AEM

ECU, chip, SMT, ECU MASter, Apexi i inne wynalazki typu: EBC, kontrole trakcji, kontrole stuku,

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Coobcio
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

SA jak i świnki są o tyle przyjemne że w czasie rzeczywistym można wprowadzać zmiany...
Co więcej w niektórych SA i świnkach można podłączyć sygnał analogowy np. z Innovate i prawie samo się stroi (albo podpisuje komórki gdzie jaki AFR jest)

W przypadku remapu niestety tak prosto nie jest...
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0

Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]

Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Nie wiem jak bardzo się kochacie obecnie, ale pewne rzeczy na forum można sobie darować, prywata nie powinna być upubliczniana, niezależnie w jakiej sprawie...

A co do meritum, to jeśli ktoś ma SA, i został on założony przez osobę znającą się w temacie, to używa większości dobrodziejstw, takich jak 4xEGT, czy procedura startowa. Tylko trudno jest logicznie wyjaśnić używanie podtrzymania turbosprężarki w jeździe po bułki, itp. a to dlatego, że SA było projektowane pod kątem sportu, a bardzo szybko przeszczepiło się do aut ulicznych, ale o bardzo zaawansowanych modyfikacjach.
Temat jest niestety rzeka, i jeśli ktoś jest zwolennikiem ECU, i nie bawi się w jakąkolwiek formę sportu wyczynowego, lub nie pomnożył mocy wyjściowej swojego silnika razy 2, to trudno będzie go przekonać do SA.
Ostatnio zmieniony pt 11 sie, 2006 08:57 przez DrRedDevil, łącznie zmieniany 1 raz.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Dokladnie wymieniles rozne funkcje, jednak po co niektore w nissanie ??? Czy sa warte 5000zl dla tego ze jest taka mozliwosc ??? jak i tak tego nikt nie uzyje ???

Pozatym dla mnie Hybrydowy procesor 16/32 bit to jakas abstrakcja i chwyt marketingowy. Wiewm ze sa procesory z architektura harwardzka i Von Neumanna - znam ich zalety i wady. Co do tej hybrydy jest to zapewne zwykle 16 bit z magistrala 32 bity wiec zadna rewelacja. Zmiana procesora uzasadniona jest w momencie gdy nie wystarcza juz jego moc obliczeniowa, a w naszych zastosowaniach jest to raczej trudne do przekroczenia. Niech mi ktos powie czy mi zrobi od zera mape 32x32 ??? jak tak to jestem chetny. Sam sobie moge wyliczyc taka mape interpolujac brakujace pola tak jak oryginalny komputer i potem to poprawiac za pomoca szerokopasmowego AFR-a - jednak ja tego nawet strojeniem juz nie nazywam. Powiedzcie ile osob strojacych rusza mape zaplonow i robi inne uwzgledienia ???

Wiekszosc tylko reguluje dawke paliwa, a do tego w ulomny sposob wystarczy SMT6 lub nawet wysmiewane rezystorki :mrgreen:

Non stop slysze od ludzi posiadajacych standalone itp. auto nie jest do konca wystrojone, pracuje na zbyt bogatej itp. itd. - widac tutaj jak potrafi sie pieknie stroic takie kompy kal brakuje defaultowej mapy.

Odnosnie wysadzenia silnika to logi sa tu srednio potrzebne ;) Urwanie walu mozna stwierdzic w prostrzy sposob - a przyczyna najczesciej jest wiadoma :)

Teraz co mozna za duzo mniej niz 5K zl oczywiscie z drobna przerobka... dotyczy mojego ECU.

1. Strojenie z trackingiem - kilka map itp. podpinane pod USB

2. Procedura startowa (moze dziwnie zrealizowana - ale nikt mi nie powiedzial jak to sie realizuje) - u mnie naciskasz przycisk np. zamontowany na galce zmiany biegow. Wiec specjalisci od Standalone moze mnie uswiadomia czy jest ok.

3. Kontrola doladowania w skali obrotow itp. sorry zapomnialem o ABS - jednak jak ktos sie upiera moge dodac. Choc wiekszosc wywala ABS wiec czy jest sens. Sorry poruszyles tutaj temat elementu wykonawczego i piszez ze sa problemy. Powiedz co podlaczysz do AEM i jesli podlaczysz taki element wykonawczy w moim aucie to gwarantuje ci ze bedzie regulowal cisnienie tak samo sprawnie. Pozatym nie widzialem aby w komplecie z AEM bylo cos takiego. Oczywiscie ustawianie map kontroli doladowania dla kazdej z wybieranych map osobno.

