyjny o wiekszym wzmocniwniu powiedzmy 16
4. Charakterystyka termopary w tablicy i korekcje robi software...
Choc i tak duzo motania