zapłon i hamulce
Moderator: Moderator
wywaliły mi się hamulce jak odpowietrzam przód to leci tylko piana i nie mogę ich odpowietrzyć tył jest spoko co mogło paść pompa czy ten sterownik a drugie to na którym znaku powinien być ustawiony zapłon bo jest ich tam 6 ustawiłem na 1 od prawej ale nie wiem czy to jest dobrze
sprzedam koguta tel 997
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
Poprawiam błąd wykryty przez dr Mike.
Jest 6 kresek. Od lewej 2 kreska to 0 stopni, skok jest co 5 stopni czyli piąta od lewej a druga od prawej to 15 stopni i tyle ma być.
Jest 6 kresek. Od lewej 2 kreska to 0 stopni, skok jest co 5 stopni czyli piąta od lewej a druga od prawej to 15 stopni i tyle ma być.
Ostatnio zmieniony pt 26 gru, 2003 19:08 przez Lukasz, łącznie zmieniany 2 razy.

A nie 2. od prawej?Lukasz pisze:piąta od lewej a pierwsza od prawej to 15 stopni i tyle ma być.
- Lukasz
- Stały gość

- Kontakt:
FAK!!! Ale byka strzeliłem zgadza się 2 od prawej.dr Mike pisze:A nie 2. od prawej?Lukasz pisze:piąta od lewej a pierwsza od prawej to 15 stopni i tyle ma być.
Zaraz poprawię posta żeby nie wprowadzało nikogo w błąd.

Łukasz,
już zmieniłem ten termostat i jest OK (nie napiszę cool, żeby nie być źle zrozumianym). Teraz mam do ustawienia zapłon... zastanawiam się, czy u mnie nie jest coś nie tak, skoro mam tak krzywo aparat już na dzień dobry (przed remontem było podobnie). Teraz jak się silnik nagrzeje, to chodzi dosyć nierówno... ciekawe, czy poprawi się po ustawieniu zapłonu.
Do wymiany mam jeszcze zawiasy klapy (zgodnie z sugestią blacharza), podcieka mi zbiorniczek płynu chłodzącego, chyba się skuszę i wymienię silniczek wycieraczki tylnej i jeszcze zastanawiam się nad przednią szybą - jest pęknięta i nie chciałbym, żeby mi się gdzieś w czasie jazdy rozleciała...
Amortyzator mam już przygotowany do ustawienia geometrii, więc będę to musiał zrobić (pewnie w styczniu), podobnie w styczniu wybieram się do blacharza (na Legnicką). W sumie dużo jest tam jeszcze do zrobienia, ale wydaje mi się, że te powyższe są podstawowe
już zmieniłem ten termostat i jest OK (nie napiszę cool, żeby nie być źle zrozumianym). Teraz mam do ustawienia zapłon... zastanawiam się, czy u mnie nie jest coś nie tak, skoro mam tak krzywo aparat już na dzień dobry (przed remontem było podobnie). Teraz jak się silnik nagrzeje, to chodzi dosyć nierówno... ciekawe, czy poprawi się po ustawieniu zapłonu.
Do wymiany mam jeszcze zawiasy klapy (zgodnie z sugestią blacharza), podcieka mi zbiorniczek płynu chłodzącego, chyba się skuszę i wymienię silniczek wycieraczki tylnej i jeszcze zastanawiam się nad przednią szybą - jest pęknięta i nie chciałbym, żeby mi się gdzieś w czasie jazdy rozleciała...
Amortyzator mam już przygotowany do ustawienia geometrii, więc będę to musiał zrobić (pewnie w styczniu), podobnie w styczniu wybieram się do blacharza (na Legnicką). W sumie dużo jest tam jeszcze do zrobienia, ale wydaje mi się, że te powyższe są podstawowe
o ktorych kreskach mowisz - tych na kole czy na sensorze. Musze sobie ustawic zaplon bo mi w rure strzela i jak patrzylem u Fili to ma zupelnie inaczej niz ja a podobno jego byl regulowany. Lewa/prawa to patrzac od strony silnika czy kabinyLukasz pisze:Poprawiam błąd wykryty przez dr Mike.
na kole pasowym200sx pisze:
o ktorych kreskach mowisz - tych na kole czy na sensorze.
od przodu patrząc200sx pisze:Lewa/prawa to patrzac od strony silnika czy kabiny![]()
nie ma głupich pytań200sx pisze: Glupie pytania ale jak sam zaczne dlubac bez stroboskopu to nie chce zamieszac.
PZDR
-
Goranowa
Mike, nie mow nic czego nie przemyslisz 2xdr Mike pisze:
nie ma głupich pytań
Czy ja mam zadac jakies pytanie?
Chyba będę musiał spisać wszelkie dolegliwości (jest ich tyle, że ciągle zapominam) i wtedy do Ciebie zwrócę się do Ciebie... jak coś będziesz mógł na coś poradzić, to będzie świetnie, jak nie, to będę wdzięczny za skierowanie mnie do fachowców.Lukasz pisze:Silnik chodzi nierówno ponieważ masz mocno cofnięty zapłon. A przy okazji przydało by się sprawdzić czy wszystkie czujniki są OK.
Nie wiem nawet o jakie czujniki chodzi. Ale spodziewam się, że można je sprawdzić komputerem (o tym już czytałem w pdf-ie 800 stronnym i pewnie sam bym sobie poradził z tym).
Spodziewam się też, że jazda ze źle ustawionym zapłonem nie jest niczym dobrym dla silnika. Dlatego ponowię pytanie gdzie ustawić to w normalnej cenie (nie jetronic jeśli to możliwe) lub zapytam, czy uważasz, że jesteś w stanie zrobić to na tyle dobrze, żebym odpalił jak będzie mi to potrzebne
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i życzę udanych śmigów w Sylwestra
Dawaj!Goranowa pisze:Mike, nie mow nic czego nie przemyslisz 2xdr Mike pisze:
nie ma głupich pytań![]()
Czy ja mam zadac jakies pytanie?
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Niedługo zamieszczę solidny PDF jak sprawdzić wszystkie czójniki i jak ustawić zapłon jest świetny i jasny. może jutro?
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
To ja czekam na PDF ik jarkowego. U mnie również silnik nie pracuje stabilnie. Po nagrzaniu, na iałowym pływa od 900 do 1100, z częstotliwością 1 Hz. Myślę że to sprzężenie zwrotne sondy, bo tak jest próbkowana. Ale inna rzecz niepokoi mnie bardziej, gdy podczas jazdy puszczam gaz, to obroty potrafią spaść do 500 i tak się utrzymywać dopuki nie dodam leciutko gazu. Nie mam strobo, więc najchętniej bym przesunął czujnik położenia wałka o 2 stopnie, tylko nie wiem czy przyspieszyć czy opóźnić.