4. dwa wyjscie cyfrowe dowolnego przeznaczenia (np. spryskiwacz na FIMC), dodatkowy wtryskiwacz itp. (mozna wiecej tylko nie znajduje realnego zapotrzebowania).

5. Logowanie AFR, przeplywka, obroty, predkosc, przepustnica, temperatura, stuk... (w sumie wszystkigo co wie ECU..

6. Wyswietlanie wszystkich istotnych parametrow na biezaco na dowolnym wyswietlaczu z wejsciem VGA (tu zasluga Pajaka ze mnie o to meczyl) - niedlugo bedzie klawiaturka i mozliwosc robienia niektorych korekcji bez komputera.

Podpinanie EGT tez mozna zrealizowac jednak po co ??? do tego wystarczy zewnetrzny zegar i alarmik. Co ma zrobic komp jak jest zle wystrojony lub nie wdala uklad wtrysku ???
Nawet jak podniesie sobie dawke paliwa (wydluzy czas wtrysku), obnizy doladowanie itp. ze wzgledu na wysoka temperature to czym to sie rozni od przemyslanego zatrzymania samochodu i potem analizie problemu oraz usunieciu tego problemu.
Podtrzymanie turbo mozna zrealizwoac jak ktos sie upiera pytanie czy jest sens. Powiem ci ze nawet jak by uwzglenic te wszystkie bajery to i tak wyjdzie < 5k zl.
ChEsTeR

DEVIL ja wlasnie dochodze do mocy seryjnej x2. ze 135 na docelowe 250-260. wszystko co de tej pory zrobilem wymagalo podpiecia smt i przejechania sie z sonda. Seryjne ecu z s12 nie posiada zadnych ograniczen w doladowaniu itp wiec montowanie jakiego kolwiek innego sterownika silnika mija sie z celem. Moze jak bym zalozyl jeszcze wieksze wtryski zaczely by sie jakies problemy ale kto wie u mnie ujmujac albo dodajac paliwa z smt mozna zgasic samochod wiec skoro jest taka mozliwosc regulacji to po co sie meczyc. A jezeli chodzi o przyrosty mocy po zalozeniu SA w seryjnym samochodzie to nie ma sie czemu dziwic. Osobie ktora pisala mapy do seryjnego ECU nie zalezalo na mocy maksymalnej tylko na ekonomi, ekologi i zywotnosci silnika. Wystarczy ze dodasz paliwka, przyspieszysz zaplon i moce sie pojawia. W nowoczesnych samochodach gdzie sa niemilosierne oganiczenia w seryjnym oprogramowaniu na Peugoty bez SA nic nei zmienisz. Ale jak masz w pelni progamowalny seryjny komputer to po co??. No i jeszcze jeden przyklad. Dlaczego np w nowych dieslach nikt nie wymienia komputerow tylko robia remapy. Dlatego ze nie ma sesu. Skoro to co sie chce mozna zrobic na istniejacym komputezrze to po co wywalac kase. No i jeszcze napisz mape do diesla od poczatku, kiedy tam nastepuje do 5 wtryskow na jeden cykl spalania, a tak majac juz jakies dane zmienia sie istniejace a nie wklepuje nowe dane z glowy i moze zadziala. Inna sprawa ze trzeba sie znac na swojej robocie nie zaleznie czy to jest SA czy seryjny komp jak sie jest glabem to w zadnym sie nic samemu nie zdziala.
A apropo rajdow to zauwaz ze dla nich AEM albo inny SA to koszt czterech slickow. Nie dosc ze zakup tego uzadzonka nie jest dla nich uciazliwy to sa jeszcze ludzie ktorzy potrafia to wystroic i uzywaja wszytkich funkicji jak procedura startowa, podtrzymanie turbo, flatshift itp. Pozatym im zalezy tez na wadze latwoci oblugi.Dal nich logi sa jak najbardziej potrzebne jak sie zjezdza z odcinka do servisu to nie ma calego dnia na sprawdzanie dlaczego samochod nie jedzie tylko od razu maja podane na tacy co jest nie tak i naprawiaja. Tam sie nie moga zatrzymac podczas na odcinku i sprawdzic dlaczego sie zmiejszylo doladowanie, to ma byc niezawodne i samo reagowac w ekstremalnych warunkach. W takim wypadku to jak najbardziej ma zastosowanie i jest warte swojwj ceny ale te 5K to za duzo jak na jazde do sklepu po bulki. Szczegulnie ze np. samochod gruchy nigdy nei bedzie uzywany w sporcie. Bo wyscig na 400 metrow (przynajmniej u nas w polsce) w ktorym i tak juz jest pozamiatane nie jest jak dla mnie sportem w doslownym tego slowa znaczeniu.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Panowie trochę spokoju i czytanie ze zrozumieniem ;)
Wszyscy macie racje tylko każdy przedstawia to w inny sposób.

