NIE ODPALA

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam

mam problem mianowicie nie mogę odpalić S13
-rozrusznik kręci
-iskry ok.
-kompresja ok.
-pompa paliwa podmieniona i też dupa

nadmienie że moja nyska jest zagazowana. :roll:
i na gazie pracuje normalnie

pozdrawiam i czekam na pomoc
janeks13
MICHU

Przed chwilką wałkowaliśmy ten sam temat...
Sprawdź jeszcze ECU, droping rezistor i napięcie na wtryskach.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

MICHU pisze:Przed chwilką wałkowaliśmy ten sam temat...
Sprawdź jeszcze ECU, droping rezistor i napięcie na wtryskach.

co to jest droping rezistor i gdzie on jest???
SPARK

ściągnij manuala i wszystko stanie sie jasne :) . Ja jakiś czas temu miałem podobny problem , pomogła wymiana właśnie dropping resistor'a (oraz prośby , groźby i czary voodoo). Ten cały resistor jest przykręcony do puszki filtra powietrza. Powinien mieć wybity na sobie napis JECS albo jakoś tak.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

SPARK pisze:ściągnij manuala i wszystko stanie sie jasne :) . Ja jakiś czas temu miałem podobny problem , pomogła wymiana właśnie dropping resistor'a (oraz prośby , groźby i czary voodoo). Ten cały resistor jest przykręcony do puszki filtra powietrza. Powinien mieć wybity na sobie napis JECS albo jakoś tak.

niestety ja z angielskiego jestem całkowite zero i nic mi to niedało że go ściągnąłem manuala :shock:

znalazłem przetarta wiązke kabli właśnie tą która idzie do tego drooping resistora , jak sprawdzić czy jest on uszkodzony ( kable w wiązce był bez izolacji i były na zwarciu :angered: )

janeks13
SPARK

To zrób porządek z wiązką , każdy kabelek włóż w osłonkę termokurczliwą żeby je od siebie odizolować , złóż wszystko do kupy i jazda. Jeżeli dropping resistor sie nie spalił przy zwarciu to silnik powinien zagadać , a jak nie to można używany resitor wyrwać za przysłowiową flaszke (albo 50 pln :wink: ) . U mnie pomogło jeszcze ściągnięcie wężyka z regulatora ciśnienia paliwa , podniesie ci to troche ciśnienie paliwa na wtryskach (ten regulator jest na końcu szyny paliwowej , taki "grzybek" z wężykiem). powodzenia.
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

SPARK

dzięki za info przewody juz zaizolowałem kazdy osobno i narazie nie odpala , jutro postaram się sprawdzić ten drooping resistor .

no i jeszcze sićągne ten weżyk z regulatora ciśnienia

dzięki
pozdrawiam Janeks13

UDAŁO SIĘ
nyska pali !!!!!!!
uszkodzony rezystor w ECU sterujacy wtryskiem

dzięki za pomoc!!!

Janeks13
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”