Czipowanie
Moderator: Moderator
-
Anonymous
z tego co sie zorientowalem to w 200sx modyfikacja chipa polega na przeprogramowaniu pamieci czyli popularnego eepromu z serii 24c.. epromy te nie maja zadnych zabezpieczen przed odczytem i bardzo latwo je sie kopiuje koszt przystawki do kompa to okolo 6 zl. Wiec tylko kwestia zalatwienia wsadu i mozna programowac na mase
Pogoda wiosenna wiec mialem okazje przetestowac moje male zmiany. Przypomne ze jakis czas temu zawirusowalem mojego kompa chipem Norris Design Stage I. Wynik 12,51s na 3 biegu od 1,5-6,5k obr.
. Nie jestem w stanie zmierzyc miedzyczasow bo od 3k obroty tak szybko rosna ze nie moge dokladnie zmierzyc. Przegladajac tabelke widze, ze to chyba najlepszy wynik. Troche to nieskromne ale oczywiscie moge sie podzielic informacjami jak to zrobic - ale to za jakis czas. Narazie musze sie nacieszyc pierwszym miejscem. 
200sx pisze:Pogoda wiosenna wiec mialem okazje przetestowac moje male zmiany. Przypomne ze jakis czas temu zawirusowalem mojego kompa chipem Norris Design Stage I. Wynik 12,51s na 3 biegu od 1,5-6,5k obr.
Czas rewelacyjny! Mierzyłeś się na hamowni albo do setki?
Niestety jeszcze nie. To byl pierwszy test drive po dlubnieciu i odbyl sie na Marynarskiej ze stoperem w reku. Tez zrobilem takie
oczy ale zmierzylem kilka razy i ten wynik ktory podalem jest sredni z trzech pomiarow.
TroszkeIceMan pisze:oprocz tego czipa cos jeszcze masz dlubane ?
jak wyglada teraz spalanie ?
Spalanie to inna bajka, chyba troche podskoczylo. Ile to dokladnie nie wiem i nie mialem okazji sprawdzic czy spalanie tak dramatycznie wzroslo tylko przy ostrej jezdzie czy normalnie tez. Porostu nie moglem sie powstrzymac zeby nie cisnac.
Właśnie teraz jest najfajniej 
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
CO do linków od ToMa to zaczynałem od tych programów ale nie jest tak hop siup jak myslicie. CO do czasu 200SX to jest zajebisty fakt ale....
Ja mieże na ciśnieniu 0,7 bo mi zjebana pompa paliwa na większe ciśnienie nie starcza a zobaczcie jaka jest różnica między 0,6bar a 0,7 bar.....poza tym cały czas mam problem z (właśnie się niedawno dowiedziałem że pompa do 4tyś chodzi na niższym napięciu niż powyżej i jej wydajność jest słabsza dlatego do 4tyś mam taki kiepski czas jakby go skrócić to miałbym blisko 200SX)
No i jeszcze jedno
Moje oprogramowanie to właśnie STAGE 1 ale poprawione przez japońca co mi je podesłał nie mam idealnie takiego samego jak stage1 i nie mogę go porównać z tym co ma 200SX ale sąde że są bardzo podobne.
Jeśli chcecie dalej chipować za pomocą epromeditora to moge służyc pomocą. Ale ja tego programu juz nie uzywał to wersja shareware i z pełnym softem ma spore braki imo to najważniejsze żeczy się zmienia.
Kolejna żecz mam teraz taką przystawke którą podłącza się w seryjne miejsce eproma i z notebókiem w samochodzie można stroić na bierząco! Coś ala SMT5! do seryjnego kompa! Teraz jest luksus w chipowniu!
Poza tym to że umiecie zmieniać coś w mapach nie znaczy że to nagrywacie na epromy - programator jest największym problemem i te co kosztują 160zł nie zdają egzaminu wiem to z autopsji! Za sam programator trzeba zapłacić z 600zł!
Jeszcze jedno skąd wiecie że np. zapłon przy 4000 obr i obciązenu 50% ma byc tyle i nie tyle. tak zamo z dawką paliwa?
Na japońskich forach kolesie chwalą się co zmieniaja jak gdzie i po co i jakie daje to efekty. niestety tylko po japońsku
(próbuje sobie ostatnio tłumaczyć takie żeczy ale japoński.....szkoda gadać) Może i mu załozymy sobie dyskusje "zmieniłem w 3F80h B7 na B9 i .........." jak będziecie wiedzieli o co biega to to będzie najpiękniejszy topic jaki mogę sobie wyobrazić!
Ja mieże na ciśnieniu 0,7 bo mi zjebana pompa paliwa na większe ciśnienie nie starcza a zobaczcie jaka jest różnica między 0,6bar a 0,7 bar.....poza tym cały czas mam problem z (właśnie się niedawno dowiedziałem że pompa do 4tyś chodzi na niższym napięciu niż powyżej i jej wydajność jest słabsza dlatego do 4tyś mam taki kiepski czas jakby go skrócić to miałbym blisko 200SX)
No i jeszcze jedno
Moje oprogramowanie to właśnie STAGE 1 ale poprawione przez japońca co mi je podesłał nie mam idealnie takiego samego jak stage1 i nie mogę go porównać z tym co ma 200SX ale sąde że są bardzo podobne.
Jeśli chcecie dalej chipować za pomocą epromeditora to moge służyc pomocą. Ale ja tego programu juz nie uzywał to wersja shareware i z pełnym softem ma spore braki imo to najważniejsze żeczy się zmienia.
Kolejna żecz mam teraz taką przystawke którą podłącza się w seryjne miejsce eproma i z notebókiem w samochodzie można stroić na bierząco! Coś ala SMT5! do seryjnego kompa! Teraz jest luksus w chipowniu!
Poza tym to że umiecie zmieniać coś w mapach nie znaczy że to nagrywacie na epromy - programator jest największym problemem i te co kosztują 160zł nie zdają egzaminu wiem to z autopsji! Za sam programator trzeba zapłacić z 600zł!
Jeszcze jedno skąd wiecie że np. zapłon przy 4000 obr i obciązenu 50% ma byc tyle i nie tyle. tak zamo z dawką paliwa?
Na japońskich forach kolesie chwalą się co zmieniaja jak gdzie i po co i jakie daje to efekty. niestety tylko po japońsku
GTR Sprzedany ale Avatara spobie zostawiam z sentymentu...
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
automatyka www.horyzont.co
pokoje gościnne nad morzem we władysławowwie www.impresja.co
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
He he he, moja lepsza połowa będzie mi w przyszłości tłumaczyć te wszystkie krzaczki. Ja już się nauczyłem np. słów "silnik", "tłok", "benzyna" itp. Wiecie jak jest "200 sx" po japońsku? Czyta się - [ni hiaku esu iksu]jarkowy pisze: Na japońskich forach kolesie chwalą się co zmieniaja jak gdzie i po co i jakie daje to efekty. niestety tylko po japońsku(próbuje sobie ostatnio tłumaczyć takie żeczy ale japoński.....szkoda gadać)
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
To jest jedyna wersja jaka znalazłem i u mnie hula (poza wykresami 3D ale z tym też sobie poradziłem) Nie mam pojęcia dleczego może u Ciebie nie działać
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
- jarkowy
- Założyciel Klubu

- Kontakt:
Da się przecież pisałem ze na S13 da się zronić 4 a na S14 i 300ZX 2.
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller
600-961-666
SKYRACING
OO\____/OO
602227141
Turbokiller