Zgodziliście się że SA nadaje się do sportu i jest w pełni wykorzystywany przy tym w pełni profesjonalnym.

Jak ktoś lubi to sobie wkłada do swojego bułkowego wozidełka :)

A czemu Rafi to wsadził - może chce być prekursorem i zrobić drag Nissana w niedalekiej przyszłości - czyli inwestuje bo miał okazję.

pozdro
EMWU is dead
Awatar użytkownika
DrRedDevil
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Właściwie, to Karrlos podsumował wszystko.
Jedynie co można dodać, to TOM, jak zrobisz to wszystko na seryjnym ECU, to będziesz dla mnie mistrzem (mówię serio), ale co innego jest mówić, że można coś zrobić, a czym innym jest to zrobić.
CHESTER ja nie chcę polemizować co jest dobre, a co złe, i czy Rafi zrobił dobrze, czy źle. Prawda jest taka, że gdyby w Polsce był choć jeden człowiek, który od A do Z ogarnia SA, i zna odpowiedzi na każdy problem zanim się on pojawi, a nas byłby bez kłopotu stać na SA, to w samochodzie zamiast ori ECU każdy miałby SA. A wtedy nikt by się nawet nie pytał, czy remap kompa w moim aucie jest możliwy, czy nie. A ponieważ tunerów mamy coraz sprytniejszych, i szybko uczących się, to wierzę, że już niedługo pojawi się ktoś, kto będzie bez problemu ogarniał SA i inne cuda.
Blow Off Valve
Racing Line: 2m Blow Off Valve #Cosmo2#BigBoy#
Street Line: The SUN Blow Off Valve

www.ProRacingTechnology.com
ChEsTeR

Ja nie mowie ze SA jest zly. Jak najbarziej jezeli sie go faktycznie wykorzystuje ale w niektorych wypadkach to wyglada jak kupowanie TIRA z naczepa zeby przewiezdz babci fotel
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Devil z tych funkcji co poisalem to jak narazie dzialaja, owszem sa jeszcze do dopracowania ale to juz bardziej <font class="red">PIP</font> niz jakies powazne sprawy. Narazie mam problem z pamiecia jaka zastosowac. Najwygodniej jest aby mozna bylo programowac w trakcie pracy zastosowac dwu portowe. Jednak sa one cholernie drogie i trudno dostepne. Flash-e sa tez malo wygodne, narazie testuje na pamieciach FRAM (taki kompromis cena/mozliwosci). Logowanie jest na karte MMC wiec tu nie ma jakis specjalnych ograniczen. No i nieszczesne USB 2.0 wymaga trudno dostepnych driverow wiec chyba wroce do 1.1

W sumie nie jestem jedynym zboczencem na tym swiecie odnosnie ECU, na zachodzie duzo osob wlasnie modyfikuje standardowe ECU w calej linii nissanow ze wzgledu na ich mozliwosci.
Np. za niezla cene mozna kupic BikiRom http://www.bikirom.com/ - niestety nie wspolpracuje on z ECU od CA18DET. Ale ci co maja SR20DET jest to niezle i niedrogie rozwiazanie.
Takich projektow mozna znalezc wiecej, a co do SA to faktycznie trudno znalezc kogos kto to dobrze wystroi. W teorii niby to jest proste, jednak jak ma sie znalezc kogos kto z glowa napisze od podstaw mapy to juz trudniej. W sumie dlatego zostawilem mapy 16x16 (nie zwiekszalem)... poprostu po rozmowie z Jarkiem doszlismy do wniosku ze i tak nikt tego dobrze nie wystroi - a niezle problemy sa juz z mapami 16x16.

