Dziwnie skacząca temperatura silnika!

chłodnice wody, chłodnice oleju, oleje, termostaty itp.

Moderator: Moderator

mikron

Witam!Mam duży problem z temp silnika i nie wiem jaka jest dokładnie przyczyna!A mianowicie po dłuższej jeździe temperatura silnika zaczyna iść w górę(z poziomu połowy skali tak na prawie czerwone),ale czasami nawet jak przyspieszam to potrafi gwałtownie spaść!Jak odkręciłem korek od chłodnicy(temp. była na połowę skali,silnik OFF) to woda wywaliła do góry!Jakieś 2 tygodnie temu wymieniałem uszczelkę pod turbo, i wiem że idzie tam taka miedziana rurka do chłodzenia turbo,więc może tam popełniłem błąd i woda jakoś nieregularnie płynie przez cały układ???DO tego jak włączam ogrzewanie to wali ciepłe powietrze, ale jak temp. jest prawie na MAX koło czerwonego to czuć że ogrzewanie wyraźnie słabnie!Czy jest to może przyczyna zapowietrzenia układu czy poszła uszczelka pod głowicą!Dodam że temperatura dość gwałtownie sobie skacze i opada!
Awatar użytkownika
xmarv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Może masz uszkodzony termostat ? np. zwieszony w pozycji zamkniętej albo prawie zamkniętej ? I obieg jest bardzo słaby. Albo pompa wody, chociaż bardziej stawiałbym na to pierwsze.
= There is no easy way from the earth to the stars =
mikron

Czyli za słaby obieg wody może być spowodowany również przez uszkodzony termostat tak??Jutro dorwę gdzieś nowy i zaraz sprawdzam!A jak sprawdzić stan pompy wody, no i gdzie ona jest :mrgreen: ?
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Pompa wody jest pod kołem pasowym pod visco(wiatrakiem chłodnicy). Jedyne co możesz sprawdzić bez zdjęcia to czy nie ma luzów bocznych lub wzdłużnych i cyz za ciężko nie chodzi. Jak zdejmiesz to będzie widać czy jest zajechana. Jak będziesz składał to uważaj żeby za mocno paska klinowego nie naciągnąć bo od tego właśnie pompa się psuje.
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

a spawdziles ile masz plynu na zimno?
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
mikron

płyn miedzy kreskami MAX i MIN!
Awatar użytkownika
xmarv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

mikron pisze:Czyli za słaby obieg wody może być spowodowany również przez uszkodzony termostat tak??Jutro dorwę gdzieś nowy i zaraz sprawdzam!A jak sprawdzić stan pompy wody, no i gdzie ona jest :mrgreen: ?
Termostat to taki "zamek"/blokada przepływu wody, gdy silnik jest zimny termostat jest zamknięty i znacznie blokuje przepływ wody, gdy woda sie nagrzeje do około 70 stopni, wosk który znajduje sie w termostacie rozpuszcza sie i zwiększając swoją objętość otwiera termostat, który puszcza wodę w obieg. Jak go wyciągniesz to oglądnij go czy nie jest gdzieś rozszczelniony, możesz też wrzucić go do gorącej wody i zobaczyć czy się otwiera.
= There is no easy way from the earth to the stars =
Mikron

Termostat wymieniony, jest deczko lepiej, może to ta pogoda??Ale zauważyłem że wiatrun się kręci dość słabo i jak silnik się przegrzewa(jedna kreska od czerwonego) to on cały czas ma te same obroty!To jest chyba na sprzęgle wiskotycznym czy jakoś tak?!?Wiecie może jaka jest przyczyna że nie daje większych obrotów??Problem może też "chyba" być w samej konstrukcji nosa auta, ponieważ przed chłodnicą silnika mam chłodnicę od klimy,która jest dość duża i skutecznie wyłapuje całe zimne powietrze!
Nie ma tam żadnego wiatraka!Może słaby wiatrun+ta chłodnica od klimy+pogoda=przegrzewanie??możliwe?!
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Nie mozliwe masz cos zjeb...
Mam klime i seryjne wisco i nawet w mega upaly + palowanie wskaznik stoi w polowie.

ps.nie jezdzij tak bo wkoncu zrobisz uszczelce pod glowa kuku...
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
mikron

Kurcze to może jak wymieniałem uszczelke pod turbo to coś źle złożyłem!Jest tam taki miedziany wężyk chłodzenia turbo wodą z chodnicy z śrubką która ma otwór!Czy jest możliwe że nie trafiłem tym otworem w ten wężyk jakoś i tym samym zakłóciłem przepływ wody w układzie?!?Gdzie jest jakiś czujnik od wiatraka bo on cały czas ma takie same obroty!
Awatar użytkownika
chudy_wlkp
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

sprawdz czy masz sprawne visco.
jak masz rozgrzany silnik wlasnie tak jak piszesz otworz maske popros kogos zeby zgasil
silnik i wiatrak powinien sie zatrzymac od razu. Jak bedzie sie krecil dluzsza chwile to znaczy ze visco masz zjeeee... ehm do wymiany sie znaczy
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

płyn miedzy kreskami MAX i MIN!
Tym się nie sugeruj. Odkręć korek i nalej maks do chłodnicy. Przy jeździe z dużymi prędkościami też się grzeje czy jest norma, bo to by wykluczało visco. Może masz bardzo zawaloną chłodnice. Przez tyle lat to tam się mogło tyle osadu i kamienia zebrać że nic nie chłodzi, może warto przepłukać specjalnym środkiem. Patrzyłeś ta pompę? Powinno być widać jak odkręcisz korek od chłodnicy czy woda płynie czy stoi w miejscu.
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Miałem podobne objawy przed remontem.
Zaczęło się od tego, że ogrzewanie chodziło jak chciało - wtedy była zima więc momentalnie dało się to wychwycić. Ogrzewanie działało jak auto jechało - im szybciej tym cieplej. Postój w miejscu powodował to, że z nawiewów szło zimne powietrze. Podejrzewałem termostat, zawalona chłodnice jakimś syfem itp. Chłodnica wyczyszczona, termostat ok a problem dalej był.
Potem doszła temperatura w silniku. Przy szybkiej jeździe trzymała się w połowie skali, ale stanie w korku przez chwilę i mogiła - szła na max i ciągle musiałem zjeżdżać na bok i studzić auto - takich przejazdów zrobiłem ze 4 i auto zostało pod blokiem, bo sprawa nie wyglądała ciekawie.
Diagnoza - uszczelka pod głową. Do tego doszło jeszcze parę innych spraw więc skończyło się generalką - ale mam nadzieje, że Ciebie to nie spotka :) Posprawdzaj wszystko o czym pisali koledzy, wyczyść chłodnicę jak się tylko da i może pomoże.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
mikron

Pompa działa na 100% sprawdzałem i woda pięknie płynie a jak się przegazuje to zaczyna płynąć dużo szybciej!Jutro zabieram się za chłodnicę, macie może jakiś pomysł jak zlać cały płyn z układu chłodzenia silnika?Wiem że zaraz za kolektorem dolotowym jest wężyk w którym płynie płyn chłodniczy ale nie wiem czy jest to dobry pomysł żeby zlewać tamtędy :oops: Mam jeszcze pytanko odnośnie tego jak czyścić chłodnicę, po prostu ją przelać wodą demineralizowaną i jakimś środkiem do czyszczenia ze stacji??czy jak??
Binio

Na dole chlodnicy jest korek do spuszczania wody
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ chłodzenia, ciecze”