Co do Rafiego to fakt ECCS troche go zmeczyl... bo strojenie bez dobrego EMU jest dosc meczace. Do tego mial troche innych pechowych przypadkow podczas strojenia (pad przeplywki itp.) W sumie ja tez juz ladny czas walcze z ECCS - jednak ja to traktuje bardziej hobbystycznie i bawie sie w wolnych chwilach. Jak z Pajakiem dorwiemy BigTurbo to zapewne projekt troche przyspieszy :)

Poprostu jak dla mnie i na moja kieszen wole 5k zl wepchac w inne graty niz SA, majac na pokladzie cos co spokojnie wystarcza. A i tak wiekszosc funkcji z SA bedzie tlko w instrukcji bo to co potrzebuje w Nismo to ulamek mozliwosci SA. Zreszta cala modyfikacja jest obecnie oparta o dos duze i cholernie szybkie FPGA - wiec dodatkowe mozliwosci to tylko firmware, ewentualnie drobna elektronika sprzegajaca z czujnikami, ukladami wykonawczymi itp.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Panowie reasumując kupiłem aem bo: EBC (apexi,greddy 1500), 2 przepływki 300zx 1200zł,egt 500zł.
emulator eprom 800zł a i tak połowe funkcji bym nie miał np. awaryjnych map z egt ,afr
Flatshifty,als'y narazie na bok.
Ostatnio zmieniony pt 11 sie, 2006 14:49 przez Rafi, łącznie zmieniany 1 raz.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Znow wojna? Tym razem o co? O to co lepsze? SA czy ori komp?
Ludzie co to za dyskusja. Dla mnie jedynym niepodwazalnym arguemntem tutaj w tej dyskusji jest fakt ze SA jest w stanie bezpiecznie i zmieniajac caly czas swoje ustawienia trzyma parametry silnika i kontrolowac aby bylo to 100% bezpieczne. Jak narazie w polsce nie ma ANI JEDNEJ osoby ktora by byla w stanie zestroic s13 albo s14 na 500 km na seryjnym komputerze i co byscie tutaj nie pisali o super opcjach seryjnego ecu, niestety nigdy to nie bedzie bezpieczne. Seryjne ecu nigdy nie bedzie w stanie ogarnac bardzo zmodyfikowanego silnika i kontrolowac wszystkie parametry tak aby jazda nie skonczyla sie po kilku probach. Ci ktorzy pisza tutaj o tym ze ECU to rewela i bija sie w piers ze sa w stanie zrobic z nim to samo co z SA, po prostu nigdy nie mieli stycznosci z

a) bardzo mocno zmodyfikowanym silnikiem
b) nie maja pojecia o strojeniu i o ilosci parametrow zmieniajacych sie podczas jazdy w silnikach skrajnie wysilonych
c) nie maja kasy

Taki juz jest ten sport. Tak robi caly swiat. Gdy chcemy zmodyfikowac bardzo mocno silnik musimy zainwestowac w profi elektronike ktora w gruncie rzeczy po strojeniu bedzie w stanie sama kontrolowac wszystkie parametry i odpowiednio korygowac w trakcie jazdy lub wyscigow. ORI ECU nigdy tego nie bedzie potrafilo bo nie bylo projektowane pod tym katem.

Opcje ktore potrafi porzadny sa:

Kontrola doladowania w pelni ustawialna zalezna od prekosci, temperatury, stuku itp.
Opcje rajdowe i wyscigowe typu podtrzymanie boostu flatshift oraz procedura startu 100 razy bardziej skomplikowane niz wam sie wydaje ( guzik na lewarku LOL )
Mapa glowna oraz prawie 20 map korekcyjnych zmieniajacych dawke paliwa, kat zaplonu ,doladowanie w zaleznosci od warunkow panujacych w silniku. Takie SA posiada pelny wglada na AFR EGT i moze korygowac wszystkie swoje parametry tak aby auto posiadalo dalej swoje osiagi i nie wysadzalo silnika przy kazdej najblizszej okazji.

Strojenie SA: jest to niesamowicie trudna, dluga i zmudna praca, jednak jestem 1000% pewnien ze na seryjnym ECU nikt nie jest w stanie zrobic nawet tego samego co w SA.

Pozdrawiam
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

BRT - kto ma 500 KM w 200SX ???

Widzę że się orientujesz w temacie SA w 200SX
Od jakiej ilości KM w aucie Twoim zdaniem taki AEM ma sens?
Do ilu KM wystarczy ori komputer. I jakie mogą pojawić się problemy jeśli będziemy tylko na nim pracować.
DO 300 KM w S13 wystarczy chyba CHIP ?? Jak jest wyżej to już nie wiem.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

brt i tu sie grubo mylisz...

a) bardzo mocno zmodyfikowanym silnikiem
b) nie maja pojecia o strojeniu i o ilosci parametrow zmieniajacych sie podczas jazdy w silnikach skrajnie wysilonych
c) nie maja kasy

te punkty tez sa bardzo ogolne i prawde mowiac zero konstruktywnego twierdzenia. Powiedz czego nie kontroluje lub po drobnej modyfikacji nie moze kontrolowac oryginalny ecu z drobna przerobka ???

To co jest w programach do strojenia (remapu) kompa to zaledwie ulamek tego co jest w oryginalnym ECU. Roznych map ktorych nikt nie zmienia (korekcyjnych) jest cala masa.
Wszystko wychodzi powoli i dlatego przeciaga mi sie projekt modyfikacji, non stop dochodza nowe sprawy. Powiem ci ze jest nawet osobna mapa dla silnika pracujacego bez obciazenia w skali co 200rpm.

Moze i masz racje ze komputer nie byl projektowany do wyczynu, jednak robili go niezli specjalisci ktorzy o zaawansowanych silnikach wiedza wiecej niz my wszyscy razem wzieci.
Pozatym jak dobrze zrobisz mape awaryjna to nie wysadzisz silnika z powodu zlej dawki paliwa co przeklada sie na EGT.

Nabijasz sie z mojej procedury startu ok, nie mialem z nia do czynienia. Jak narazie uzywam do tego swojego wyczucia. Rafi podsunol pomysl przycisku i tak to zrealizowalem.
Moj bost controler robi dokladnie to co opisales, a nawet wiecej...

Ale dobra po co klutnia... Jaj juz sie wypowiadasz to moze podsuniesz jakies pomysly do modyfikacji. Opiszesz jak mozna inteligntniej zrealizowac procedure startowa i co dodac, a co twoim zdaniem jest zbedne. Niestety procedure startowa znam z nazwy i nie wiem z czym to sie je.

AFR szerokopasmowy no problem, 4 EGT tez nie ma problemu. Pytanie kto z nas zalozy 4 EGT lub chocby szerokopasmowy AFR.

To i tak bedzie taniej niz 5k zl. Oczywiscie bez czujnikow i ukladow wykonawczych.
Co do elektroniki to w tym FPGA moge zaimplementoeac z 2-3 takich procesorow jak sa w AEM + reszte bajerow w dodatku taktowanych 100MHz. Jak malo moge zmienic linie spartan3 na vertex z wbudowanym Power PC. Jednak nie widze tu zastosowania az dla tak wydajnej jednostki centralnej.

Jak narazie wszyscy wymieniaja co moze SA, a jaki badziew to oryginalny ECU. Jednak nikt mi nie powiedzial z technicznego punktu widzenia dlaczego. Gadanie o wyliczeniach, korekcji itp. jest o tyle bez sensu ze to samo robi oryginalny komp. Nie znam algorytmow zastosowanych w AEM... znam za to moze tylko z 40-50% (wiedza caly czas sie powieksza) oryginalnego ECU, tak samo nie mam zamiaru kupowac AEM aby przeanalizowac jego software. Mysle ze da sie to samo zrealizowac na oryginalnym z moja lekka modyfikacja.

P.S.

punkt c - jest troche nie na miejscu bo kasa i oddanie do tunera to nie wszystko. W sumie chyba tego nas Jarek nauczyl ze duzo mozna zrobic samemu i nie koniecznie jest to gorsze od sprzetu za kupe $$$
ChEsTeR

Bartek ale zauwaz ze wszystkie te mozliwosci pracy ze zmiennymi parametrmi sa po to aby nie musiec sie zatrzymywac. Przy normalnym strojenie jak stuka albo jest za ubogo to wiesz co nazely zrobic. W sprawnym silniku i na dobrym paliwie raz wystrojony komputer nie bedzie potrzebowal zadnych map korekcyjnych wzgledem EGT, stuku itp. Po prostu takie zeczy nie wystapia. wszstkie inne parametry takie jak gestosc czy temperatura powietrza jest brana pod uwage przez komputer i dawka paliwa oraz zaplon jest korygowany do zaistnialych warunkow. Nagly wzrost EGT albo nagle stuki nie sa normalnym objawem w dobrze zesrtrojonym i sprawnym silniku i jest to oznaka ze cos jest nie tak. SA ma takie dodatkowe funkcje zeby mozna bylo dalej kontynuwac w miare bezpieczna jazde na obnizonej mocy silnika ale nie po to zeby go nie uszkodzic tylko zeby dojechac do konca np odcinek specjalny, wyscig albo przejazd w drifcie. Przy normalnej jezdzie nie goni cie czas nie scigasz sie wiec mozna spokojnie sie zatrzymac i dojsc do tego co jest nie tak.
Inna zaleta SA jest mozliwosc pelnego strojenia czegokolwiek sie chce w miare prosty sposob ale to mozna zrobic tez za pomoca remapu jak np hondata ktora jest wlasnie remapowalnym online zwyklym seryjym ecu, w ktorym dodano emulator eopromu oraz programowo pododawali kilka funkcji. wiekszosc funkcji kture posiada SA jest zaimplementowane programowo a nie harwareowo.
A sterowanie doladowaniem wzgledem predkosci potrafi zwykly EBC np apexi ktory nie kosztuje 1200 pln.
tak ze nie ma sie co spierac czy SA jest leprzy niz seryjny komputer bo jest i w pewnych przypadkach jest wrecz niezastapiony a w innych przypadkach jest przerostem formy nad trescia.
A cala ta dyskuja wynikla z mojego wlasnego spostrzezenia ze gruchy samochod jest wlasnie przerostem formy nad trescia i swojego zdania nie zmienie. A jezeli juz ktos to wystroi , a nie watpie znajac zawziecie gruchy, cytuje "Po trupach dojde" to nadal nie bedzie wykorzystywany ani potencjal samochodu ani mozliwosci komputera.

koniec

EDIT by BRT
Dostajesz ostrzezenie za teksty na forum. Albo chcesz podyskutowac albo lepiej nic nie pisz.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez ChEsTeR, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

to z twojego punktu widzenia wszyscy co mają kaskę na mody są złodziejami i oszustami

nie pisz głupot na forum to nie będzie repost !!!

Kroje temat . Wypadają wjazdy.
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
brt
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

ToM pisze:
te punkty tez sa bardzo ogolne i prawde mowiac zero konstruktywnego twierdzenia. Powiedz czego nie kontroluje lub po drobnej modyfikacji nie moze kontrolowac oryginalny ecu z drobna przerobka ???
Prawda sa bardzo ogolne bo pisac mozna na ten temat bardzo dlugo. Ale nie wiem o co sie spieramy. Niech ktos zrobi z seryjnego komputera super sterownik i wystroi jakis mega modyfikacje to wtedy bedziemy dyskotowac o tym co potrafi seryjne ecu a co SA. Na Sa juz wystrojono bardzo duzo aut. Na nieistniejacym inteligentym ecu nissana jeszcze nic.
ToM pisze: To co jest w programach do strojenia (remapu) kompa to zaledwie ulamek tego co jest w oryginalnym ECU. Roznych map ktorych nikt nie zmienia (korekcyjnych) jest cala masa.
Wszystko wychodzi powoli i dlatego przeciaga mi sie projekt modyfikacji, non stop dochodza nowe sprawy. Powiem ci ze jest nawet osobna mapa dla silnika pracujacego bez obciazenia w skali co 200rpm.
Jak zrobisz taki komputer i bedzie mial takie mozliwosci jak SA to wiesz co wybiore. Narazie nie ma innej mozliwosci niz SA.
ToM pisze: Moze i masz racje ze komputer nie byl projektowany do wyczynu, jednak robili go niezli specjalisci ktorzy o zaawansowanych silnikach wiedza wiecej niz my wszyscy razem wzieci.
Pozatym jak dobrze zrobisz mape awaryjna to nie wysadzisz silnika z powodu zlej dawki paliwa co przeklada sie na EGT.
Widzisz a SA projektowali specjalisci od silnikow skrajnie wysylonych do wyscigow. I taka jest miedzy tymi komputerami roznica. Jeden powstal do dupowozow a drugi juz z zalozenia jest kompem do wyczynu. A pojecie "mapa awaryjna" w ori ecu to zupelnie cos innego niz mapy korekcyjne w SA. Sciagnij sobie soft do AEM i zobacz jak oni to sobie wymyslili. W razie czego mam taki soft i moge ci wyslac.
ToM pisze: Nabijasz sie z mojej procedury startu ok, nie mialem z nia do czynienia. Jak narazie uzywam do tego swojego wyczucia. Rafi podsunol pomysl przycisku i tak to zrealizowalem.
Bo procedura startu to cos wiecej niz guzik. Jest to polaczenie podtrzymania turbo oraz kontroli trakcji reagujacej na zmiany "trakcji".
ToM pisze: Moj bost controler robi dokladnie to co opisales, a nawet wiecej...
Skoro nie wiesz co robi boostcontroler w AEM to na jakiej podstawie twierdzisz ze twoj moze wiecej? Troszke skromnosci. Najpierw poznaj swojego wroga.
ToM pisze: Ale dobra po co klutnia... Jaj juz sie wypowiadasz to moze podsuniesz jakies pomysly do modyfikacji. Opiszesz jak mozna inteligntniej zrealizowac procedure startowa i co dodac, a co twoim zdaniem jest zbedne. Niestety procedure startowa znam z nazwy i nie wiem z czym to sie je.
Procedure startowa wymyslono juz dawno dawno temu i nie trzeba wywarzac otwartych drzwi. Wystarczy sciagnac sobie rozne softy roznych komputerow wyscigowcych i rajdowych i podpatrzec jakimi parametrami steruja.
ToM pisze: AFR szerokopasmowy no problem, 4 EGT tez nie ma problemu. Pytanie kto z nas zalozy 4 EGT lub chocby szerokopasmowy AFR.
Np. Ja zaloze jak bede robil bardzo mocny setup.
ToM pisze: To i tak bedzie taniej niz 5k zl. Oczywiscie bez czujnikow i ukladow wykonawczych.
Co do elektroniki to w tym FPGA moge zaimplementoeac z 2-3 takich procesorow jak sa w AEM + reszte bajerow w dodatku taktowanych 100MHz. Jak malo moge zmienic linie spartan3 na vertex z wbudowanym Power PC. Jednak nie widze tu zastosowania az dla tak wydajnej jednostki centralnej.
Jak zrobisz to wtedy bedziesz mogl powiedziec ile to wyszlo. Jak narazie tego nie ma i nie wiesz z czym bedziesz mial problemy.
ToM pisze: Jak narazie wszyscy wymieniaja co moze SA, a jaki badziew to oryginalny ECU. Jednak nikt mi nie powiedzial z technicznego punktu widzenia dlaczego. Gadanie o wyliczeniach, korekcji itp. jest o tyle bez sensu ze to samo robi oryginalny komp. Nie znam algorytmow zastosowanych w AEM... znam za to moze tylko z 40-50% (wiedza caly czas sie powieksza) oryginalnego ECU, tak samo nie mam zamiaru kupowac AEM aby przeanalizowac jego software. Mysle ze da sie to samo zrealizowac na oryginalnym z moja lekka modyfikacja.

Naprawde sciagnij sobie softy roznych komputerow i zobacz jak to dziala i jak sa strojone. Wyciagniesz wiecej wnioskow.
ToM pisze: P.S.

punkt c - jest troche nie na miejscu bo kasa i oddanie do tunera to nie wszystko. W sumie chyba tego nas Jarek nauczyl ze duzo mozna zrobic samemu i nie koniecznie jest to gorsze od sprzetu za kupe $$$

Tak Jarek nauczyl nas duzo ale niestety pewnej bariery nie przeskoczysz. Tak samo jak nie da sie zbudowac mocnego silnika na seryjnych bebechach taka samo nie zrobisz tego bez zajebistego komputera projektowanego tylko i wylacznie do palowania takich jednostek. Po co sie z tym klocic?

[ Dodano: Pią Sie 11, 06 15:11 ]
ChEsTeR pisze:Bartek ale zauwaz ze wszystkie te mozliwosci pracy ze zmiennymi parametrmi sa po to aby nie musiec sie zatrzymywac. Przy normalnym strojenie jak stuka albo jest za ubogo to wiesz co nazely zrobic. W sprawnym silniku i na dobrym paliwie raz wystrojony komputer nie bedzie potrzebowal zadnych map korekcyjnych wzgledem EGT, stuku itp. Po prostu takie zeczy nie wystapia.
Mylisz sie bardzo. Nawet nie wiesz jak bardzo. Nie masz pojecia ile parametrow sie zmienia podczas dlugiego przejazdu maksymalnym ogniem. Nie masz pojecia takze jak reaguja auta mocno zmodyfikowane i jak szybko mozna zabic silnik. Mozesz nawet nie zdarzyc sprawdzic ze masz za wysokie EGT albo marny AFR. Po prostu ugotujesz silnik.
ChEsTeR pisze: wszstkie inne parametry takie jak gestosc czy temperatura powietrza jest brana pod uwage przez komputer i dawka paliwa oraz zaplon jest korygowany do zaistnialych warunkow. Nagly wzrost EGT albo nagle stuki nie sa normalnym objawem w dobrze zesrtrojonym i sprawnym silniku i jest to oznaka ze cos jest nie tak.
W normalnych warnukach w normalnym aucie. A s13 500 km na przyklad nie jest ani normalnym autem ani nie pracuje w normalnych warunkach. Monitorowanie kazdego parametru jest obowiazkowe. To wlasnie robi SA. To nie jest dupowoz!
ChEsTeR pisze: SA ma takie dodatkowe funkcje zeby mozna bylo dalej kontynuwac w miare bezpieczna jazde na obnizonej mocy silnika ale nie po to zeby go nie uszkodzic tylko zeby dojechac do konca np odcinek specjalny, wyscig albo przejazd w drifcie. Przy normalnej jezdzie nie goni cie czas nie scigasz sie wiec mozna spokojnie sie zatrzymac i dojsc do tego co jest nie tak.
Albo mozesz wyjsc oszacowac straty bo juz bedzie za pozno. Nie wiem o co ci chodzi.
ChEsTeR pisze:
Inna zaleta SA jest mozliwosc pelnego strojenia czegokolwiek sie chce w miare prosty sposob ale to mozna zrobic tez za pomoca remapu jak np hondata ktora jest wlasnie remapowalnym online zwyklym seryjym ecu, w ktorym dodano emulator eopromu oraz programowo pododawali kilka funkcji. wiekszosc funkcji kture posiada SA jest zaimplementowane programowo a nie harwareowo.
Bzdura.
ChEsTeR pisze: A sterowanie doladowaniem wzgledem predkosci potrafi zwykly EBC np apexi ktory nie kosztuje 1200 pln.
Bzdura. A jest w stanie obnizac boost jak masz spalanie stukowe albo sterowac tak boostem abys jechal na granicy trakcji ktora ciagle sie zmienia? Nie sadze.
ChEsTeR pisze: tak ze nie ma sie co spierac czy SA jest leprzy niz seryjny komputer bo jest i w pewnych przypadkach jest wrecz niezastapiony a w innych przypadkach jest przerostem formy nad trescia.
Moim zdaniem w tym przypadku jest niezastapione bo nikt w polsce nie jest w stanie zdlubac seryjnego ecu tak aby mialo wszystkie opcje profi kompa.

ChEsTeR pisze: A cala ta dyskuja wynikla z mojego wlasnego spostrzezenia ze gruchy samochod jest wlasnie przerostem formy nad trescia i swojego zdania nie zmienie.
Z calym szacunkiem ale to raczej twoje auto jest przerostem formy nad trescia. Grucha rozwija projekt i uwazam ze idzie w bardzo dobrym kierunku i zakup aem to chyba jedno z najtrafniejszych posuniec aby zrobic z tego nissana naprawde szybkie auto. Ale to jest TYLKO moje zdanie
ChEsTeR pisze: A jezeli juz ktos to wystroi , a nie watpie znajac zawziecie gruchy, cytuje "Po trupach dojde" to nadal nie bedzie wykorzystywany ani potencjal samochodu ani mozliwosci komputera.
To wszystko jeszcze przed Rafim. Nie odrazu krakow zbudowano. Nie wiem czemu tak bardzo atakujesz Rafiego. A za sposob w jaki to robisz i za smak twoich wypowiedzi mozesz zakonczyc kariere na tym forum bo to jest ponizej pewnego poziomu. Nie kazdy chce to czytac w temacie o AEM.

P.S. Nie mamy jeszcze w Polsce nissana 500 km. Ale bedziemy mieli.
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno

S14a drift spec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika silnika”